Uhorková sezóna?  5 kúskov, ktoré vám uľahčia život v kuchyni + recept na Pickles

Uhorková sezóna? 5 kúskov, ktoré vám uľahčia život v kuchyni + recept na Pickles

Uhorková sezóna sa medzi novinármi veľkej obľube neteší. Avšak každý, kto má v záhrade či na balkóne aspoň jeden kríček rajčín, sa naopak na tento čas „keď sa nič nedeje“ teší. Ju tu totiž čas zberu vlastnej úrody! Práve počas letných dní strávime s dopestovanými rajčinami, uhorkami, kalerábmi, fazuľami, mrkvami, hráškom v kuchyni more času. Pripravili sme pre vás 5 tipov na kúsky, s ktorými sa zrátate (a to nielen) so zeleninou ľahšie. A nechýba ani recept na Pickles - nakladanú zeleninu, ktorý oceníte, ak bola tohtoročná úroda hojná. 

poháre

 

Set dóz na potraviny

Cukor, múka, káva, cestoviny, šošovica, fazuľa. Mať prehľad, koľko týchto surovín máte a zároveň si v nich udržať poriadok, môže dať zabrať. Teda až do chvíle, kým nesiahnete po šikovnom sete dóz na potraviny ARYSTA

Sklené dózy s keramickými vrchnákmi zabezpečia, aby si jedlo uchovalo skvelú chuť, nenapáchlo, nenavlhlo a ochránia ho aj pred prípadnou zatúlanou potravinovou moľou. Navyše, tieto dózy vďaka svojmu vzhľadu spájajú funkčnú a dekoratívnu funkciu. Nebojte sa ich ukázať v presklenej vitríne či na otvorenej polici. 

 

servírovací vozík

 

Servírovací vozík 

Raňajky do postele, extra úložný priestor v malej kuchyni, kúsok pracovnej plochy pri väčšom varení. S týmto všetkým vám pomôže servírovací vozík PONTO. Vďaka veľkým kolieskam s ním prekonáte aj vyšší prah bez vyliatia rannej kávy. 

Ak sa chystáte prijať návštevu, jednoducho naň v kuchyni pripravíte občerstvenie a elegantne, ako na kráľovskej hostine ho svojej návšteve priveziete. Drevená konštrukcia zabezpečí príjemný vzhľad i dostatočnú stabilitu, plastové police zase jednoduchú údržbu a dlhú životnosť. 

Pre servírovací vozík PONTO ani vyliaty pohár červeného vína nepredstavuje hrozbu. Okrem bieleho prevedenia vozík nájdete tiež v elegantnej čiernej. 

 

Bambusová doska na krájanie

 

Bambusová doska na krájanie 

Čas uhorkovej sezóny môžeme pokojne nazvať aj za časom nekonečného krájania. Základom úspechu pri tejto činnosti sú nielen samotné nože, ale aj dostatočne veľký pracovný priestor. Práve oň sa postará doska na krájanie TAREK

Doska so štedrými rozmermi 42 x 27,5 cm je vyrobená z bambusu, a tak zvládne zvýšenú vlhkosť bez najmenších problémov. 

Hlavným plusom je však rafinovaná zásuvka pod samotnou doskou: môžete do nej vkladať už nakrájanú zeleninu (či iné suroviny), prípadne šupy a odrezky. Na kuchynskej linke vám tak neustále vládne organizovaný poriadok. 

 

Sada nožov a kuchynské náradia

 

Sada nožov a kuchynské náradia

Mať v kuchyni všetko dôležité po ruke je nielen otázkou pohodlia, ale i hygieny. Vyberáte počas varenia naberačku alebo nožík, hups a úchytka na zásuvke je od cesta. Sada nožov a kuchynského náradia KAHON tento problém pomôže noblesne vyriešiť. 

Obsahuje 5 nožov – od chlebového cez porcovací až po nôž na ovocie a zeleninu, tri naberačky, dosku na krájanie a šikovný stojan. Sadu KAHON nájdete v ružovej, mentolovej, bielej a vanilkovej farbe. Ktorá sa vám najviac hodí do kuchyne? 

 

Keramická maselnička

 

Keramická maselnička 

Natierať pečivo maslom práve vybratým z chladničky je utrpením. Stačí trošíčku zaspať a pokazené ráno je na svete. Zjednodušte si túto kuchynskú aktivitu. Maslo zvládne bez problémov aj niekoľkodňový pobyt pri izbovej teplote – stačí eliminovať prístup svetla a vzduchu.

Namiesto chladničky ho skladujte na kuchynskej linke či poličke – útočisko nájde v našej keramickej maselničke BUTTER HOME s romantickým vzorom. Drobný trik, veľký výsledok. 

 

Recept na Pickles

 

Recept na Pickles

Pickles, alebo aj nakladaná nesterilizovaná zelenina, to je skvelá a mimoriadne zdravá pochúťka, ktorá sa výborne hodí ako príloha k hlavným jedlám, prípadne k syrovým či mäsovým chuťovkovým tanierom. Voľba zeleniny je na vás, my odporúčame siahnuť napríklad spomínaných uhorkách, karfiole, cibuli, baraních rohoch, cukete, kalerábe či mrkve. Ako na to? 

Suroviny na Pickles
    • zelenina podľa vlastného výberu (kľudne kombinujte viac druhov)
    • ocot
    • cukor
    • čierne celé korenie
    • farebné celé korenie
    • semienka horčice
    • semienka feniklu

Ako na Pickles
1. Základom je čistá zaváraninová fľaša, do ktorej si pripravíte octovú zmes. V hrnci si ju uvaríte z 1 dielu octu a 2 dielov kryštálového cukru. Zmes privedieme do varu, keď je cukor rozpustený, odstavíme a necháme vychladnúť.
2. Kým nám octová zmes chladne, pripravíme si zeleninu – umyjeme, očistíme, rozdelíme/nakrájame na menšie kúsky: karfiol na ružičky, mrkvu a ostatnú zeleninu na tenké plátky. Čím menší kúsok, tým lepšie nálev zeleninu dochutí.
3. Zeleninu naukladáme do fľaše (môžeme striedať rôzne druhy po vrstvách), pridáme korenie, semienka a zalejeme octovou zmesou tak, aby ani kúsok zeleniny netrčal nad hladinou.
4. Fľašu zatvoríme, uložíme na tmavé a chladné miesto, na ktorom Pickles necháme odstáť aspoň 24 hodín, ideálne však 72 hodín. A môžeme chrumkať.
Dobrú chuť!