Toto sú jasné signály, že vám matrac znižuje kvalitu spánku

Toto sú jasné signály, že vám matrac znižuje kvalitu spánku

Ako sa cítite ráno po zobudení? Ak ste vyspatí doružova a plní energie, patríte medzi tých, ktorí mali pri výbere matraca šťastnú ruku. Matrac má totiž veľký vplyv na to, či prespíme celú noc bez nekonečného prevracania sa a budenia. Ospalosť a bolesť hlavy sú najbežnejšie následky nízkej kvality spánku, ktoré cítime hneď po zobudení. Nekvalitný matrac ovplyvňuje aj náš imunitný systém, spôsobuje respiračné problémy, zhoršuje alergie. Keď už matrac dosluhuje, začne vám ukazovať určité nepríjemné vlastnosti.

Aké sú následky spánku na nekvalitnom matraci?

Ospalosť

Prebdená noc a časté budenie majú zvyčajne za následok našu únavu a ospalosť počas dňa. Nekvalitný a nedostatočný spánok môže mať vplyv na našu ostražitosť, znižuje našu schopnosť sústrediť sa na prácu. Hoci je normálne cítiť únavu a ospalosť v popoludňajších hodinách, a najmä neskoro večer, skorá alebo extrémna ospalosť nie je prirodzená.

Bolesť chrbta

Nekvalitný a vyležaný matrac má často na svedomí veľké bolesti chrbta. Núti nás spať v neprirodzenej polohe, čím je na náš chrbát vyvíjaný neprimeraný tlak.

Obezita

Ľudia, ktorí nemajú dostatok spánku, alebo sa často v noci prebúdzajúpodliehajú vyššiemu riziku obezity. Je to preto, že ospalosť a rýchly úbytok energie spôsobené nedostatkom spánku často vedú k prejedaniu.

Ekzémy a respiračné problémy

Čím starší je matrac, tým vyššia je pravdepodobnosť, že obsahuje veľké množstvo roztočov. Roztoče majú za následok rôzne ekzémy, ale aj respiračné problémy či astmu, dokonca sú často zodpovedné aj za bolesť hrdla. Starý matrac po určitom čase začne zapáchať, čo takisto neblaho pôsobí na náš dýchací systém.

Slabý imunitný systém

Všimli ste si niekedy, že keď nespíte dosť, oveľa rýchlejšie ochoriete? Prebdené noci a nekvalitný spánok negatívne vplývajú na náš imunitný systém a zvyšujú pravdepodobnosť ochorenia.

Ochorenie srdca

O kvalitnom spánku môžeme hovoriť vtedy, ak trvá minimálne osem hodín bez prerušenia. Ak vám váš matrac bráni v kvalitnom spánku, môže to mať negatívny vplyv na vaše srdce. Krátky spánok je tiež spojený so zvýšeným rizikom mŕtvice a s vysokým krvným tlakom.

Predčasné starnutie

Ďalším následkom nekvalitného spánku sú tmavé kruhy pod očami. Ak nespíte kvôli zlému či starému matracu, môže to mať vplyv na vašu pokožku z krátkodobého i dlhodobého hľadiska. Čoskoro sa začnú prejavovať neodškriepiteľné známky starnutia.

Bolesti kĺbov

Je váš matrac príliš tvrdý? Tvrdé matrace sa odporúčajú ako tie najlepšie a najkvalitnejšie. Ak však spíte na matraci, ktorý je neprimerane tvrdý a pevný, nedokáže poskytnúť vášmu telu potrebnú podperu. Spanie na takomto matraci môže viesť k bolesti kĺbov.

 

Penový matrac Tempo 30 Matrac Tempo 30

 

Každý matrac časom stráca na kvalite, čím sa zvyšuje jeho negatívny vplyv na náš spánok a na naše zdravie. Vo všeobecnosti platí, že matrac treba vymieňať po 5 – 7 rokoch. Zainvestujte do kúpy nového matraca len čo pocítite, že práve kvôli nemu ráno vstávate v bolestiach a unavení.

Aký matrac si vybrať?

 

Latexový matrac Ibiza H3 Matrac Ibiza H3

Penové matrace

Pamäťová pena, tiež známa ako Visco Elastic alebo aj lenivá pena, má jedinečnú schopnosť prispôsobiť sa telu. Naša telesná teplota dokáže zmäkčiť matrac pod určitými partiami tela, a tak pomáha podopierať telo v anatomicky správnej polohe. Zároveň pamäťová pena obmedzuje tlak, takže matrac vás prirodzene kopíruje a v žiadnej partii nevytvára zvýšený protitlak.

Matrac z PUR peny je na začiatku tuhší, používaním sa však stáva komfortnejším bez toho, aby strácal na objeme. Matrace z PUR peny sú veľmi obľúbené kvôli svojim ortopedickým a antialergickým vlastnostiam. Navyše majú nízku hmotnosť, a preto sa s nimi ľahko a jednoducho manipuluje. Najväčšou výhodou tejto peny je odolnosť voči preležaniu, čo je najčastejší dôvod výmeny matraca.

