V posteli strávite tretinu života. Dbajte preto na jej kvalitu

V posteli strávite tretinu života. Dbajte preto na jej kvalitu

Spomínate si na rozprávku, kde princezná musela celú noc prespať na hrášku, aby dokázala, že je hodná vziať si princa za manžela? Vy však nemusíte nikomu nič dokazovať. Kvalitný spánok by mal byť pre vás totiž prioritou. Ak vaša posteľ vŕzga, je príliš nízka alebo, naopak, príliš vysoká, a matrac je preležaný, je načase zaobstarať si novú posteľ. Neuspokojte sa s hocičím. Posteľ vyberajte tak, aby ste ráno vstávali oddýchnutí a plní energie.

Viete, kedy je čas vymeniť starú posteľ za novú? Čo by mala spĺňať, aby bola kvalitná? Na čo dbať pri jej výbere? Prečítajte si zopár našich rád, ktoré vám pomôžu správne sa rozhodnúť.

Kedy je čas posteľ vymeniť?

Zrejme každý z nás má rád nové a pekné veci. Včera bola moderná ekokoža, dnes zase látka. Pred týždňom ste pokukovali po vysokej hotelovej posteli, zajtra by ste si domov najradšej doviezli nízku posteľ v modernom dizajne. To, že sa nám dnes niečo páči a túžime po tom, nie je dôvod, aby sme utekali do obchodu a minuli na to aj posledné úspory. Nech vás preto ku kúpe novej postele vedú praktickejšie dôvody. Majte na mysli predovšetkým kvalitný spánok a vašu bezpečnosť.

 

Manželská posteľ Nadira, čierna s rozmerom 180x200 cm Manželská posteľ Nadira v čiernej ekokoži. Zdroj: temponabytok.sk

 

Vaša posteľ doslúžila, ak:

- jej konštrukcia je oslabená a vŕzga
- rokmi používania sa znížila jej nosnosť
- spíte na poškodenom rošte, ktorý už dávno nespĺňa svoj účel
- má nevyhovujúcu výšku
- má nevyhovujúcu veľkosť
- má ostré hrany, ktoré vám často spôsobujú modriny a odreniny
- jej súčasťou je matrac na rošte, čo vám bráni zaobstarať si nový a kvalitný matrac či vymeniť rošt
- obsahuje úložný priestor, ktorý nepotrebujete, a ktorý zabraňuje odvetrávaniu matraca
- jej chýba čelo (záhlavie postele)
- má dotrhané, fľakaté a zapáchajúce čalúnenie
- je v zastaranom dizajne
- jej tvar a farba neladí s ostatným nábytkom, doplnkami a farbami v spálni

Čo by mala spĺňať kvalitná posteľ?

 

Boxpringová posteľ 140x200, mentolová, RIANA KOMFORT Manželská posteľ Boxspring Komfort je pohodlná s vyššou plochou na spanie. Zdroj: temponabytok.sk

Materiál postele

Do úvahy berte faktory ako pohodlie, vzdušnosť, stabilitu a životnosť. Nezabúdajte však na najdôležitejší faktor, ktorým je vaše zdravie. S ním totiž úzko súvisí aj to, z čoho je posteľ vyrobená.

Prednosť by mali dostať prírodné a antialergické materiály. Ak hovoríme o kvalite nosného materiálu postele, zdravotnej nezávadnosti použitého materiálu, odolnosti voči vŕzganiu a povrchovému poškodeniu, odporúčame uprednostniť postele, ktoré sú vyrobené z masívneho dreva

Postele z drevotriesky a plastových komponentov sú cenovo prístupnejšie, no ich životnosť je obmedzená. Počítajte tiež s vŕzganím, hojdaním, či rozpadávaním kostry. Navyše sa z nich uvoľňujú lepidlá, ktoré môžu byť toxické.

Kovové postele sú v obľube hlavne pre svoj jedinečný vzhľad. Odolnosť kovových rúrok je veľmi veľká, preto kovová posteľ nevyžaduje žiadnu starostlivosť, a veľmi rýchlo ju vyčistíte vlhkou handričkou.

Čalúnené postele sú nesmrteľné, štýlové, a vďaka možnosti zvoliť si farbu a druh poťahovej látkyaj mimoriadne obľúbené. Ak je ich základom kvalitné drevo, sú aj spoľahlivé.

 

Kovová posteľ Paula s rozmerom 140x200 cm Kovová posteľ Paula je obľúbená pre jej jedinečný vzhľad. Zdroj: temponabytok.sk

Veľkosť postele

Dĺžka lôžka by mala presahovať výšku človeka minimálne o 25 cm. Na šírku by to malo byť minimálne 90 cm na osobu, teda pri manželských posteliach odporúčame šírku 180 – 200 cm. Na trhu nájdete postele aj v atypických rozmeroch. Pokiaľ ste teda nútení kúpiť matrac väčších rozmerov, myslite na to, aby aj vybraná posteľ mala možnosť umiestnenia neštandardného (atypického) matraca. Dôležité je, aby ste sa v nej cítili príjemne a ráno vstávali oddýchnutí. Pozerajte aj na čas, ktorý strávite v posteli.

Výška postele

Výška postele je dôležitá, pretože má priamy vplyv na vašu pohodu, a tiež na to, ako veľmi ráno či večer namáhate svoje telo. Ak ráno nie ste schopní pohodlne vstať, vzniká ďalšie napätie na vaše kĺby aj chrbticu. To, aká vysoká by mala byť vaša posteľ, závisí od vašej výšky a zdravotného stavu. V súčasnosti sa najčastejšie stretávame s posteľami s výškou 45 – 55 cm, aby vstávanie z nej bolo pre dospelú osobu čo možno najpohodlnejšie. 

