Toto sú jedny z najlepších matracov. Ktorý sadne vám?

Toto sú jedny z najlepších matracov. Ktorý sadne vám?

Matrac, na ktorom preležíte celú noc, má rozhodujúce slovo pri tom, v akom stave a v akej nálade sa ráno prebudíte. Často vstávame unavení, dolámaní, s pocitom, že sme celú noc manuálne pracovali. A pritom stačí tak málo. Prestante spať na preležanom matraci. Vymeňte svoj starý matrac za nový, kvalitný, a s vlastnosťami, ktoré budú zodpovedať vašim potrebám a požiadavkám na pohodlie. Pružinový, penový, latexový. Ktorý je ten správny?

 

Penový matrac

Na výrobu penových matracov sa používajú rôzne typy pien - PUR pena, RE pena, studená pena HR, pamäťová pena.

PUR pena je veľmi obľúbená pri výrobe matracov. Matrac z PUR peny je na začiatku tuhší, používaním sa stáva komfortnejším bez toho, aby strácal na objeme. Sú veľmi obľúbené vďaka svojim ortopedickým a antialergickým vlastnostiam. Navyše majú nízku hmotnosť, a preto sa s nimi jednoducho manipuluje. Najväčšou výhodou tejto peny je odolnosť voči preležaniu, čo je najčastejší dôvod výmeny matraca.

RE pena je recyklovaná drvená pena, ktorá sa vyrába spájaním rôznych materiálov, prevažne sú to studené peny, PUR peny a flexifoam peny. Jednotlivé kúsky sa k sebe spájajú lisovaním pod vysokým tlakom. RE pena dodáva matracu väčšiu tuhosť, čím zvyšuje aj jeho nosnosť.

 

HR pena sa nazýva aj studená pena. Vyniká vysokou pružnosťou a ohybnosťou so zachovaním si uvedených vlastnosti po celú dobu životnosti. HR pena má otvorenú bunkovú štruktúru, čím je zabezpečená vysoká vzdušnosť. Vysoká prispôsobivosť HR peny umožňuje jej výborné polohovanie na roštoch.

Matrace z pamäťovej peny, sú vhodné pre používateľov, ktorí ocenia pohodlie, a zároveň trpia bolesťami chrbtice a kĺbov, čelia stresu a pociťujú svalové napätie. Termoelastická pena sa aktívne prispôsobuje tvaru tela, vďaka čomu naň vytvára minimálny tlak, takže svaly sa môžu uvoľniť a relaxovať. Matrac z termoelastickej peny prispieva k zlepšeniu krvného obehu, minimalizuje nočné prehadzovanie sa a zabezpečuje pokojný odpočinok.

 

Pružinový matrac

Pružinové matrace sa vyrábajú v kombinácii s rôznymi penami alebo s kokosovou doskou.

Princípom tohto typu matraca je pružinové jadro, kde sú pružiny navzájom pospájané. Pružinové jadro v matraci s jednostrannou kokosovou doskou zväčša býva obložené z jednej strany latexovanou kokosovou doskou, polyuretánovou penou T25 -15 mm a lisovanou plsťou, z druhej strany vrstvou stlačenej plste a polyuretánovou penou T25-20 so zvýšenou pružnosťou Kokosová doska je vyrobená z prírodných kokosových vlákien. Tieto vlákna sa získavajú z vláknitého obalu kokosového orecha.

Bonelové pružiny v tvare presýpacích hodín sú navzájom pospájané oceľovou cievkou a zabezpečujú rovnakú tvrdosť matraca po dlhé roky používania. Tým sa zaraďujú medzi najodolnejšie matrace. Silná štruktúra viazania zabraňuje vytáčaniu pružín a rýchlemu znehodnoteniu matraca. Matrace s bonelovými pružinami poskytujú telu pri ležaní pevnú oporu, ergonomické vlastnosti nadobúdajú členením na zóny. Vďaka vysokej vzdušnosti je nemožné množenie mikroorganizmov, čo ocenia najmä alergici.

 

V prípade matraca z taštičkových pružín je jadro tvorené pružinami z vysokokvalitného drôtu. Každá pružina je uložená v ochrannej taštičke, čo zvyšuje elasticitu a prispôsobivosť matraca, dôsledkom čoho pružiny kopírujú efekt vodnej postele. K vlastnostiam, ktoré má klasická bonelová pružina, taštičková navyše pridáva lepšie ortopedické schopnosti. Vďaka tomuto typu konštrukcie sa chrbtica uloží do prirodzeného tvaru písmena S, a vy budete spať oveľa pohodlnejšie a zdravšie. Taštičkové pružiny sú jemnejšie, ale ako celok sú veľmi odolné.

 

Latexové matrace

Latexové jadrá matracov sú vyrábané zmesou syntetického a prírodného latexu získaného z kaučuku. Vyrábajú sa špeciálnou technológiou Talalay ( pri teplote -30 °C), ktorá umožňuje rovnomerné rozloženie hmotnosti latexovej dosky, predlžuje obdobie jeho používania, a má pozitívny vplyv na pohodu spánku. Zmrazené vzduchové kanáliky zostávajú počas vulkanizácie otvorené, čím umožňujú prevzdušnenie a optimálnu cirkuláciu vzduchu.

Tieto matrace majú prírodnú elasticitu, vynikajúcu prispôsobivosť ľudskému telu, a výnimočne dlhú životnosť. Počas spánku zostáva chrbtica vo vodorovnej, prirodzenej polohe, a ramená, panva a kolená nie sú vystavené nadmernému zaťaženiu. Tento efekt sa dosahuje vďaka špeciálnym mäkším zónam v oblasti ramien a kolien, a o niečo tvrdším a pevnejším zónam pod panvou.

Latex väčšinou obsahuje niekoľko zón tvrdosti, a tým zabezpečuje dokonalý pocit oddychu počas spánku. Latex je hypoalergénny a jeho antibakteriálne vlastnosti zabraňujú šíreniu baktérií, plesní a roztočov, a taktiež neabsorbuje prach. Preto tento druh materiálu odporúčame klientom s respiračnými problémami. Matrac sa pri používaní nedeformuje. Odporúča sa použitie roštu s ohýbanými lamelami.