RE pena je recyklovaná drvená pena, ktorá sa vyrába spájaním rôznych materiálov, prevažne sú to studené peny, PUR peny a flexifoam peny. Jednotlivé kúsky sa k sebe spájajú lisovaním pod vysokým tlakom. RE pena dodáva matracu väčšiu tuhosť, čím zvyšuje aj jeho nosnosť.

Pružinové matrace

Pružinové matrace vynikajú priedušnosťou. Vďaka tejto vlastnosti sa hodia aj na pevný rošt alebo roštovú dosku. Neodporúčame pokladať matrac na polohovací rošt, pružiny by sa mohli poškodiť. Pružiny sú mimoriadne trvácne, dokážu optimálne rozložiť váhu tela a poskytnúť tak dostatočnú oporu chrbtice. Ďalším plusom je aj to, že vydržia v studenom a vlhkom prostredí, teda aj tam, kde by klasické penové matrace príliš lákali plesne a roztoče.

Bonelové pružiny v tvare presýpacích hodín sú navzájom pospájané oceľovou cievkou a zabezpečujú stabilnú tvrdosť matraca po dlhé roky používania. Silná štruktúra viazania zabraňuje vytáčaniu pružín a rýchlemu znehodnoteniu matraca. Matrace s bonelovými pružinami poskytujú telu pri ležaní pevnú oporu, ergonomické vlastnosti nadobúdajú členením na zóny. Vďaka vysokej vzdušnosti je znemožnené množenie mikroorganizmov, čo ocenia najmä alergici.

Pri matracoch s jadrom z taštičkových pružín sú pružiny vyrobené z vysokokvalitného drôtu. Každá pružina je uložená v ochrannej taške, ktorá jej umožňuje samostatné kopírovanie tela. K vlastnostiam, ktoré má klasická bonelová pružina, pridáva lepšie ortopedické schopnosti. Vďaka tomuto typu konštrukcie sa chrbtica uloží do prirodzeného tvaru písmena S a vy budete spať oveľa pohodlnejšie a zdravšie.

 

Pružinový matrac Palmea Matrac Palmea

Latexové matrace

Latexové jadrá matracov sú vyrábané zmesou syntetického a prírodného latexu získaného z kaučuku. Tieto matrace majú prírodnú elasticitu, vynikajúcu prispôsobivosť ľudskému telu a výnimočne dlhú životnosť. Počas spánku zostáva chrbtica v prirodzenej vodorovnej polohe, a ramená, panva a kolená nie sú vystavené nadmernému zaťaženiu. Tento efekt sa dosahuje vďaka špeciálnym mäkším zónam v oblasti ramien a kolien a niečo tvrdším a pevnejším zónam pod panvou. Vyrába sa s otvorenou bunkovou štruktúrou, čo zaručuje jedinečnú termoreguláciu a vzdušnosť. Latex je hypoalergénny a jeho antibakteriálne vlastnosti zabraňujú šíreniu baktérií, plesní a roztočov, a navyše neabsorbuje prach.

 

Latexový matrac Sueno Minor Matrac Sueno Minor

 

Výber matraca ovplyvňujú aj ďalšie faktory, ako napríklad telesná hmotnosť. Jedným z možných vodidiel je výška matraca, ktorá má priamu súvislosť s nosnosťou a životnosťou matraca. Čím vyššie je jadro matraca, tým je spravidla vyššia aj jeho nosnosť.

Kvalita spánku má podstatný význam pre všetky vekové kategórie zákazníkov. Deti potrebujú pre zdravý rast a vývoj skôr pevnejší matrac so strednou tvrdosťou, u mladých ľudí je záujem o tuhšie matrace. A čím je človek starší, mal by použiť mäkšie a elastickejšie matrace.

Poťah je neoddeliteľnou súčasťou každého matraca a mal by spĺňať hygienické a konfekčné vlastnostizabezpečiť optimálnu cirkuláciu vzduchu, a takisto suchú a príjemnú klímu spánku.

Aby sme dosiahli ortopedické vlastnosti matraca a optimálnu vzdušnosť, je potrebné zvoliť vhodnú podložku, najlepšie lamelový pevný či polohovateľný rošt. Seniori zas ocenia polohovateľné rošty.

Nielen kvalitný matrac zaručí kvalitný spánok. Dbajte tiež na zdravú životosprávu. Zaraďte do svojho života fyzickú aktivitu, prehodnoťte svoj jedálniček, prijímajte dostatok vitamínov, minerálov a živín. Obmedzte svoj aktívny a spoločenský život a doprajte si minimálne osem hodín spánku. Pred spaním sa uvoľnite a relaxujteZvyšok zariadi kvalitný matrac. Ráno budete vstávať svieži a plní energie.