Tu fotka, tam kniha, na polici kvet. Venujte zvýšenú pozornosť výberu správnej obývacej steny

Tu fotka, tam kniha, na polici kvet. Venujte zvýšenú pozornosť výberu správnej obývacej steny

Keď sa začne hovoriť o zariaďovaní obývacej izby, naše prvé myšlienky patria čalúnenému nábytku. Sedačka, kreslo a taburet, nesmie chýbať nič, čo by mohlo ukrojiť z nášho pohodlia. Potom prichádza na rad konferenčný stolík a podeň moderný koberec. Až niekde na konci zoznamu je ostatný nábytok. Avšak ani na obývacej stene by sa nemalo šetriť. Mala by byť praktická, poskytovať dostatok úložného priestoru, a zároveň byť trendy.

 

Obývacia stena Dula sivý antracit, dub wotan Obývacia stena Dula

Obývacia zostava pre klasikov

Aj keď sa niekedy zdá, že veľké obývacie steny dávno vyšli z módy, nemôžeme s týmto mýtusom súhlasiť. Máme zákazníkov, ktorí majú záujem práve o rozmerné obývačky, najlepšie, aby mali mnoho skriniek a políc. Dôvod je prostý: potrebujú maximalizovať úložný priestor. Predovšetkým v panelákových izbách alebo v generačných rodinných domoch sú majitelia nútení využiť každý centimeter vzácneho priestoru. Vtedy sa hodí zostava, ktorá sa skladá z niekoľkých skriniek a komôd, z vitríny, RTV stolíka a rôznych nadstavcov.

Zostava do obývacej izby Dunaj, dub sonoma Zostava do obývacej izby Dunaj

Obývacie zostavy sa zväčša predávajú ako celok. Aby sa zúžitkoval naozaj každý centimeter priestoru, jednotlivé prvky sa často montujú dohromady. Takáto obývacia stena nakoniec zaberie 2/3 až celú stenu, ku ktorej ju postavíte. Získate tak množstvo odkladacích plôch na policiach za dvierkami skriniek, na policiach vitrín so sklenými dvierkami, súčasťou často býva aj šatníkova skriňa s vešiakovou tyčou. Otvorený priestor v strede je vyhradený na televízor a inú elektroniku. Možno vám bude vyhovovať obývacia zostava, ktorá bude nakoniec vyzerať presne podľa montážneho návodu či obrázka na internete, alebo hľadáte súbor skriniek, ktoré si viete zostaviť podľa vlastnej potreby.

Obývacia zostava Assor s leskom Obývacia zostava Assor

 

 

 

Minimalistické obývacie steny

 

KPre milovníkov moderného interiéru prinášame minimalistické obývacie steny. Zvyčajne sa skladajú z RTV stolíka, jednej komody alebo vitríny a závesnej police. Všetko ostatné by bolo navyše. Takéto obývacie steny vyhľadávajú tí, ktorí sa chcú vyhnúť zbytočnému preplneniu priestoru nábytkom. Minimalistická obývacia stena má izbu prevzdušniť, zosvetliť, zároveň prispieť aj funkčnou hodnotou.

Obývacia stena Bristol, dub wotan, mat Obývacia stena Bristol

Stačí nazrieť do ponuky predajcov nábytku. Pozor, aby ste sa v tom množstve rôznych dizajnov, farieb a prevedení nestratili. Ak ste si vybrali obývaciu stenu, ktorá vám vyhovuje po všetkých stránkach, máte vyhrané. Tých pár skriniek si dokážete zmontovať podľa montážneho návodu aj sami. Ak ste nenašli svoju „srdcovku“, nazrite do skupiny obývacích sektorov, kde si môžete poskladať obývaciu stenu podľa vlastných predstáv.

Obývacia stena Henri, biela Obývacia stena Henri

Keď vás obmedzuje rozpočet

Naša rada: čo nutne potrebujete, teraz, ostatné neskôr. Práve sektorové obývačky sú pre takéto prípady najlepšie riešenie.

