Stolička má… Tu je päť požiadaviek, ktoré by mala spĺňať každá jedálenská stolička

Stolička má… Tu je päť požiadaviek, ktoré by mala spĺňať každá jedálenská stolička

Stoličky, ktoré používame sú dedičstvo po rodičoch. Stoličky už majú 7 rokov. Sú presedené, nemoderné, viac ma nebavia. Je niekoľko dôvodov, ktoré nám poslúžia ako zámienka na kúpu nových jedálenských stoličiek. Aj počas stolovania sa chceme totiž cítiť pohodlne a útulne. Viete však, čo by mala spĺňať jedálenská stolička? Poďme sa na to spolu pozrieť.

 

Stoličky Damen New v rôznych farbách Farebné stoličky Damen New

Stolička má mať správne rozmery

Aby sa vám pri stole sedelo naozaj komfortne, keď kupujete nové stoličky , mali by vás zaujímať predovšetkým jej rozmery. Načo vám bude krásne, moderná stolička, keď ju nedokážete zasunúť pod jedálenský stôl? Jedálenská stolička by mala spĺňať tieto kritéria. Výška sedadla by mala byť o niečo menšia, ako je dĺžka vašej nohy od päty ku kolenu. Hĺbka je správna vtedy, keď sa celkom opriete o operadlo, nohy položíte chodidlami na podlahu, a medzi kolenom a hranou sedadla stane ešte priestor. Sedadlo by malo byť široké tak, aby ste pri sedení mali voľný priestor aspoň niekoľko centimetrov na pravej aj ľavej strane sedadla. Ak má stolička opierky na ruky, vyberajte stoličku podľa výšky jedálenského stola. Opierky zvyšujú komfort počas sedenia a pomáhajú pri vstavaní.

Jedálenské stoličky Dival vo Velvet látke sivej farby Jedálenské stoličky Dival vo Velvet látke

Stolička má mať dlhú životnosť

Čo sa myslí pod výrazom „dlhá životnosť“? V nábytkárskej sfére sa tak označuje doba, ako dlho nábytok dokáže v plnej miere slúžiť svojmu užívateľovi. Závisí to predovšetkým od materiálov, z ktorých je vyrobený. A tak je to aj pri jedálenských stoličkách. Môžete si vybrať z ponuky drevených, čalúnených, kovových či plastových stoličiek. Každý typ má svoje výhody aj nevýhody. Drevené stoličky majú zväčša klasický tradičný dizajn, vynikajú trvácnosťou a stabilitou. Pri čalúnených stoličkách je podstatná textília. Ekokoža vyzerá luxusnejšie, ľahšie sa udržuje, no po čase dochádza k jej zodratiu. Látkové stoličky sú pohodlnejšie, sediaci má z látky lepší pocit, prevažne v teplých mesiacoch. Ťažšie sa však udržujú. Kovové stoličky sú zväčša v kombinácii s iným materiálom. Plastové stoličky vynikajú moderným dizajnom, no sedenie na nich je menej pohodlné.

Jedálenské stoličky Tegra v modernom dizajne v troch farbách mentolová, sivá, čierna Moderné stoličky Tegra

Stolička má byť pohodlná

Komfort, ktorý nám stolička dokáže ponúknuť, závisí tak od materiálu ako aj od tvaru stoličky. Všímajte si nohy a podstavu stoličky, tiež tvar sedadla a výšku operadla. Odporúčame navštíviť kamenné predajne, kde si na stoličku môžete aj sadnúť. Iba tak zistíte, či vybraný typ skutočne spĺňa vaše predstavy o pohodlnej stoličke. Nerobte kompromisy! Stoličky predsa nekupujete na mesiac či pol roka, budete na nich sedávať deň čo deň niekoľko rokov, preto je váš pocit zo sedenia taký dôležitý.

Sivé jedálenské stoličky Abira pri jedálenskom stole Jedálenské stoličky Abira

Stolička má reprezentovať

Dizajn stoličky prispôsobte svojej jedálni či kuchyne. S jedálenským stolom by mali tvoriť jeden komplet, a zároveň ladiť s ostatným nábytkom v miestnosti. Dávate prednosť jednoduchému hladkému štýlu, alebo ste skôr za extravaganciu? Niekomu vyhovuje tradičný tvar sedadla aj operadla, niekto hľadá niečo výnimočné. Čalúnené stoličky prichádzajú s dekoratívnym šitím, s extra mäkkou výplňou sedadla. Podstavy už dávno netvoria iba štyri nohy. Sú to rôzne drevené či kovové konštrukcie, ktoré aj napriek netradičnému tvaru zabezpečia stoličke pevnosť a stabilitu. Oveľa pohodlnejšie sú jedálenské kreslá, do ktorých sa môžete komfortne uvelebiť aj na niekoľko hodín. Sú naozaj reprezentatívne a určite s nimi budete bodovať u svojich hostí.

Moderné jedálenské kreslá Zeron Jedálenské kreslá Zeron

Stolička má vo vás vyvolať pocit, že ste si vybrali správne

Prečítali ste niekoľko blogov o tom, ako si vybrať správnu stoličku. Sú to všeobecné rady, ktorých sa môžete držať, no nemali by celkom ovplyvniť vaše požiadavky na nové stoličky. Najdôležitejšie je, aby ste sa na stoličke cítili maximálne pohodlne, aby ste so stoličkou doslova splynuli. Ak si viete predstaviť, že na nej vydržíte sedieť aj dlhé hodiny počas rodinnej oslavy či večierka, zvolili ste si správne.

Jedálenský set Venis 1+4, stôl a stoličky Jedálenský set Venis 1+4