Svetový deň pečenia je tu: Pečte, jedzte a bavte sa po svojom + recept na Pavlovku

Svetový deň pečenia je tu: Pečte, jedzte a bavte sa po svojom + recept na Pavlovku

Nielen deti, mamy, organizácie či zvieratká majú svoj deň, ale aj pečenie oslavuje svoj vlastný sviatok. Je časom, kedy sa oň nedelíme len s rodinou a priateľmi, ale rovno s celým svetom! Aj keď je tento deň síce ešte pomerne nedospelým pubertiakom, pripomína nám, že aspoň raz v roku môžeme osláviť sladkú chuť v ústach bez väčších výčitiek. 

 

Pečenie v minulosti

 

Keď sa chute a nápady spájajú

Svetový deň pečenia si každoročne pripomíname približne tretiu májovú nedeľu od roku 2012. Stoja za ním ľudia z platformy Worldbakingday, ktorí sa rozhodli, že je najvyšší čas začať šíriť radosť z pečenia do celého sveta. Hlavne však medzi tých, ktorí nepečú tak často ako by chceli, alebo s tým nemajú dostatočné skúsenosti. Práve počas tohto dňa sa má z pečenia stať zábava, ktorá sa mení na čas trávený s priateľmi a rodinou. Veď, čo môže byť lepšie ako vynikajúca torta, ktorú si  vytvoríme vlastnými rukami? 

Už celé desaťročie sa  delíme s vynikajúcimi dobrotami i tipmi ako vylepšiť  zákusky, dezerty a krémy ešte delikátnejšie so všetkými, ktorí svet zákuskov jednoducho milujú. Všetky naše fantázie sa v tento deň dokážu premiešať s veľkolepými nápadmi a šikovnými trikmi. Vedeli ste, že pečenie je tu s nami už vyše 14 000 rokov? Prví pekári sa začali objavovať v Jordánsku. Ich produkty pripomínali akési placky omotané okolo mäsa. Ozajstní remeselní pekári vznikli v starovekom Ríme. Obyvatelia tohto večného mesta si svojich šéfcukrárov vysoko cenili, dokonca i tých, ktorí na bohaté stoly prinášali nové pečivá.

 

Domáce muffiny

 

Ako správne osláviť tento sladký deň?

Pravdou je, že na oslavu tohto sviatku nemusíme byť cukrármi so špecializáciou na luxusné torty. Každý z nás tento sviatok oslavuje po svojom. Veľkolepou tortou, jemným krémovým zákuskom alebo domácim kysnutým koláčikom. Okolo seba môžeme nájsť množstvo skvelých receptov, ktoré vyhovejú každému jednotlivcovi. Nenáročnému pekárovi s mlsným jazýčkom aj tradicionalistovi, ktorému záleží na každom detaile. Pre mnohých z nás je pečenie priam oddychovou terapiou, pri ktorej sa stratíme v útrobách misiek a lahodných vôní. Jedno je však isté, potrebujeme len zmysel pre dobrodružstvo!

Ak patríte skôr k fanúšikom zdravej výživy, vôbec sa nemusíte cítiť mimo tejto témy.  Existuje množstvo osvedčených receptov, ktoré vám vyhovejú, ako napríklad muffiny s jablkovo-škoricovými otrubami, ďatľami či ovsenými vločkami. A sladkosť tohto dňa si naplno užijete i vy! 

 

Sladké torty

 

Pečenie, ktoré sa stáva umením

Chrumkavé sušienky, dekadentné tortičky, roztomilé košíčky….to všetko je harmonizujúce umenie, bez ktorého by bol tento svet príliš jednotvárny. Svetový deň pečenia je tým správnym časom oprášiť staré recepty a pripraviť niečo chutné! Prekvapte aj vy svoju polovičku, suseda, kolegu alebo príbuzného sladkou či slanou dobrotou, na ktorú nikdy nezabudne!

