AKO SA MÁ SPRÁVAŤ HOSTITEL
1. Sviatočné prestieranie
Do Štedrej večere ostáva už len pár hodín, a preto je najvyšší čas oprášiť svoje skúsenosti so slávnostným prestieraním. Na tieto detaily by ste nemali zabudnúť:
• Obrus: Slávnostný stôl nemôže ostať bez obrusu. Vyberte taký, ktorého tvar a rozmery sa najviac hodia na váš stôl. Obrus nesmie byť príliš dlhý či krátky.
• Kvety: Na vianočný stôl odporúčame dať nižšie vázičky s kvetmi, prípadne len jemné púčiky či ozdobné konáriky. Pokiaľ sa rozhodnete pre dominantú kyticu v strede stola, odporúčame vám ju vystaviť pri príchode hostí, pri podávaní jedla ju radšej dajte bokom. Hostia na seba kvôli nej neuvidia a zaberá príliš veľa miesta.
• Sviečky: Formálne večery by sa mali podávať za mierneho osvetlenia. O to sa postarajú vkusne rozmiestnené sviečky a bočné osvetlenie. Uprednostnite buď úzke vysoké svietniky, alebo tie nižšie určené na čajové sviečky. Vyhnete sa vonným sviečkam či mohutným svietnikom.
• Vkusný riad: Investujte do elegantnej jedálenskej súpravy, ktorú vytiahnete vždy pri slávnostnej udalosti. Namiesto extravagantného riadu uprednostnite nadčasové jednoduché zdobenie, ktoré sa hodí na každú príležitosť. Naším tipom je porcelánová sada GARIDA. Pozostáva z 57 kusov porcelánového riadu snehobielej farby doplnenej o jemný modro-zlatý dekor.
2. Poradie chodov
Na stole by sa malo nachádzať iba to jedlo, ktoré je práve na rade. Odporúčané poradie chodov je nasledovné: aperitív, polievka, predjedlo, ryba, ľahšie mäso so šalátom, zverina alebo mäso s omáčkou, syr, múčnik, ovocie, čierna káva. Aj keď niektoré chody vynecháte, nevadí, stačí, keď sa budete držať poradia. Na stole sa nemajú nachádzať nápojové fľaše ani použitý riad. Na ich odloženie vám skvele poslúžia servírovacie stolíky, ktoré by mal mať hostiteľ na dosah ruky.
3. Vkusný prípitok
Veľa hostiteľov sa dopúšťa faux pas hneď pri úvodnom prípitku. Nerobte tú chybu aj vy a neštrngajte lyžičkou o váš pohár šampanského. Je to nevkusný zvyk, ktorý kopírujeme z filmov. Keď nastane čas na váš prípitok, postavte sa a ohláste ho slovami „A teraz prípitok.“ Buďte stručný a výstižný, ideálna dĺžka sú 3 minúty. Prípitok môžete uzavrieť jednoduchým „Na zdravie!“. Pripíja sa len symbolickým zdvihnutím pohárov a jedným glgom. Štrnganie nie je pri väčšej skupine ľudí vôbec vhodné.
4. Primerané núkanie jedlom či pitím
Veľkým zlozvykom, ktorý sa dedí celé generácie, je nekonečné vynukovanie jedlom a pitím. Vieme, myslíte to v dobrom, no aj dobrota má svoje hranice. Neustále opakovanie „dajte si ešte“ je časom zbytočne direktívne a otravné. Navyše ním nútite hostí do jedla, z ktorého viac už nechcú a radšej by si dali niečo iné. Ďalším extrémom je aj stále núkanie alkoholom. Ako hostiteľ by ste mali rešpektovať vôľu a chute svojich hostí, len tak zabezpečíte, že sa budú vo vašej spoločnosti cítiť dobre a sami sebou.
AKO SA MÁ SPRÁVAŤ HOSŤ
5. Rozdiel medzi obrúskom a servítkou
Látkový obrúsok nájdete zložený buď naľavo od vidličky alebo na tanieri. Po usadení za stôl si ho rozprestrite na polovicu a položte do lona. Vyhnite sa mávaniu s obrúskom akoby ste prášili koberec. Rovnako tak si ho nestrkajte za golier či opasok.
Papierová servítka sa nachádza naľavo od taniera. Slúži nám na utretie úst počas jedla. Do servítky si nikdy nefúkajte nos. Môže sa však stať, že servítku použijete pri kýchnutí, v takom prípade ju zložte a poproste obsluhu o novú. Po dojedení papierovú servítku pokrčte a položte na tanier.
Náš tip: Pohostite hostí výberom lahodných syrov na praktickej doske z bambusu MANDOL. V jej šuplíku nájdete 4-dielny príbor na syr, ktorý tvorí vidlička na syr, nôž na parmezán, nôž na mäkký syr a lopatka na syr.
6. Horúce jedlo sa nefúka
Nie vždy nám príde na stôl jedlo s ideálnou teplotou. Pokiaľ je ešte horúce, zdržte sa fúkania a premiešavania jedla. Najlepšie urobíte, keď jednoducho počkáte, kým jedlo vychladne. Rovnako horúce ho majú pravdepodobne aj vaši prísediaci hostia, príjemná diskusia je preto teraz viac než na mieste.
7. Správne držanie pohárikov
O tom, že zdvihnutý malíček pri pití kávy sa do dnešnej doby už moc nehodí, ste už zrejme počuli. Avšak, ako to je s držaním pohárov na víno? Pohár na víno alebo šampanské držte za stopku a to hneď z dvoch dôvodov. Po prvé neovplyvníte teplotu vína teplom vašej ruky a po druhé, nezašpiníte čašu odtlačkami prstov. Než sa napijete z pohára, vždy si utrite ústa obrúskom. Dámy s narúžovanými perami by mali popíjať stále z toho istého miesta, aby sa vyhli odtlačkom pier po celom obvode pohára.
8. Jedenie rýb príborom
Ryby patria medzi tradičné slávnostné jedlá v mnohých krajinách. Aj ich konzumácia má svoje pravidlá. Správne sa ryba je vidličkou a lopatkovitým nožom, pomocou ktorého odstraňujeme kosti. Ak nemáme nôž na rybu, použijeme obyčajný, alebo jeme len vidličkou, ktorú držíme v pravej ruke, a pomáhame si kúskom pečiva alebo chleba, ktorý držíme v ľavej ruke.