Čo rozumieme pod pojmom sektory do obývačky? Takto sa označuje súbor tzv. doskového nábytku, ktorý zahŕňa všetko od komôd po police. Výhodou sektoru je jeho rozmanitosť. Sektor sa mu nehovorí iba tak pre nič-za nič. Často ide o zostavu niekoľkých desiatok prvkov. Hľadáte dvojdverovú komodu so šuplíkmi? Nech sa páči! Vysokú päť šuplíkovú komodu? Aj tú máme v ponuke. Vitrínu so sklenenými dverami či príborník? RTV stolík, rohovú skrinku, nízku a vysoká skrinku, nadstavec…? Sektorový nábytok vám vyhovie po všetkých stránkach.

Sektor do obývačky City, biela, dub grandson Sektor do obývačky City

Materiálové a farebné prevedenie

Kým donedávna interiérovému dizajnu dominovala čerešňa a buk, teraz sú možnosti skutočne nekonečné. Trendom naďalej ostáva biela farba. Eleganciu a luxus jej dodáva vysoký lesk. Vo vysokom lesku? Prečo nie čierna alebo šedá? Ďalšie moderné farebné prevedenia. Tomu, kto sa viac prikláňa k prírodným odtieňom dreva, vyhovie skôr prevedenie dub sonoma, sosna andersen, dub svetlý, jaseň, slivka alebo wenge. Z modernejších prevedení spomenieme betón, mramor a grafit.

Obývacia stena Slone, biela, beton Obývacia stena Slone

Späť k použitému materiálu. Na najvyššom mieste v rebríčku sa jednoznačne nachádza masív. Je typický svojím vzhľadom, kresbou dreva a vôňou. Lacnejšou a najviac vyhľadávanou alternatívou je MDF alebo DTD.

MDF

- dosky s veľmi jemnou štruktúrou, sú dokonca jemnejšie ako drevotrieska, vhodné na výrobu nábytku. Jedná sa o prírodný materiál, pretože sa vyrába bez použitia lepidiel. Táto drevovláknitá doska sa dobre tvarovo opracováva vďaka kompaktnej štruktúre. Povrch MDF dosky sa povrchovo upravuje fóliovaním - na dosku sa za tepla nalisujú PVC fólie, alebo lakovaním - možno použiť lesklý alebo matný lak. Najväčšie uplatnenie nachádzajú MDF dosky v sekcii kuchynský nábytok. Takto najľahšie docielite drevený štruktúrovaný vzhľad, avšak s oveľa nižšími nákladmi ako pri masívnom nábytku.

Obývačka Korfu, sivá, dub san remo Obývačka Korfu

DTD

- pod týmto označením nájdete ten najobyčnejší materiál. Je to skratka pre drevotrieskovú dosku bez povrchovej úpravy. Drevené triesky sú zlepené fenol-formaldehydovou živicou. V konečnom dôsledku ju možno použiť rovnako ako MDF dosky, jadro sa dá polepiť dyhou alebo laminátom. Vďaka tomu vyzerajú dyhované dosky ako drevené, ale pre svoje zloženie nie sú odolné voči vlhkosti, doska napučí a po vyschnutí nezíska svoj vzhľad späť. Slúži ako zväčša ako nosný základ pre nábytok.

DTDL alebo LDTD

- laminovaná drevotriesková doska s laminátovou vrstvou s rôznymi dezénmi. LDT je vďaka laminátovej vrstve odolná voči vode a mechanickému poškodeniu. Namiesto laminátovej vrstvy sa používa aj prírodná dyha. Dyhované dosky potom majú na povrchu skutočné drevo.

Obývacia stena Evora, dub grandson, biela Obývacia stena Evora

Alternatívne riešenia

Nesedí vám rozmerná zostava. Aj obývacia stena označovaná ako „minimalistická“ je pre vás zbytočne veľká. V tom prípade ste „MEDIA“ typ človeka. Dokážeme si tvrdiť, že to, čo hľadáte, je jednoduchá, a predsa moderná MEDIA stena. Poskytuje všetko, čo potrebujete pre svoju elektroniku.

Čo poviete napríklad na:

TV stena Adge s podsvietením Media stena Adge