Tipy pre knihomoľov - kam so všetkými tými knihami?

Tipy pre knihomoľov - kam so všetkými tými knihami?

Novinka od obľúbeného autora, tip od kamarátky, inšpirácia v rebríčku najpredávanejších kníh, strhujúci názov titulu, neodolateľný obal. Dôvod, prečo si kúpiť – zas a znova – ďalšiu knihu, sa môže objaviť každý deň. Môže a zväčša sa aj objaví. Odolať mu je náročné, aj napriek tomu, že z poličky na vás smutne pozerá šesť nových knižiek, ktorých ste sa ešte nestihli ani dotknúť. Taký je život vášnivého čitateľa. Či už medzi „knihomoľov“ patríte alebo iba hľadáte inšpiráciu na uloženie knižiek, pripravili sme pre vás niekoľko tipov. 

regál na knihy

 

Regál, na ktorom nebudú iba knihy 

Namiesto obývacej steny, namiesto obrazov, dominanta obývačky. Aj tak môže vyzerať použitie dvoch typov regálov KILIS – väčšieho 5-policového a menšieho 3-policového. Umiestnite oba kúsky k sebe a vytvoríte zaujímavú kaskádu, ktorá sa premení na vašu hlavnú dekoráciu obývačky. Ako na to? 

Väčší regál KILIS TYP 2 je vysoký 180 cm a prináša veľkorysý priestor na 5 poschodiach, z ktorých každé má nosnosť 10 kg. Na knihy, ale i izbové rastliny, fotografie, vázy, sklo, misky, poháre, čokoľvek. Jemná farebnosť – biela kovová konštrukcia a drevené police – vyzývajú na sýtejšie farebné kombinácie uložených knižných pokladov. 

Kombináciou regálov KILIS TYP 1 a TYP 2 získate dostatok úložného priestoru na knihy, ktoré doplníte popínavými izbovými rastlinami, zarámovanými fotografiami alebo bielou keramickou vázou so sušenými lúčnymi trávami. Skúste však pracovať aj s voľným priestorom: medzi knihami a napríklad vázou nechajte voľné miesto. Negatívny priestor regálom dodá vzdušnosť a ľahkosť bytia.

Rovnako rozdeľte rozloženie kníh na viacero skupiniek po menej kusoch. Zamerajte sa radšej na uloženie titulov podľa farebnosti: knihy s bielym obalom k sebe, knihy s modrým obalom k sebe. Pamätajte, ide o dominantu izby, venujte jej viac času ako pri obyčajnom ukladaní knižiek do knižnice.

 

regál na knihy

 

Rohová knižnica ušetrí množstvo priestoru

Ako sa vysporiadať s kopou kníh v menšej izbe? Či už ide o spálňu, pracovňu, obývačku, alebo detskú izbu, využite priestor v rohu. Často sa stáva, že práve rohové priestory nevyužívame – lebo celkom nevieme ako – napriek tomu, že sú skvelé pre kreatívne riešenia.

Jedným z nich je tiež náš rohový regál KLOE 1 vysoký 188 cm. Poskytne dostatok úložného priestoru i pre tých najvášnivejších čitateľov. Avšak prináša však ešte jedno zaujímavé riešenie: v prípade potreby, napríklad pri presune do menšej miestnosti, ho dokážete uložiť do „obyčajného“ regálu. Nemusí teda byť vždy umiestnený iba v rohu, ale pokojne uprostred miestnosti pri stene. 

Hoci regál KLOE 1 nájdete u nás v troch farbách – biela, dub sonoma a dub artisan, pri jeho využití vo funkcii knižnice, odporúčame siahnuť práve po bielej farbe. Získate tak skvelú základnú plochu na nekonečné množstvo farieb, odtieňov a dizajnov, ktorými vaše knihy disponujú. 

