Vianočné upratovanie? Tieto rady vám pomôžu

Vianočné upratovanie? Tieto rady vám pomôžu

Vianoce, čas pokoja a veselosti, splnených túžob a radosti. Vianoce, čas, keď sa naše domácnosti zahalia do zeleného a rozblikajú sa svetielka. Vianoce, to je obdobie, ktorému predchádza veľké upratovanie bytu. Ten, kto tak neurobí do Vianoc, využije na upratovanie dni medzi sviatkami, len aby Nový rok privítal vo svojom čistom a voňavom príbytku. Viete ako na upratovanie? Prečítajte si týchto niekoľko rád, ktoré vám s tým pomôžu.

Upratovanie môže byť zábava

Predvianočné upratovanie je nočná mora väčšiny z nás. Adventné týždne sú hektické. Pred Vianocami je potrebné zariadiť množstvo veci, nakúpiť darčeky, zaobstarať všetko potrebné na vianočnú hostinu. Už len z predstavy, že by sme si v tom nabitom programe mali nájsť čas na upratovanie, nás chytá hrôza. Upratovanie však môže byť zábava. Vyhraďte si naň jedno popoludnie. Pustite si obľúbenú hudbu. V predvianočnom čase sú ideálne vianočné piesne, ktoré vás nabudia a napumpujú adrenalínom.

Vyčistiť do hĺbky

Koncoročné upratovanie zahŕňa práce, ktoré nevykonávame tak často. Na umývanie okien si vyhraďte deň, keď je prijateľné počasie. Umývať okná v mraze je rovnako nezmyselné ako zametať chodník, keď husto padá sneh. Keď na okná zavesíte vypraté vyžehlené záclony, miestnosti sa rozžiaria a bude sa v nich vznášať pekná vôňa aviváže a škrobu. Rovnaký výsledok dosiahnete, keď tesne pred Vianocami vymeníte posteľnú bielizeň a utierky, uteráky a osušky. Bez ohľadu na to, ako často čistíte koberceniektoré nečistoty a prach sú v nich tak často usadené, že pomôže jediné hĺbkové profesionálne vyčistenie. To je dôvod, prečo stojí za to investovať do priemyselného vyčistenia. Vaše koberce budú vyzerať ako nové. Takto dajte vyčistiť aj čalúnený nábytok.

Rohová sedačka Savona U Sedačka Savona U v sivom prevedení. Zdroj: www.temponabytok.sk

Zbavte sa viditeľného neporiadku

Časopisy, noviny, či pošta často bývajú ponechané iba tak na stolíku. Pretrieďte ich. Čo je možné dať do zberu, dajte na jednu hromadu. Poštu rozdeľte na vybavenú a nevybavenú. Vybavenú odložte z dohľadu do šuplíka komody alebo do skrinky. Nevybavenú si usporiadajte podľa dôležitosti a naplánujte si, kedy vybavíte poistky, zaplatíte účty či odpoviete na listy a písomnosti. Takéto dokumenty by mali mať svoje miesto, ideálne ukryté pred zrakom hostí.

Vešiaky, háčiky, boxy

Kuchyňa, spálňa, obývačka aj predsieň, v podstate v každej miestnosti sa nájdu predmety a veci, ktoré môžete niekam zavesiť alebo uložiť. Najlepšími pomocníkmi sú boxy, ktoré nájdu svoje uplatnenie predovšetkým v kuchyni. Zodpovedne prehodnoťte usporiadanie kuchynského riadupomôcok a robotov. Čo často nepoužívate, vyložte do najvrchnejších skriniek. Uvoľní sa pracovná doska, ktorú potom využijete na prípravu vianočných dobrôt. Môžete veci upratať do police. Drobné pomôcky, ale aj niektoré trvanlivé suroviny poukladajte do boxov.

Udržiavať poriadok v šuplíkoch Poriadok v šuplíkoch. Zdroj: pinterest.com

 

Všetko, čo sa dá, odložte do skrine. Aj v spálni, kúpeľni či predsieni boxy nájdu využitie. Zaobstarajte si dostatok ramienok na vaše oblečenie. V predsieni nech visí dostatočne veľký vešiakový panel s dostatkom háčikov. Háčiky môžete namontovať aj na vnútornú stranu dverí skrine. Poveste na ne župan alebo doplnky ako sú opasky a šatky, uvoľní sa vám miesto v šuplíkoch, ktoré môžete využiť na niečo iné. Rovnako postupujte vo vešiakovej skrini v predsieni. Správne zvolené háčiky sa postarajú napríklad o vaše dáždniky.

 

Háčiky na zavesenie Háčiky na dverách na šály a dáždniky. Zdroj: pinterest.com

Čistá kúpeľňa a podlahy

Nakoniec prichádza na rad kúpeľňa. Sústreďte sa na skrinky s hygienickými a čistiacimi prostriedkami. Vyhoďte všetko, čo nepoužívate, taktiež krémy po záruke. Urobte vo veciach poriadok. Potom sa vrhnite na sanitu. Nič nie je krajšie ako blýskajúca sa vaňa či sprchový kút a umývadlá. Svoju pozornosť venujte aj zrkadlu.

Ešte sú tu podlahy. Poriadne ich povysávajte, aj za nábytkom, za ktorý sa bežne nedostanete. Toto však robte až po tom, ako zotriete prach z vitrín, kníh, vystavených fotografií či suvenírov. Prachu zbavte aj lampy a obrazy. Povysávanú podlahu starostlivo umyte. Oplatí sa investovať do voskovania podláh.

Všetko zavŕšia doplnky a dekorácie

Každá miestnosť získa iný vzhľad, keď ju vyzdobíte vhodnými doplnkami. Nariaste vankúše, prehoďte cez posteľ dekoratívnu prikrývku, na zem položte veselý vyčistený koberec.

Koberec Esmarina s moderným vzorom. Koberec Esmarina s moderným vzorom. Zdroj: www.temponabytok.sk

Rada na záverUpratovanie si starostlivo naplánujte. Jednotlivé činnosti si rozvrhnite tak, aby vám zostal čas aj na nepredvídané situácie. Predovšetkým, do upratovania sa púšťajte s chladnou hlavou. Dôležitejšie než voňavé záclony či vytepované koberce sú predsa rodinná pohoda a váš úsmev na spokojnej tvári, o ktorý vďaka neprimeranému stresu z upratovania ľahko prídete.