Svetlo, voda a láska: Ako sa starať o izbové rastliny v jarnom období

Svetlo, voda a láska: Ako sa starať o izbové rastliny v jarnom období

Na jar sa prebúdza príroda - aj tá za našimi dverami. Izbové rastliny a kvety začínajú po zime opäť rásť, vypúšťajú nové lístky či niektoré sa rozkvitnú. Rastlinám pomôžete vyťažiť z tohto obdobia čo najviac, ak im poskytnete tú správnu starostlivosť. V tomto článku si prejdeme kľúčové kroky k tomu, aby vaša domáca džungla vyzerala reprezentatívne a zdravo.

 

Čistenie

Jarné čistenie by malo byť vašou prvou úlohou. Zistite, či rastliny prežili zimu a sú zdravé. Lístky poutierajte od prachu vlhkou handričkou, menšie rastliny môžete osprchovať. Nezabudnite odstrániť všetky mŕtve listy či výhonky. Očistením ich presvietite a podporíte fotosyntézu. 

ženy čistia izbovú rastlinu Ilustračná foto

 

Väčšia zálievka 

Vaše zelené rastliny sú po zime smädné. Polievajte ich preto v prvé jarné týždne intenzívnejšie - to znamená, že ich zalievate rovnako často, avšak s väčším množstvom vody. Nemali by ste to však preháňať. Medzi polievaním musí substrát dobre vyschnúť. Či je čas na poliatie zistíte tak, že prsty zaboríte do pôdy približne do hĺbky 3 cm.Ak je pôda stále vlhká, polievanie odložte na neskôr.

Polievanie izbovej rastliny v črepníku Ilustračná foto

 

Premiestnenie kvetov

Jar prináša viac slnka, čo je dobrá správa pre slnkuchtivé rastlinky, zlá správa pre tie, čo preferujú polotieň.  

Rastliny, ktoré milujú slnko, ako sú orchidey, budú spokojné sedieť na priamom slnku.

Väčšinu rastlín by ste sa mali snažiť chrániť pred priamym svetlom. Obľúbené monstery či lopatkovce umiestnite radšej mimo okna. Praktickým riešením sú stojany na kvety, ktoré môžete dať kdekoľvek do miestnosti a kvety nebudete trápiť na okennej parapete. 

3 izbové rastliny v hnedých obaloch na kvetináče na poličke s fotografiami Obaly na kvetináče SAVINI, set 3 kusov

 

Vyššia vlhkosť 

Síce už vo vzduchu cítiť jar, vo väčšine domácností sa ešte stále vykuruje. Zapnuté radiátory a teplý vzduch sú príčinou suchého vzduchu, ktorý neškodí iba nám. Mnoho z obľúbených izbových rastlín pochádza z tropických oblastí a pre svoj zdravý rast potrebujú zvýšenú vlhkosť vzduchu. Tú dosiahnete napríklad rozprašovaním vody okolo rastlín alebo použitím zvlhčovača vzduchu.

Izbové rastliny v čiernych a zlatých obaloch na kvetináče na čiernej polici Kvetináče a obaly v čiernej farbe

 

Strihanie kvetov

Počas zimy sa môžu na vašich rastlinách objaviť nezdravé konáriky, zažltnuté či uschnuté listy. Od marca do mája je ideálne obdobie na ich omladenie. Ako na to? Odrežte všetky odumreté listy a konáre, odštipnite hnedé okraje listov. Môžete tiež odrezať všetky odumreté kvetné lôžka až k spodnej časti rastliny.
 

Žena kľačí pri záhone a stará sa o kvety Vyvýšený záhon MONTO

 

Presádzanie rastlín

Jar je najlepší čas na presádzanie izbových rastlín. V tomto období majú najviac energie na vypúštanie nových korienkov. Presádzanie bude stimulovať nový rast a poskytne im dostatok priestoru na zväčšovanie sa. Niekedy ani nemusíte vkladať kvietky do nového kvetináča, stačí im len vymeniť substrát.

Presádadzanie malých zelených rastlín na stole Ilustračná foto

 

Nepresádzajte však na jar automaticky všetky izbové rastliny, ale iba tie, ktoré to potrebujú. Niektoré nenávidia, keď ich vytrhnete z ich pôdy, a môžu mať problém spamätať sa zo šoku. Ako zistíte, či ich treba presadiť? 

  • Korene vyrastajú zo dna črepníka alebo z jeho horného okraju. 
  • Kvetináč vyzerá, akoby mal prasknúť.
  • Voda preteká cez substrát bez vsakovania.
  • Korene rastú vo vnútri kvetináča v kruhovom vzore.
  • Rastlina chradne a nevypúšťa nové lístky či stonky.
Set záhradného náradia medzi kvetmi Set záhradného náradia VERDE, 3 kusy

 

Zíde sa vám: Set záhradného náradia vám uľahčí presádzanie vašich izbových rastliniek. Rukoväť je vyrobená z prírodného dreva, nadstavce sú z ocele. Práca s týmto náradím bude jednoduchá a pohodlná

 

Výživa a hnojivá pre rastliny 

Keďže je jar začiatkom vegetačného obdobia rastlín, je skvelý čas ich začať opäť prihnojovať.

Pamätajte, že sa ešte len prebúdzajú zo svojho zimného spánku. Preto je dobré začať ich hnojiť postupne. Plná dávka živín by mohla byť pre nich príliš veľký šok.

Ak používate tekuté hnojivo, začnite s 1/4 alebo 1/2 dávkou a do leta ju pomaly zvyšujte na plnú odmerku. Odporúčame tiež používať radšej organické produkty ako syntetické chemické.

Izbové kvety a rastliny v jednom modrom a v troch bielych kvetináčoch Kvetináče od Kondela

 

Kontrola škodcov 

Jarné teploty môžu prilákať škodcov a choroby.  Rrastliny preto dôkladne prezrite, nezabudnite skontrolovať spodné strany listov, stonky a úžľabiny listov.  

Ak nájdete niečo nezvyčajné, okamžite zasiahnite. Minimalizujete tak možné poškodenie a napadnutie ďalších rastlín. V potrebách pre záhradkárov nájdete prírodné či chemické prostriedky na konkrétnych škodcov. Riaďte sa podľa odporúčania výrobcu.