 

regál na knihy

 

Regál, s ktorým opticky predelíte izbu 

Knižnica nemusí slúžiť iba ako knižnica. Akú ďalšiu funkciu môže ešte spĺňať? Dokáže napríklad skvelo predeliť izbu na viacero zón: v obývačke knižnicou predelíte, okrem iného, dennú časť od tej pracovnej. Na túto úlohu je ako stvorený nižší, 97 cm vysoký regál BENITO.

Nebude to však „Berlínsky múr“. Konštrukcia regálu BENITO disponuje tyčovými prvkami a 27,5 cm vysokými rozostupmi jednotlivých políc. Vďaka tomu bude predeľovacia stena dostatočne vzdušná a nenaruší kompaktnosť obývacej izby. 

Okrem knižiek sem opäť môžete pridať aj iné prvky, ako misu s ovocím, šperkovnicu, magazíny či suveníry z dovolenky. Na vrchnej časti regálu BENITO skúste vytvoriť ešte akúsi zelenú stenu z izbových rastlín. Vďaka nej narastie táto predeľovacia stena aj o 50 cm a prinesie ešte lepší pocit súkromia v pracovnej časti obývačky. 

 

regál na knihy

 

Knihy vo vzduchu? Polica na stenu je riešením 

Máte knihy, ktoré ste čítali už toľkokrát, že poznáte nielen ich koniec, ale aj priezvisko hlavnej hrdinky za slobodna? Uložte ich tam, kde síce nebudú až tak po ruke, vy však využijete možnosti miestnosti na maximum. Na policu na stene. 

Pri policiach na knihy odporúčame vyberať tie, ktorým nechýba bočná hrana – ľahko o ne opriete knihu. Samozrejme, aj police bez hrany dokážete využiť ako knižnicu: knihy na ne jednoducho položíte naležato. Biela závesná polica FIERA s piatimi otvorenými úložnými priestormi je skvelým riešením pre každého milovníka kníh. 

Opäť, pre väčšiu vzdušnosť sa hrajte s množstvo kníh v komínoch, ich uložením a predeleným voľným priestorom či inými doplnkami, ako rastliny, budík či fotky. 

 

knižnica

 

Zostavte si vlastnú knižnicu, na ktorej si aj posedíte 

Kombinácia vysokej širšej a užšej knižnice dokáže priniesť zaujímavú možnosť: širšiu knižnicu postavíte, užšiu položíte na bok, prisuniete k sebe a zrazu máte základ sedenia. Na ležiacu knižnicu stačí poukladať vankúšiky, chrbtom sa oprieť o vyššiu knižnicu a môžete sa pustiť do čítania. 

Výhodou tiež je, že ležiaca knižnica má rázom neobmedzenú nosnosť – poličky nemajú ako prasknúť. Ako na toto riešenie? Stojatou knižnicou môže byť napríklad otvorený regál RIOMA NEW TYP 3 v krásnej grafitovej. Ten doplníte rovnakým regálom RIOMA TYP 1, ktorý však položíte na dlhšiu stranu. A už len knižnicu naplniť knihami, zmäkčiť pohodlnými vankúšmi a hurá do čítania. 

 

Ostalo vám ešte niekoľko titulov, ktoré sa nezmestili do knižnice? Máme pre vás skvelý tip, kam s nimi. Okenný parapet! Zvládnete to bez akejkoľvek investície. V prípade, že máte dostatočne široký parapet, k stene postavte 4, 5, 6, 7 knižiek. V dostatočnom odstupe od kníh dajte napríklad misu s ovocím, bustu prípadne izbovú rastlinu. 

 

V prípade, že knižky s doplnkami zladíte aj farebne, váš domov získa nové majstrovské dielo. Toto riešenie dokonale vynikne v obývačke bez záclon, ktoré by vašu novú dekoráciu mohli zbytočne zatieniť. 

Knižnice, regály, poličky, jednoducho všetko nielen pre vaše knihy nájdete na Kondela.sk .