Ste pripravení na jeseň? Jednoduché tipy, ako vniesť jesennú atmosféru do vášho domova

Ste pripravení na jeseň? Jednoduché tipy, ako vniesť jesennú atmosféru do vášho domova

Máme jeseň. Výborný dôvod na zmenu dekorácie v našej domácnosti. Zatiaľ čo leto sa nieslo v znamení času stráveného na záhrade, v jeseni často prichádzajú dni, keď počasie nežičí vonkajším aktivitám. Utiekame sa do obývačiek a spálni a chceme, aby náš príbytok vyžaroval príjemné teplo. Jesenná dekorácia je o farbách, to ale neznamená, že musíte hneď zháňať balenie hnedej interiérovej farby a maľovať steny v celom dome. Prinášame niekoľko nápadov, ktoré pomôžu vzbudiť dojem, že aj váš domov rozumie kalendáru.

 

Obývačka vo farbách jesene Domov pripravený na jeseň

Použite potpourri pre prírodnú vôňu

Jesenné potpourri skutočne zmení atmosféru vášho domova. Existuje niekoľko receptov na jeho vytvorenie. Potpourri, vložené do misy, sú tiež vynikajúcou ozdobou. Svojou vôňou vytvárajú domácu atmosféru. Ak si netrúfate vyrobiť vlastné potpourri, môžete si nejaké kúpiť. Pomaranče, borovice, škorica, vanilka, citrusové ovocie a šípka bývajú najčastejšie súčasťou jesenného potpourri. Majú krásne jesenné farby, ktoré môžete kombinovať do sýtosti, vynikajú extra vôňou, ktorá naplní celý dom.

Domáce potpourri zo sušeného ovocia a kávy Potpourri rozvonia váš domov

Symbolom jesene je tekvica

Existuje niekoľko spôsobov, ako dekorovať váš domov tekvicami. Typické je použiť čerstvé plody tekvice. Veľké oranžové, či malé ozdobné rôznych farieb. Ak máte zbierku tekvicových sôch alebo misiek, vystavte ich po celom dome. Veľké tekvice, malé tekvice, tekvica zo slamy, zo zlata, zo skla alebo porcelánu, z tkaniny alebo plsti - to všetko vytvára nádherné dekorácie. Použite tekvice rovnakého druhu alebo skombinujte niekoľko veľmi odlišných, získate dekoráciu do obývačky, kuchyne, predsiene, aj pred vchodové dvere či na terasu.

Čerstvá tekvica ako ozdoba jedálenského stola Tekvica nesmie chýbať

Sviečky sú vždy veľkým hitom

Žiara a teplo sviečok nás jednoducho pozývajú stráviť večer doma. Obyčajné sviečky sa s pridaním sušených listov, šišiek, gaštanov, a dokonca aj pšeničných kláskov premenia na skutočné jesenné dekorácie. Predovšetkým, ak nemáte krb, sviečky vám pomôžu navodiť útulnú atmosféru. Vynikajú nielen prirodzeným intímnym svetlom, vonné sviečky dokážu vniesť vôňu prírody do interiéru. Najlepšie jesenné sviečky sú tie, ktoré sú ľahko korenené alebo kvetinové. Sviečky krásne ukážu v kovových či drevených svietnikoch, ktoré môžete rozmiestniť po celom dome.

Sviečky v tvare tekvice Sviečky

Zmeňte posteľnú bielizeň

Typickými farbami jesene sú akékoľvek odtiene hnedej, horčicová, zlatá, zelená, biela, a dokonca aj čierna. Aby ste nemuseli hneď maľovať steny, farby miestnostiam dodáte pomocou textílii. V kuchyni sú to kuchynské utierky či obrus, v obývačke závesy a záclony. V spálni zas posteľná bielizeň, ktorá môže byť v jesenných farbách alebo so vzormi jesene. Noci sú v jeseni čoraz chladnejšie, preto stavte na teplejšiu tkaninu. Ak si neželáte zmeniť posteľnú bielizeň, obohaťte svoju posteľ o ďalšiu vrstvu, použite napr. dekoratívnu deku v jesenných farbách.

Károvaná deka prehodené cez posteľ Posteľná bielizeň vo farbách jesene

Vankúše!

Ako vždy, sezónny vankúš je dobrý nápad. Jednofarebné alebo so vzorom. Jeseň je ideálne obdobie pre vankúše z materiálov, ako sú mohér, zamat, vlna alebo dokonca kožušina. Ozdobte novým tématickým vankúšom vašu sedačku, kreslo alebo posteľ.

Kožušinový vankúš Ebona v sivej farbe Kožušinový vankúš Ebona

Aj jeseni kraľuje zelená

Jeseň nemusí byť vyslovene hnedá. Skombinujte odtiene hnedej s prírodnou zelenou. Zelené listy, konáriky ihličnanov či girlandy. Vyskúšajte listy eukalyptu. Sú stálo zelené, s typickou vôňou. Stačí ich vložiť do vázy. Krásna dekorácia, ktorá navyše úžasne vonia. Svieže zelené listy a konáre môžete zakomponovať aj do vencov, ktoré povesíte na vchodové dvere.

Ženské ruky tvoria zelený veniec na dvere Vytvorte si veniec na dvere

Naplňte sklené nádoby?

Sklené nádoby sú ideálne na pre jesennú dekoráciu. Vyplňte vázy, poháre, misky či terária mini tekvicami, šiškami, žaluďmi, jablkami alebo hruškami. Kombinujte rôzne prvky vo väčších nádobách, ako sú terária, a udržujte menšie poháre monochromatickejšie. Tieto sklené vitríny môžu stáť samostatne, vedľa seba alebo ako doplnok k existujúcemu kvetinovému aranžmánu.

Sklenené nádoby ako jesenné dekorácie Sklenené nádoby s jesennými dekoráciami

Jedlé sezónne plody

Jeseň sa nesie v znamení zberu plodov. Na kuchynský pult alebo jedálenský stôl postavte veľké misy s jablkami. Usporiadajte hrušky do sklených pohárov tak, aby boli ľahko dostupné a pripravené na jedenie. Kombinujte niekoľko odrôd, veľkostí a farieb. Koše doplňte tzv. „špajzovými“ potravinami, ako je fazuľa, hrach, kukurica či sušené huby.

Košík plný jesenného ovocia Ovocie - plody jesene

Zapojte do ozdobovania aj svoje deti

Deti často pracujú na umeleckých projektoch zameraných na jeseň. Zarámujte si svoje obľúbené detské výtvory a vystavte ich na konzolovom stolíku v predsieni, na komode v obývačke, alebo ich pripnite na dvere chladničky či na nástenku. Neustále pridávajte nové kúsky, deti sú kreatívne. Choďte spolu do prírody, hľadajte listy, borovice, šipky. Toto je spôsob, ako s nimi tráviť čas.

Dieťa vytvára dekoráciu z lístia Tvorte s deťmi

Hoci jeseň v nás evokuje pocit, že končí najkrajšie obdobie roka, aj jeseň má svoju krásnu romantickú stránku. Je plná farieb a vôní. Premeňte svoj domov na útulné miesto pomocou týchto jednoduchých jesenných dekorácii.