Urobte si Hygge pohodičku na vašom balkóne

Urobte si Hygge pohodičku na vašom balkóne


Keby ste sa akéhokoľvek Dána opýtali, čo je to Hygge, dlhé hodiny by mohol rozprávať o tomto životnom štýle. Najdôležitejšia je blízkosť rodiny a priateľov, súdržnosť, radosť z maličkostí, smiech, pocit bezpečnosti. Okrem týchto idylických prvkov k Hygge patria aj svetskejšie veci ako dobré jedlo a pitie, svetlo a teplo. Hoci sa tento Dánsky spôsob života väčšinou spája so zimným obdobím, ukážeme si, ako sa naň dokážete nastaviť aj v lete napríklad na svojom balkóne.

Nábytok na posedenie na balkóne Pohodlný nábytok na balkón

 

 

 

Hygge balkón na skorú jar

 

Len čo krajinu vôkol nás pošteklia prvé jarné lúče, podvedome očakávame, že vonku je už príjemne teplo a bezvetrie. V prvé jarné týždne sú však dni stále priveľmi chladné, počasie nie je vhodné na dlhé večerné posedenia na balkóne. Keď už musíte zostať doma, Hygge vás naučí, ako si vytvoriť čo možno najlepší a najkrajší výhľad na váš balkón zvnútra. Vždyzelené rastliny, ktoré odolajú aj nočným mrazom, dokážu na balkóne zázraky. Jarné kvitnúce cibuľky a skoro kvitnúce trvalky prinesú na váš balkón nielen veselé farby, ale aj novú energiu.

Rastliny na balkóne Zelené rastliny na balkóne

 

 

 

Pohodlný nábytok na balkóne

 

Aby ste si mohli balkón užívať v plnej miere, zariaďte ho pohodlným nábytkom. Nedajte sa odradiť veľkosťou balkóna. Tešte sa zo slnka čo najviac to ide, vystrite sa na leňošku a nastavte mu tvár. Ak sa chystáte na nákup záhradného sedenia, dôležitý je podrobný nákres. Starostlivo balkón zmerajte. Pri hľadaní nábytku nezabúdajte na potrebný priestor na pohyb. Pre malé balkóny je preto najlepší skladací stôl a stoličky, ktoré v prípade potreby dokážete naukladať na seba. Doplňte sedenie regálom alebo policami, ktoré viete využiť aj na doplnky, aj oveľa praktickejšie.

Skladací stôl Amadeo a stoličky v bielej farbe Skladací stôl Amadeo a stoličky Záhradný balkónový set Adaron ratanový Záhradný balkónový set Adaron

Vankúše a podušky

Nikto nesedí rád na tvrdých stoličkách či lavici. Pred nepohodlím vás ochránia vankúše, podušky a deky. Nielenže zlepšia váš pocit zo sedenia, tiež balkón dekoratívne doplnia. Stavte na farby a veselé vzory. Sivá, hnedá a biela patrí viac k zime ako k letu. Zelená, žltá, oranžová, ružová a rôzne pastelové odtiene balkón rozveselia. Aj vy pri pohľade na textílie v týchto farbách pookrejete na duši a na tvár vám vyskočí úsmev. A o to pri Hygge predsa ide!

Hnedá deka Abaka na ružovej lavici Fabricio Deka Abaka na lavici Fabricio

Stretnutia na balkóne

Vyskúšajte si to: Pohár vína s partnerom na balkóne, vychladená citronáda s priateľkou, aj pohár piva je dovolený, ak si pred pitím štrngnete s dobrým kamarátom, ktorý vás poctil návštevou. Pre Hygge sú dôležité medziľudské vzťahy. Odporúčame stretávať sa s iným vždy, keď to je možné. Nie je k tomu potrebná veľká záhrada či terasa, aj na balkóne si môžete výborne oddýchnuť a porozprávať sa. Nezabúdajte na smiech. Smiech je prírodným liečiteľom!

Posedenie s priateľmi na balkóne pri vínku Posedenie s priateľmi na balkóne

Čas na hry

Trávte Hygge čas aj so svojimi deťmi. Vyzvite ich do súboja v Človeče, nehnevaj sa! alebo si s nimi zahrajte obľúbenú kartovú hru. Na balkóne s pohodlným nábytkom, ladenom do veselých farieb, a predovšetkým na čerstvom vzduchu môžete so svojimi ratolesťami zažiť kopec zábavy. Ste skôr pre pokojnejšie, menej dynamické hry? Ak si zvyknete s partnerom zahrať šach alebo Scrabble, presuňte sa na balkón a hrajte sa tam. Nie je dôležité kde, dôležité je s kým.

Hrajte sa hry na balkóne s rodinou a priateľmi Hrajte sa hry na balkóne

Balkónové bylinky a zelenina

Snívate o pestovaní vlastnej zeleniny, no nemáte záhradu? Hygge v tom však nijakú prekážku nevidí. Vytvorte si mini záhradu na svojom balkóne. V pestrofarebných kvetináčoch pestujte bylinky. Spokojnosť z pestovania vlastnej zeleniny či byliniek je jedným z pôžitkov života. Potešte ostatných chutným jedlom, dezertom či nápojom, ktorý dochutíte vlastnými bylinkami.

Žena pri bylinkovej minizáhradke na balkóne Bylinková minizáhradka na balkóne

Svetielok a sviečok nikdy nie je dosť

Hygge a zima, to je oheň a sviečky. Sviečky vám môžu robiť radosť po celý rok. Dobrú náladu dokážu navodiť tie aromatické. Vôňu sviečky vyberajte citom, uvidíte, akú radosť vám urobí, keď si ju večer zapálite na balkóne pri čítaní knihy. Rovnakú službu vám urobia aj dekoratívne svetielka, ktoré rozvešiate na balkóne. Trocha romantiky? Postavte na balkón lucerny, väčšie aj menšie, efekt je zaručený.

Žena sediaca na balkóne so svetielkami Svetielka na balkóne