Tí, ktorí majú poranenú či chorú chrbticu alebo kolená, a starší ľudia, by sa mali sústrediť na to, aby si vybrali lôžko zodpovedajúce ich fyzickým potrebám. Tie je potrebné vyzdvihnúť nad iné faktory, ktoré ovplyvňujú výber postele, ako je tvar postele, jej farba a materiálová úprava.

 

Masívna posteľ Kora v prevedení samoa king s rozmerom 160x200 cm Manželská posteľ Kora z masívu je ideálna do rustikálnych interiérov. Zdroj: temponabytok.sk

Kvalitný rošt a matrac

Veľmi dôležité je načasovanie výberu a kúpy roštu. Niektoré rošty znášajú určitý typ matracov, a naopak, pretomatrac vyberajte až vtedy, keď poznáte typ roštu pre vašu posteľ. Ak si chcete svoj starý matrac ponechať, neostáva vám nič iné, než mu prispôsobiť  kupovaný rošt.

Rošty delíme na dve základné kategórie - latkové (pevné) a lamelové (pružné). Každý druh má svoje výhody aj nevýhody, dnes je však kladený väčší dôraz na lamelové rošty, ktoré sa vedia lepšie prispôsobiť vášmu telu.

Latkový, čiže pevný, rošt často býva súčasťou nových postelí. Na tento typ roštu položte latexové alebo pružinové matrace. Jednotlivé latky by nemali byť od seba vzdialené viac ako štyri centimetre. Pri väčšej vzdialenosti dosiek sa totiž matrac po čase začne deformovať.

Lamelové rošty sa skladajú z lamiel vyrábaných nielen z umelých materiálov, ale tiež z bukového alebo brezového dreva. Optimálny počet lamiel, ktorých šírka môže byť variabilná, sa pohybuje okolo čísla tridsať (spravidla majú rošty 28 lamiel). Ak sa rošt skladá z viacerých pružných lamiel, matrace sa neprehýbajúanavyše, ak nezvládnu zaťaženie, rošt s pohyblivými lamelami sa im ľahšie prispôsobí.

 

Polohovací rošt s lamelami Double Expert Lamelový rošt Double Expert. Zdroj: temponabytok.sk

 

Matrace sú vyrábané z viacerých druhov materiálovHR pena je veľmi priepustná a matrac dobre dýcha, tiež dlho vydrží. Pamäťová pena sa prispôsobuje telu. Biogreen penu potrebujú alergici, a matrac z nej kupujú aj ľudia, pre ktorých je ekológia prioritou. Matrace z latexu zase patria k tým najkvalitnejším. Preto si vopred ujasnite svoje potreby a preferencie aj pokiaľ ide o materiál.

 

Pokojný spánok zaručí ideálna tvrdosť matraca, o ktorej vám pri výbere napovie telesná hmotnosť. Ľudia s vyššou hmotnosťou majú voliť tvrdšie matracePre nižšie hmotnostné kategórie sú určené mäkšie matrace. Nosnosť matraca je priamo úmerná výške jadra. Spravidla platí, čím je vyššie jadro, tým je vyššia i nosnosť. Vplyv na tvrdosť matraca má aj spôsob spania. Ak väčšinu noci prespíte na chrbte alebo bruchupreferujte tvrdší matrac. Naopak, na spánok na boku je vhodnejší mäkší matrac. Pri kúpe si matrac vyskúšajte na vlastnej koži. Ohľad berte aj na vek. Deti potrebujú na zdravý rast pevnejší matrac so strednou tvrdosťouPre staršie ročníky sú vhodnejšie mäkšie a elastickejšie matrace.

 

Penový matrac Katarina 20 Matrac Katarina 20 vám zabezpečí kvalitný spánok. Zdroj: temponabytok.sk

Čelo postele

Ak ste vášnivý čitateľ alebo zvyknete večer v posteli na počítači doháňať to, na čo vám cez deň neostal čas, určite by ste sa mali poobzerať po posteli s čelom. Čalúnené postele zvyčajne majú čelá vyplnené penou, čo dokonale nahrádza vankúše. Ak si potrebujete urobiť pohodlie a podoprieť chrbát vankúšmi, čelo postele zabráni odretiu steny.

 

Manželská posteľ Birget s osvetlením, čierna s rozmerom 180x200 cm Manželská posteľ Birget ohúri podsvietením. Zdroj: temponabytok.sk

Úložný priestor

Áno, aj nie. Priestor pod posteľou sa dá využiť na odkladanie prikrývok, sezónneho šatstva, ale aj kníh či škatúľ s vašimi spomienkami. Oceníte ho predovšetkým v malých spálňach.

 

V spálni väčších rozmerov, kde je dostatok miesta na vstavanú skriňu aj komody, odporúčame voliť posteľ bez úložného priestoruPosteľ na nožičkách opticky zväčšuje miestnosť a zabezpečuje dokonalé odvetrávanie matraca.

 

Manželská posteľ Duet s úložným priestorom s rozmerom 160x200 cm Manželská posteľ Duet poskytuje úložný priestor. Zdroj: temponabytok.sk

 

Ako si ustelieš, tak budeš spať. Stará známa pravda. Každý z nás potrebuje spánok, preto má posteľ vyššiu prioritu než napríklad knižnica či štýlová lavica do predsiene. Nájdite si čas a vyberajte s rozumom. Kvalitný spánok je polovičná záruka toho, že deň sa vydarí.