Vianoce sa blížia: Toto sú tohtoročné hity výzdoby

Vianoce sa blížia: Toto sú tohtoročné hity výzdoby

Do Vianoc ostáva už iba niekoľko dní. Začal sa advent, obdobie, ktoré ponúka priestor na prvé vianočné ozdoby. Adventné vence, sviece, výzdoba okien a dverí. Potom prichádza na rad interiér. Viete, aké sú trendy pre tohtoročné Vianoce? Ponúkame niekoľko inšpirácií, ktoré vám pomôžu premeniť váš príbytok na čarovné miesto.

V znamení tradície a klasiky

Spomeňte si na svoje detstvo. Vianoce u rodičov alebo starých rodičov boli niečím výnimočné. Isto nám dáte za pravdu, že sa to nedá porovnať s dnešnou uponáhľanou dobou, kedy sa v predvianočnom období ženieme za tými najväčšími, najpozoruhodnejšími a najdrahšími darmi. V minulosti sa Vianoce niesli v kresťanskom duchu, na prvom mieste boli medziľudské vzťahy, rodina, láska a priateľstvo. Vianoce aj vianočné výzdoby boli skromnejšie, mnohé vyrábané svojpomocne, no s láskou.

Vianoce 2018 nás majú vrátiť do minulostik tradíciám a zvykom. Umelé ozdoby nahraďte sklenenými guľami, drevenými anjelikmi a voňavými medovníkmi. Vianočná výzdoba v dome je veselá a voňavá. Zabudnite na experimenty, ako je biely strom namiesto zeleného, strom z vianočných gúľ alebo svetiel. Stavte na klasiku: živú jedličku, ktorá vám domácnosť príjemne rozvonia.

Zájdite na povalu k starým rodičom. Určite tam nájdete poklady v retro ozdobách. Takto vyzdobený stromček vám zaručí, že budete tento rok trendy.

 

Vianočný stromček s handmade ozdobami Stromček v znamení klasiky a tradície. Zdroj: pinterest.com

Handmade ozdoby

Svojpomocne vyrobené vianočné ozdoby sú nielen originálne a nápadité, no prinášajú aj dvojitú radosť. Najprv pri ich výrobe, keď sa môžete realizovať. Do výroby môžete zapojiť ostatných členov rodiny, deti aj priateľov. Takto strávený čas je výnimočný a plný priateľstva a vzájomnej lásky. Druhýkrát nás takto vyrobené ozdoby tešia, keď visia na stromčeku, vchodových dverách alebo v okne. Radosť prinášajú nielen nám, ale aj našim hosťom či okoloidúcim.

Aj tento rok prevládajú z materiálov najmä drevo a ihličie. Taktiež šišky a sušené ovocie. Jednoduchý, krásny a voňavý spôsob, ako sa vrátiť k tradíciám.

 

Handmade vianočný veniec na dvere Vyhrávajú ručne robené ozdoby. Zdroj: pinterest.com

Z rozprávky do rozprávky

V posledných rokoch býva zvykom, že každým Vianociam dominuje nejaký výnimočný prvok. Každý rok sa vo Frankfurte koná vianočná výstava. Tohtoročná výstava Christmasworld 2018 predstavila, ako úžasne sa dajú prepojiť rozprávkové postavičky s Vianocami. Víly, jednorožce, cínový panáčik, soby, aj trpaslíci. Zahrňte do vianočných výzdob akúkoľvek rozprávkovú postavičku, tešiť sa z nej budú nielen tí najmenší, aj vo vás sa prebudí bezstarostné dieťa.

 

Rozprávkové postavičky ako výzdoba IN sú aj rozprávkové postavičky. Zdroj: pinterest.com

Farba Vianoc 2018

Farbou roka 2018 je fialová Violet. Keďže však tento odtieň pôsobí chladne a prísne, pre Vianoce sa fialová zjemňuje do pastelových fariebStaroružová, ružová, oranžová, ale aj červená kombinované so smaragdovo zelenouNesmie chýbať zlatá alebo strieborná, ktoré dodajú Vianociam lesk. Zabudnite teda na chladné kombinácie dvoch farieb, červená a zlatá, modrá a strieborná, už dávno nie sú IN.

 

Ružová, sivá a strieborná Farba Vianoc 2018 je staroružová. Zdroj: pinterest.com

Domov, ktorý vyžaruje teplo

Na výzdobu svojho domova na Vianoce nemusíte použiť iba klasické ozdoby. Hrejivú atmosféru dokážete vytvoriť aj pomocou iných rozličných doplnkov. Ideálne sú dekoratívne kožušiny a kožušinové deky či vankúše. Ozdobte nimi obľúbené kreslo alebo sedačku, miestnosť sa zmení na nepoznanie.

 

Ružová kožušinová deka Ebona Deka Ebona Typ 7. Zdroj: www.temponabytok.sk

Čas na zmeny

Vianočné obdobie v nás prebúdza túžbu po niečom novom. To, čo si celý rok odopierame, sa nám pred Vianocami javí ako dobrý nápad. Privítať nový rok v novom prostredí, dopriať si niečo, čo počas roka odsúvame bokom. Buďte však pri nákupoch opatrní. Nech vám je váš finančný rozpočet akousi hranicou, iba tak dokážete udržať svoje výdavky pod kontrolou. Predajcovia v tomto období prichádzajú s rôznymi výpredajmi. Nájdite si čas a hľadajte vysnívané kreslo, obývaciu stenu či doplnok v podobe svietidla alebo LED osvetlenia vo výpredajovej či akciovej ponuke.

 

Kreslo Deny v štýle patchwork Kreslo Deny Typ 3 v tradičnom štýle za výpredajovú cenu. Zdroj: www.temponabytok.sk

 

Vianočná výzdoba má prinášať radosť a šťastie. Nie vždy je preto správne riadiť sa trendmi a hitmi danej sezóny. Vychádzajte z toho, čo je milé pre vás, čo vystihuje vás, váš životný štýl, aj vašu domácnosť. Vianoce sú obdobie pokoja a radosti, nekomplikujte si ich starosťami  o to, či vaša vianočná výzdoba bude zodpovedať tohtoročným trendom. Nechajte prehovoriť svoje srdce. Krásne a veselé Vianoce!