Urobili sme si prieskum medzi našimi zákazníkmi: Sedačka verzus pohovka?

Urobili sme si prieskum medzi našimi zákazníkmi: Sedačka verzus pohovka?


Často sa na nás obraciate s otázkou, čo sa oplatí viac, či sedačka alebo pohovka. Tentokrát sme rozhodnutie nechali na vás. Oslovili sme niekoľko našich stálych zákazníkov a z ich odpovedí nám vyšli nasledujúce odporúčania.

Sedačka Liberto v tvare U Sedacia súprava Liberto v tvare U

Pohodlie

V tomto výskume jednoznačne vyšlo, že nie je rozhodujúce, či investujete do sedacej súpravy alebo menšieho gauča. Zamerať by ste sa mali na konštrukčné prevedenie, výplň sedacej časti, použité poťahové materiály a komfort operadla. Úroveň nášho pohodlia totiž nie je priamo úmerná tomu, či sedíme na trojmiestnej pohovke alebo na sedačke v tvare U.

Svetlohnedá sedačka v tvare U DOREL Účková sedačka Dorel U

Veľkosť

Opäť faktor, ktorý nám nijako nepomohol určiť, či je lepšia rohová sedačka alebo klasická pohovka. Opýtaní priznali, že hoci mnohí túžia po veľkej priestrannej sedačke, rozmer ich obývačky im takú kúpu nedovolí. Predovšetkým v menších panelákových bytoch je zväčša miesto iba pre pohovku. Pohovka je však vďaka svojej veľkosti vhodná aj do detských či študentských izieb, kancelárií, rokovačiek či dokonca uvítacích hál. Tí, ktorí sa tešia z veľkých miestností, kde môžu experimentovať bez obmedzenia, dali hlas rozmerným sedačkám. Vyplnia prázdny priestor a miestnosť zútulnia.

Pohovka Ferdi v kombinácii svetlosivá a biela Pohovka Ferdi

Priestor na sedenie

Tak v tejto otázke vyhráva vo všetkých bodoch sedacia súprava. Rohová zvyčajne poskytuje 4 až 7 miest na sedenie, účková sedačka dokonca o 2-3 viac. Sedacia súprava je preto vhodná pre väčšie rodiny, prípadne pre tých, ktorí často organizujú večierky a spoločenské akcie. Sedacie zostavy sú správnou voľbou aj vtedy, ak chcete udržať plynulý tok rozhovoru. Sediaci sú zoskupení okolo konkrétneho ohniska, ako je napríklad konferenčný stolík s občerstvením, televízor, krb či umelecké dielo. Sedia blízko pri sebe a sú teda istým spôsobom nútení zapájať sa do rozhovoru.

Pohovky sú určené na komornejšie posedenia. Vyhľadávajú ich predovšetkým mladé páry, ktoré nepotrebujú tak veľa priestoru na prejavenie svojich pocitov a myšlienok. Na druhej strane sa pohovky často vyskytujú v moderných domácnostiach, kde sú dve pohovky účelne umiestnené oproti sebe. Úmyslom takéhoto usporiadania je opäť podpora diskusie.

Priestranná sedačka Primera v tvare U Priestranná sedačka Primera

Rozkladacia, s úložným priestorom

Rozkladacia sedačka, ktorá sa jednoduchými úkonmi zmení na plnohodnotné lôžko. Rozkladacia pohovka, ktorá dokonale zastúpi posteľ. Sú verzie, ktoré sú dokonca určené pre každodenné spanie. Úložný priestor v sedacej súprave umožňuje uschovanie vecí a predmetov, ktoré nepotrebujeme a nemáme kam inam odložiť. Úložný priestor v pohovke je ideálny na odloženie prikrývok, diek a vankúšov. Aj v tejto otázke vyhrávajú obidve: sedačka aj pohovka. Tieto funkcie sú pridané hodnoty, ktoré ocení a využije každý z nás. Nedá sa určiť, či vyhráva rozkladacia funkcia sedačky či pohovky. A tiež vám nikto nezaručí, že sedačka v tvar U bude mať väčší úložný priestor ako menší gauč.

Moderná pohovka Atlantico sivá ekokoža a sivá látka Moderná pohovka Atlantico

Dominanta miestnosti

Sedacia súprava, hoci to nie je jej zámer, sa prirodzene stáva dominantou miestnosti. Je to prvá vec, ktorá upúta po vstupe do obývačky. Nezáleží na tom, v akom je materiály či v akej farbe, svojimi rozmermi sa stáva najväčším prvkom v priestore. Zato pohovka sa v priestore stráca pod vplyvom iných väčších kúskov. Zatieniť ju dokáže výrazná obývacia stena, často jedálenský stôl umiestnený v obývačke či dokonca na „vymakané“ detaily bohatý krb.

Rohová sedačka Vincent v ružovej látke Rohová sedačka Vincent

Moderný dizajn

Sedacie súpravy nájdete v mnohých dizajnoch: do tvaru U, do tvaru L, univerzálne, s veľkými vankúšmi, ktoré zastupujú operadlo, s pevným operadlom, s opierkami na ruky či bez. Pri sedacích súpravách majú dizajnéri viac možností na zakomponovanie všetkých inovácií, funkcií, dizajnových prvkov. Pohovky prichádzajú v jednoduchšom prevedení. Môžete si tiež vybrať z klasického vzhľadu, moderného, škandinávskeho či vintage štýlu. Ako variácia prichádzajú v súčasnosti veľmi obľúbené pohovky označené ako Big sofa. Viac o takýchto pohovkách sa dočítate v článku: Big sofa verzus klasická pohovka? Čo nám zabezpečí väčšie pohodlie? Big sofa verzus klasická pohovka? Čo nám zabezpečí väčšie pohodlie?

Veľká pohovka Porto Big Sofa Pohovka Porto Big Sofa

Cena

A sme pri poslednom, a azda najrozhodujúcejšom faktore, ktorý rozhodol náš duet: sedačka/pohovka. Dvoj až trojmiestne pohovky sú prirodzene lacnejšie ako väčšie sedačky. Pri rozhodovaní medzi sedacou súpravou a pohovkou sa preto zamerajte na ostatné pre vás podstatné vlastnosti a funkcie ktoré by čalúnený nábytok mal spĺňať…

...lebo najdôležitejšie je, ako si na sedačke či pohovke dokážete oddýchnuť a zregenerovať, nie, čo hovoria štatistiky.