Vitrína alebo knižnica? Zabudnite na prach

Vitrína alebo knižnica? Zabudnite na prach

Knihomoli, obraciame sa na vás! Kde máte uložené všetky knihy? Venujete im dostatočnú pozornosť? Ako často stierate z kníh prach? Otvorenými regálovými knižnicami ste totiž vytvorili ideálne podmienky na hromadenie prachu. Rozmýšľali ste niekedy nad uzatvorenými vitrínami? Knihy tak odpočívajú pekne za sklenenými dverami, prach sa na nich neusádza, a vy ušetríte kopu času, ktorý by ste inak trávili ich oprašovaním. Takto ho môžete využiť oveľa príjemnejšie, v obľúbenom kresle s knihou v ruke a s mysľou v neznámych svetoch po boku hlavného hrdinu. Presvedčíme vás o tom, že knižnica v podobe sklenenej vitríny je oveľa lepšou voľbou.

Praktická stránka knižnice

Ako už naznačuje názov, knižnice sa používajú hlavne na uschovanie kníh. Často ich však využívame aj na iné účely. Knižnice sú tiež ideálne na prezentáciu rodinných fotografiídekorácií, či cenných umeleckých diel. Policové regály môžete používať tiež na ukladanie domácich a kancelárskych predmetov, vrátane filmových a hudobných zbierok, samotnej elektroniky, a dokonca aj odevov. Rozličný dizajn knižníc zase zaručí, že sa budú hodiť do akéhokoľvek štýlu.

Knižnicu zvyčajne umiestňujeme k stene, je však možné použiť ju aj ako deliaci článok v miestnosti. Stačí ju postaviť doprostred a rozdeliť priestor na niekoľko častí. Dostupné sú rôzne rozmery a tvary, preto určite nájdete takú, ktorá by vyhovela vašim požiadavkám a potrebám, a zároveň ladila so štýlom miestnosti.

 

Knižnica Knižnice môžu mať rôzne rozmery a dizajny. Zdroj: pinterest.com

Vitrína verzus otvorená knižnica

Obidve možnosti majú svoje výhody aj nevýhodyOtvorená knižnica je doslova hltačom prachu a knihy sa ľahko znehodnotia, na druhej strane je zas dostupná v rôznych tvaroch a veľkostiachModerné regály môžete postaviť aj do priestoru. Predovšetkým v interiéroch zariadených v minimalistickom štýle sú základným, často jediným nábytkom. Sú ľahšie ako vitríny so sklom, preto ich ľahko premiestnite z miesta na miesto. Otvorené regály bývajú aj vo forme závesných políc, sú ideálne na vyplnenie prázdneho miesta na stene. Otvorená knižnica je prísľubom častejšej a náročnejšej údržby, čo sa vzťahuje aj na knihy uložené v nej.

Vitrína so sklom je ťažšia, preto aj stabilnejšia, a nehrozí riziko ublíženia na zdraví, čo ocenia predovšetkým rodiny s deťmi. Na trhu sa ponúkajú v rozličných vyhotoveniach, zväčša ide o elegantné masívne knižnice so sklenenými dverami. Pri vitrínach sa kladie väčší dôraz na úchytky a rám dverí. Knihy sú bezpečne uložené za dverami, čím je minimalizované hromadenie prachu. Ak niektorý člen vašej rodiny trpí astmou alebo alergiou na prach, vitríny s dvierkami by mali byť pre vás samozrejmosťou. Vitríny sú však určené predovšetkým ku stene. Sú mohutnejšie, preto zaberajú viac miesta a ťažko sa s nimi manipuluje.

 

Knižnica Everest Vo vitríne Everest sa prach usádza oveľa menej. Zdroj: temponabytok.sk

Čo na to feng shui?

