Vešiakové steny do chodby. Kedysi boli trendy, ako je to s nimi dnes?

Vešiakové steny do chodby. Kedysi boli trendy, ako je to s nimi dnes?

Hovorí sa, že predsieň je akási vstupná brána do nášho príbytku. Každá vstupná brána by mala mať svoju stráž. V predsieni sú to vešiaky, ktoré našim návštevám podržia kabáty, dáždniky či šály. Až potom, oslobodení od nadbytočných príťaží, prijímajú naše pozvanie a dávajú sa odviezť do obývačky, kde už na nich čaká občerstvenie a pohár vína.

Sú vešiakové steny ešte trendy? Alebo už dávno vyšli z módy? Ako to bolo kedysi a ako to je dnes?

Nazrime do minulosti

 

Spomínate, ako vyzerala vaša predsieň pred pár rokmi? Či aká bola predsieň vašich rodičov a starých rodičov? Tieto predsiene mali niekoľko spoločných znakov:

  1. predsiene boli malé, úzke, tmavé,
  2. venovala sa im minimálna pozornosť,
  3. ľudia ich často a radi zapratávali nábytkom,
  4. vešiakové steny boli jednoduché, často doplnené zrkadlom či policami,
  5. zabúdalo sa na skrinky na obuv, topánky boli porozhadzované po dlážke, často ostávali pred dverami.

Pozrite si niekoľko príkladov, ako to vyzeralo kedysi:

Predsieňová zostava v čerešni Tradičná predsieňová zostava v chodbe v prevedení čerešňa. Zdroj: pinterest.com Tradičná predsieň Dvojfarebná predsieňová zostava, ktorú treba vymeniť. Zdroj: pinterest.com Vešiakový panel Vešiakový panel s množstvom háčikov. Zdroj: pinterest.com Predsieňová zostava v malej chodbe Malá predsieňová zostava do malej predsiene. Zdroj: pinterest.com

 

Našli ste sa aj vy vašu predsieň v niektorom z týchto obrázkov? Vyhovuje vám veľká predsieňová zostava? Čím viac skriniek, tým lepšie? Alebo patríte skôr do skupiny ľudí, ktorí sa uskromnia s vešiakovým panelom? Čo skrinka na topánky? Zapamätajte si, čo viete ukryť za dvierka, nevystavujte očiam vašich hostí!

Vešiakové steny v novom dizajne

Ste zástancom klasických vešiakových stien? Nemusíte sa hneď vzdávať svojich predstáv. Vešiakové steny sú stále trendy, dnes však v inom šate.

Keďže v minulosti nebol trh s nábytkom tak rozvinutý ako dnes, väčšina z nás – tí zručnejší – si vešiakové steny navrhla, vyrobila a namontovala svojpomocne. Kedysi bolo jednoduchšie využiť vlastné zdroje, javorové či smrekové drevo z našich lesov. Vešiakové steny preto boli jednoduché, bez nápadu, podobné by ste našli v niekoľkých domácnostiach. Dôležitá bola predovšetkým praktickosť.

Aj dnes majú vešiakové steny svoje opodstatnenie. Boli praktické pred rokmi a túto funkciu si udržali dodnes. Na súčasnom trhu vyhrávajú modernejšie farby a prevedenia. Ľudia si zamilovali odtiene dreva dubu, jaseňa, wenge či orecha. Momentálne si prvenstvo udržuje biela. Obľúbená a často vyhľadávaná je najmä biela s vysokým leskom. To však platí nielen pre nábytok do obývacej izby či moderné kuchynské linky. Aj predsieňový nábytok a vešiakové steny sa chcú „blysnúť“.

Predsieň Derby biela s vysokým leskom Predsieňová zostava Derby v bielej s vysokým leskom. Zdroj: www.temponabytok.sk

 

Vstavané skrine – riešenie na každý problém

Ak máte v predsieni miesto na vstavanú skriňu, vyhrali ste. Takto riešená skriňa po prvé maximálne využije všetok voľný priestor, po druhé pôsobí luxusne a moderne. Do chodby či predsiene sa vstavané skrine hodia najmä vďaka možnosti uskladniť veľké kusy oblečenia, akými sú napríklad kabáty. Oceníte ich tiež pri úschove rôznych vecí a predmetov, ktoré nemajú charakter každodenného využitia. Zákazníci uprednostňujú najmä posuvné dvere, a to nielen kvôli praktickosti a jednoduchej manipulácii, ale tiež kvôli „úspore priestoru“.

Vstavané skrine v chodbe v správnej kombinácii materiálov a farieb pôsobia úhľadne, čisto a elegantne. Je to napríklad aj vďaka možnosti umiestnenia zrkadiel na posuvné dvere.

Súčasný trh dovoľuje menšie „experimenty“. Napríklad čoraz častejšie sú súčasťou vstavaných skríň pohodlné lavice alebo police s osvetlením.

Lavica ako súčasť nábytku Pohodlná lavica v predsieni. Zdroj: pinterest.com Svetlá v predsieni Podsvietená polica ako súčasť predsieňovej zostavy. Zdroj: pinterest.com

 

Sto ľudí – sto chutí

Samozrejme, nikde nie je striktne dané, že predsieň má byť sterilná, uhladená a vždy uprataná. Zariaďte si ju podľa vlastného vkusu a svojich požiadaviek. Možno patríte k tým ľuďom, ktorým stačí vešiakový panel alebo stojanový vešiak, pretože úschovu ostatných vecí máte vyriešenú inak, prípadne vás obmedzuje priestor.

Panel Rachel Typ 3 Vešiakový panel s policou Rachel Typ 3. Zdroj: www.temponabytok.sk Stojanový vešiak Jimy Stojanový vešiak Jimy s držiakom na dáždniky. Zdroj: www.temponabytok.sk

 

K tomuto článku nás inšpirovala naša zákazníčka Janka K., ktorá plánuje rekonštrukciu predsiene. Pred pár dňami nám položila otázku, či jej odporúčame radšej vstavanú skriňu alebo vešiakový panel.

Veríme, že sme odpovedali aj na vaše otázky. Vešiakový panel či vstavaná skriňa? Dôležité je, aby nábytok vyhovel predovšetkým vašim požiadavkám.