 

Mixéry do kuchyne

 

Nezabudnite na niekoľko osvedčených rád, vďaka ktorým budú vaše upečené dobroty ako od pravého cukrára:

Nezabúdajte preosievať všetky „suché“ suroviny, pretože inak môže byť váš očakávaný koláčik príliš rozmrvený alebo príliš hustý. Preosiatím múky totiž prevzdušníte cesto, ktoré tak dosiahne hladkú textúru a pri pečení narastie jeho objem. Odporúča sa preosievať aj prášok do pečiva, práškový cukor alebo kakao. Vďaka tomu bude koláč vláčnejší aj zbavený možných nečistôt. 
Pozornosť je potrebné venovať aj vajíčkam. Pri šľahaní žĺtkov sa odporúča pridať aj lyžica vlažnej vody, do bielok zasa kúsok citrónovej šťavy či štipka soli, ktoré pomôžu dotvoriť nadýchaný sneh. Pri delení bielkov od žĺtkov je veľmi  vhodné uistiť sa, či sa naozaj v bielku nenachádzajú zvyšky žĺtka. Zabúdať by sme nemali ani na správne pečenie. Preto je dôležité dostatočne predhriať rúru, aj poskytnúť nášmu koláčiku čas na oddych. 

 

Pavlova torta

 

Aký by to bol Deň pečenia bez lákavého sladkého receptu?

Ponúkame preto vynikajúci tip na Pavlovu tortu s delikátnym malinovým mascarpone krémom

Potrebujeme tieto ingrediencie:
6 ks vaječných bielkov
320 g kryštálového cukru 
1 PL octu
1 PL kukuričného škrobu
štipka soli

Na malinový krém potrebujeme:
500 g Mascarpone krému
300 ml smotany na šľahanie
80 g práškového cukru
50 g malín
2 PL malinového sirupu alebo šťavy z kompótu

 

Kuchynský mixér

 

Postupovať budeme takto:

Najskôr si vyšľaháme vaječné bielka so štipkou soli a vytvoríme tuhý sneh. Na to nám môže výborne poslúžiť šikovný robot MACEJKO s planetárnym systémom miešania, ktorý jednoduchou obsluhou a vysokou výkonnosťou razom pretvorí vložený obsah na čokoľvek potrebujete! Potom postupne po lyžiciach pridávame a zašľahávame cukor. Šľahač si prepneme na najvyšší stupeň, aby nám vznikol pekný tuhý sneh. Potom otáčky znížime a prilejeme lyžicu octu, kukuričný škrob a zľahka premiešame. Hotový sneh rozotrieme do žiadaného tvaru na plech, ktorý sme vystlali papierom na pečenie.
Predhrejeme si rúru na 150 stupňov. Pred vložením plechu však teplotu znížime na 110 stupňov a dáme sušiť na približne 90 minút. Po dosušení rúru vypneme a tortu necháme vnútri, aby nám vychladla. Počas čakania si pripravíme krém.
Čerstvé, umyté ovocie poriadne roztlačíme v miske. Pripravíme si druhú nádobu, do ktorej si na na štýlovej digitálnej kuchynskej váhe GELSA  navážime mascarpone, práškový cukor a malinový sirup, . Pomaly začneme šľahať a postupne pridávame roztlačené maliny. 
Ďalej si vyšľaháme smotanu na šľahanie. Pri tom nám môže opäť vynikajúco asistovať náš veľký malý pomocník MACEJKO, ktorý vytvorí krásne nadýchanú šľahačku. Tú na záver pridáme ku krému a recept dovedieme k dokonalosti. Dobre všetko spolu premiešame a necháme chladiť. 
Hneď ako je torta dobre vychladená, môžeme na ňu rozotrieť hotový malinový krém a dozdobiť ju ešte kúskami ovocia. Hotovo!

Prajeme dobrú a sladkú chuť!

Všetky potrebné kuchynské pomôcky, ktoré vám pomôžu nielen s cukrárskymi výtvormi, nájdete na www.kondela.sk/bytove-doplnky-varenie-a-pecenie/.