Späť do školy – detská izba pre školáka

Späť do školy – detská izba pre školáka

Poznáte to. Prázdniny sú v plnom prúde, letíme na dovolenky, užívame si slnko, vodu, grilovačky a ani sa nenazdáme, polovica prázdnin je za nami. Na tento rýchly časový posun myslíme o to viac, ak máme doma školáka. Ako sa dostatočne pripraviť na nový školský rok?

 

Pripravte sa včas

Čas dlhých letných večerov, kúpaní, cyklotúr, výletov či dovoleniek prejde ako voda a mnohí rodičia už v polovici leta začínajú pomaly myslieť na to, aby ich školákovi nič nechýbalo. Aj keď si poviete, že stred prázdnin je na zariaďovanie izby či kúpu potrieb ešte dosť skorý, odporúčame nenechať nič na náhodu a pripraviť sa vopred. Aby vás len tak niečo nezaskočilo…

 

Obklopme ich tým, čo milujú

 

Obklopme ich tým, čo milujú

Keď dieťa nastupuje do školy, mnoho vecí v domácnosti sa začína meniť a prispôsobovať. Vytvárame mu priestor, kde si môže rozložiť svoje potreby, dobre si oddýchnuť, učiť sa, prizvať spolužiakov či slobodne tvoriť. Vo všeobecnosti sú deti medzi siedmym až desiatym rokom života – teda školáci na prvom stupni základnej školy, veľmi vnímavé. Ich osobné kráľovstvo by preto malo hýriť farbami, byť veselé a priestranné. Sektorový nábytok či doplnky je však vhodné vyberať opatrne, aby sa tam dieťaťu páčilo a aby sme prílišným kombinovaním nepokazili celkový harmonický dojem z útulnej detskej izby. Vo všeobecnosti platí, že detské izby sú pestrejšie, kým tie študentské už viac pripomínajú „dospelácke“. 

Skúste preto s dieťaťom diskutovať, aké farby preferuje, čo by si v izbe predstavovalo, aký nábytok alebo doplnky by mu urobili radosť, keď z neho bude veľký školák alebo školáčka. Aby ste to však neprehnali a izbu po pár rokoch znova neobmieňali, vhodné je vyberať farebné kombinácie triezvo a opatrne. Ak sa vám niečo nepozdáva, vysvetlite dieťaťu svoje dôvody a nájdite zlatú strednú cestu kompromisu. Deti totiž rastú ako z vody a mení sa aj ich myslenie či pohľad na svet. Izbu však môžete skrášliť a dotvoriť pastelovými doplnkami. Aj veselé a farebné, dokonca svietiace koberce môžu potešiť malú detskú dušu. Ak nie navždy, tak aspoň na dlhšiu chvíľu.

 

teyo

 

Neutrálnymi farbami nič nepokazíme

Vybrať tú správnu farbu nábytku do izby niekedy býva problém. Ak do neho investujete väčší obnos peňazí, nechcete ho hneď po dvoch či troch rokoch vymieňať. Voliť by ste mali hlavne praktický a bezpečný nábytok. Čo tak siahnuť po neutrálnych a zemitých farbách, akými sú hnedá, sivá či krémová? Nábytok tak ostane vhodný, aj keď vaše dieťa prejde do puberty a bude mať chuť na kreatívnejšie zmeny. Máte aj trochu väčšiu istotu, že jediné, čo sa zmení budú len dekorácie, záclony, prípadne farby stien. 

 

Priestor a poriadok sú dôležité

 

Priestor a poriadok sú dôležité

Pri zariaďovaní izby pre školáka je najpodstatnejšie usporiadanie. Vhodné je preto rozdeliť izbu na niekoľko zón – na učenie, na oddych a na spánok. Predeliť ich stačí úplne jednoducho – napríklad kvetináčom, kobercom, či jednoduchým paravánom alebo policou, kde si zároveň môže odložiť svoje malé veľké drobnosti.

Podstatné je taktiež vymedziť dostatočný priestor, kam si dieťa môže odložiť všetky svoje školské potreby a knihy. Vytvorí si tak lepší prehľad v tom, kde nájde potrebné zošity, písacie pomôcky či meradlá. Ak si ich uloží do šikovných regálov, bude mať okrem dokonalej organizácie aj potrebný poriadok v izbe. A keď už spomíname poriadok, čo tak zadovážiť dieťaťu štýlové organizéry, kam sa zmestia všetky detské poklady?

 

detský stôl

 

Základom je kvalitný písací stôl

Našim školákom by sme jednoznačne mali dopriať vhodný a kvalitný písací stôl, na ktorom budú tvoriť, písať si domáce úlohy a budú mať dostatok priestoru rozložiť svoje písanky, učebnice či prvý počítač. Príliš málo miesta totiž môže deformovať spôsob sedenia. Vhodné je preto zainvestovať do ergonomickej stoličky, ktorá je šetrná voči ich chrbtici a deti sa tak naučia správne sedieť. Čo tak rastúci písací stôl aj stolička, ktoré sa dokonale prispôsobujú počas rastu? Vďaka nim môžete ušetriť peniaze nielen za nábytok, ale aj za lekára. Navyše, doska stola sa dá výškovo nastaviť aj sklopiť, takže dieťaťu zabezpečí maximálny komfort pri písaní.

 

stôl

 

Sladký a efektívny spánok

Pre správny vývoj dieťaťa a jeho svieži štart do nového dňa je dôležité dobre sa vyspať. Školská dochádzka býva často náročná a vyžaduje si osvojenie množstva návykov. Spánok zohráva veľmi podstatnú úlohu v efektívnejšom učení sa. Preto by sme mali myslieť na kúpu vhodnej detskej postele s kvalitným matracom. Pre deti do obdobia puberty je vhodný tvrdý matrac, kvôli správnemu vývinu chrbtice. Od trinástich rokov môžete zvoliť mäkšiu verziu. Pre väčšiu úsporu je efektívnejšie kúpiť obojstranný matrac s jednou mäkkou a druhou tvrdou stranou. 

Zabúdať by sme nemali ani na správne osvetlenie – najvhodnejší je teplý tón svetla. Ak je na to dostatočný priestor, vhodné je zakúpiť nočný stolík, kam si dieťa odloží základné veci ako okuliare, knihy alebo svoj prvý mobil. S ním však treba narábať veľmi opatrne a naučiť dieťa, nech si telefón vždy odkladá do zásuvky alebo odovzdá na noc vám. 

 

tulivak

 

Ozvláštnite priestor

Ak chcete izbu trochu viac vylepšiť a pohrať sa s doplnkami, výborným trendom sú veselé sedacie vaky, ktoré deti milujú na hranie aj leňošenie. Vytvoríte tak príjemnú chill-out zónu, kde sa vaša ratolesť môže zabaliť do mäkučkej deky a oddýchnuť si od namáhavého učenia.

Nekonečnú ponuku všetkého, čo nielen vaše dieťa potrebuje do svojej izby, nájdete na kondela.sk!