Spálňové komplety. Nábytok v jednotnom štýle alebo ako rýchlo a jednoducho zariadiť vašu spálňu

Spálňové komplety. Nábytok v jednotnom štýle alebo ako rýchlo a jednoducho zariadiť vašu spálňu

Ani tí najskúsenejší interiéroví dizajnéri nedokážu vytvoriť všeobecnú šablónu, podľa ktorej by ste si dokázali vytvoriť dokonalú spálňu. Spálňa je miestnosť, kde sa odohráva všetko, čo má ostať utajené pred ostatnými. Prebieha tu intímny partnerský život, často tu vznikajú jedinečné sny, nakoniec je to naše útočisko, ktoré nám má poskytnúť bezpečnosť a ochranu pred vonkajším svetom. Preto je každá spálňa originálna a jedinečný je aj prístup k jej zariaďovaniu. A práve spálňové komplety dokážu dodať miestnosti charakter a funkčnosť. Prečo je tomu tak?

Spálňová zostava Fidel Spálňová zostava Fidel

Zostava spálňového nábytku

Spálňovým kompletom označujeme zostavu nábytku v jednotnom štýle, prevedení aj farbe. Sú to jednotlivé komponenty, ktoré sú určené na to, aby splnili všetky naše požiadavky na funkčnosť aj komfort spálne. Základom je pevná a kvalitná posteľ, nočné stolíky, skriňa, často býva súčasťou komoda, polica alebo regál. Spálňový komplet je často označovaný aj ako sektor, kolekcia, zostava, sektorový či modulárny nábytok. Zvyčajne sa predáva ako jeden balík. Jedným nákupom si teda dokážete vybaviť celú spálňu. Navyše ak sa rozhodnete pre komplet, ušetríte.

Zostava nábytku do spálne Paris sivá Zostava nábytku do spálne Paris

Moderný alebo tradičný?

Tak, ako je to pri každom nábytku, aj tu platí, že ako prvé je potrebné určiť si jeho štýl. Dizajn spálňových kompletov vychádza z moderného, vidieckeho, minimalistického aj tradičného štýlu. K čomu inklinujete vy? Niekedy sú to iba ozdobné prvky na posteli, lišty na skrini alebo komode, tvar zrkadla na dverách skrine alebo nožičky. Drobnosti, ktoré dokážu zmeniť vnímanie sektoru. Zariaďte si spálňu v inom štýle ako zvyšok vášho bývania, alebo hľadajte taký, ktorý dokážete zladiť s nábytkom v obývačke a kuchyni.

Kolekcia Utah Kolekcia Utah

Rozhodujú centimetre

Spálňové komplety sú zostavy rôzneho nábytku. Nájdite si čas a prelúskajte ponuky internetových predajcov, alebo sa vyberte na prieskum do kamenných predajní. Niekedy ide o zostavu postele, nočných stolíkov a skrine. Inde skriňu nahrádza komoda. Niektoré komplety sú zložené čisto s úložného nábytku, bez postele. Ujasnite si, čo v spálni nevyhnutne potrebujete. Nezabúdajte, že ste obmedzovaní rozmerom a dispozičným riešením miestnosti. Predstavte si, čo by ste kde postavili, čoho sa dokážete zriecť, podľa toho potom vyberajte spálňový kompelt.

Nábytok do spálne Liona Nábytok do spálne Liona

Tmavý alebo svetlý

Ľahké svetlé odtiene sú v spálni uprednostňované práve pre to, lebo pôsobia čisto a neformálne. Typické sú pre spálne zariadené v škandinávskom, provensálskom alebo minimalistickom štýle. Miestnosť so svetlým nábytkom vyzerá vzdušne a presvetlene. Spálňa sa zdá opticky väčšia. Svetlé odtiene sú jemné, upokojujú našu myseľ a nepodceňujú ju k ďalšiemu premýšľaniu. Obľúbené odtiene sú biela, sosna, jaseň a dub. Stále často vyhľadávaný ostáva vysoký biely lesk na predných frontoch skrine či komody.

Zostava do spálne Bafra Zostava do spálne Bafra

V tmavších odtieňoch prichádza rustikálny nábytok často až s barokovými prvkami. Tmavý nábytok sa hodí aj do vidieckej spálne. Odporúčame ho kombinovať so svetlými farbami na stenách a podlahe, pre dosiahnutie rovnosti medzi farebnými tónmi. Z tmavých odtieňov je obľúbený odtieň wenge, samoa king, grafit, a samozrejme čierna.

Spálňový nábytok Gabriela Spálňový nábytok Gabriela

Nezabúdajte na dekorácie

Samotný nábytok, nech má akýkoľvek moderný dizajn, nedokáže urobiť zo spálne vašu oázu pokoja. Chce to maličkosti, ktorú ju zútulnia, vyzdvihnú váš životný štýl a dodajú miestnosti osobitosť. Už pri výbere nábytku myslite na detaily. Ozdobné nohy postele, čelo postele, lišty a úchytky na skrine, nočnom stolíku a komode. Spálňa bez koberca môže pôsobiť chladne a nevítane. Určite si vyberte koberec, ktorý od základu dodáva vašej spálni farbu, textúru alebo vzor.

Set kobercov do spálne Kamala Set kobercov do spálne Kamala

Aj keď väčšina z nás preferuje spálňu, kde je dostatok prirodzeného svetla, mnohí ocenia záclony a závesy, ktoré znásobia intimitu pre väčší oddych. Biele záclony svetlo nezadržia, no dodajú vám pocit súkromia. Závesy vyberajte v súlade s farbou koberca a posteľnej bielizne. Spálňa si vyžaduje viac ako iba jedno osvetlenie. Stropné centrálne svietidlo doplňte lampičkami na nočnom stolíku.

Moderná lavica Firona Moderná lavica Firona

Kolekciu nábytku môžete kedykoľvek doplniť inými kúskami. Toaletný stolík do rohu miestnosti, stojanový vešiak nemý sluha, ktorý sa postará o vaše oblečenie, stojanové zrkadlo s úložným priestorom a pod. Čo by ste povedali na funkčnú lavičku pred posteľou? Poslúži vám predovšetkým počas obliekania, môžete ju vnímať aj ako odkladaciu plochu na denné oblečenie. Ak potrebujete v spálni ďalšie úložné miesto, poobzerajte sa po lavici, ktorá v sebe ukrýva dostatok priestoru na uschovanie prikrývok a vankúšov.