Podľa feng shui otvorené regály zhromažďujú negatívnu energiu chiJedným z najlepších riešení pre knihy je umiestniť ich do skrinky s dvierkami. Sklenené dvere sú ideálne na zablokovanie negatívnych účinkov spôsobených otvorenými poličkami. Môžeme tak povedať, že knihy patria do vitríny.

Vo všeobecnosti je knižnica dobrou voľbou, a čo sa týka rozmerov, za priaznivejšiu sa považuje táktorá nesiaha úplne po strop obývačky. Ak si neviete odpustiť rodinné fotografie, pokúste sa ich naaranžovať do najvrchnejších políc, nižšie rozložte knihy a časopisy. Čo sa týka dokumentov, tie by mali byť skryté pred očami v zásuvkách či skrinkách, rovnako to platí aj pre iný, napr. papierový, „neporiadok", ktorý by mal zmiznúť z dohľadu ľudí v obývačke.

 

Knižnica Boltis Knižnica Boltis vyhovuje aj podľa učeniu feng-šuej. Zdroj: temponabytok.sk

Tipy od nás pre vás:

Vitrína Armond Typ 4

 

Skriňa Armond Typ 4 Knižnica Armond Typ 4 zastupuje provensálsky štýl. Zdroj: temponabytok.sk

 

Učaril vám provensálsky štýl? Chytil vás za srdce a vy predstavu takto zariadeného bývania neviete dostať z hlavy? Teraz vám v tom už nič nebráni. Zariaďte si interiér podľa vašej fantázie. Vitrína Armond v provensálskom štýle s elegantným dizajnom je vhodná do obývacích izieb, jedální, detských izieb a spální. ARMOND je vyrobený z laminovaných drevotrieskových dosiek vo farebnej úprave sosna nordická a dub kamenný. Nábytok má ABS hrany, ktoré sú kvalitné a odolné voči mechanickému poškodeniu. Vitrína je dvojdverová. V policovej časti má priehľadné dvere a v spodnej časti dva šuplíky. Vnútro vitríny je tromi policami rozdelené na štyri úložné plochy. Ideálna pre knihomoľov, ponúka dostatok úložného priestoru pre ich knižné poklady.

Vitrína Norty Typ 3

 

Vitrína Norty Vitrína Norty Typ 3 je vhodná do obývačky, jedálne aj detskej izby. Zdroj: temponabytok.sk

 

Moderný dizajn, prepracované línie, dvierka bez úchytiek. To nie je všetko, čím sa môže pýšiť vitrína Norty Typ 3. Vysoká krásavica v trendovej úprave dub sonoma je ideálna do moderných aj klasických interiérov, do obývacích izieb, jedální, detských izieb aj pracovní. Jednoducho, Norty je všestranná, multifunkčná, praktická. Za sklenenými dvierkami nájdete sklenené police, ktoré zjemňujú prísny „drevený“ vzhľad vitríny. V spodnej časti je šuplík a skrinka s dvierkamiDizajn bez úchytiek pôsobí moderne a nadčasovo. Vitrína je vyrobená z kvalitnej laminovanej DTD. Norty je to, čo potrebujú vaše knihy!

Vitrína Adonis AS 1

 

Knižnica Adonis Knižnica Anodis s vysokým leskom pôsobí tajomne. Zdroj: temponabytok.sk

 

ADONIS – milovník z gréckej mytológie. Krásny a statný mládenec, ktorý očaril aj bohyňu Afroditu. Tajomná čierna vitrína nesúca jeho meno vás očarí svojím leskom a luxusom. Neobyčajná, záhadná, získa si nielen vás, ale aj vašich hostí. Kombinácia laminovanej drevotriesky a MDF je zárukou kvalityKorpus je v čiernej farbe, predné fronty sú ozvláštnené vysokým leskom HG. Vrchná časť je policová so sklenenými dvierkami, v spodnej časti nájdete praktickú skrinku. Posvieťte si na vašu knižnú zbierku LED osvetlením, ktoré je súčasťou balenia.