Vitrínka plná vedomostí, alebo ako si vybrať knižnicu

Vitrínka plná vedomostí, alebo ako si vybrať knižnicu

Vitríny patria medzi nábytok s dlhou históriu. V minulosti mali v našich príbytkoch svoje čestné miesto. Slúžili predovšetkým na vystavenie drahého porcelánu alebo jedálenského servisu, ktorý sa vyberal len k slávnostnému obedu. Zberatelia si zas zvykli odkladať do nich svoje poklady. Aj v súčasnosti sa vitríny využívajú predovšetkým na vystavenie predmetov, ktoré majú nejakú hodnotu, alebo sú pre nás cenné nejakým iným spôsobom. Rozmýšľali ste, že by ste vitrínu premenili na knižnicu? Uložiť knihy pekne za sklenené dvierka, aby na ne nepadal prach? Zastavte sa na chvíľu a zamyslite sa, čo je najlepšie pre vaše knihy. Vitrína alebo otvorená knižnica?

Ako si vybrať knižnicu

Knižnica môže mať niekoľko podôb. Niekomu vyhovuje skôr systém závesných políc, iný uprednostňuje zostavu vitrín pozdĺž celej steny. Inak k výberu pristupuje ten, kto je majiteľom len niekoľkých kuchárskych kníh a príručiek, na druhej strane vášnivý čitateľ dokáže hľadaním stráviť aj niekoľko hodín. Občas to skutočne vyzerá ako hotové umenie.

Pri výbere knižnice však vždy vychádzajte z veľkosti miestnosti a zohľadnite najmä celkový charakter bytu. Aj tu platí, že výrazné a rozložitejšie prvky môžu izbu opticky zmenšovať, takže čím menší priestor máte, tým menší, respektíve menej nápadný prvok voľte.

Závesné police nezaberú veľa miesta, ľahko sa montujú a poskytujú priestor pri ich výbere a kombinovaní rôznych typov, farieb aj materiálov. Výsledný efekt zvyčajne stojí za to. Policové regály sú variabilné, kompaktné, a dajú sa umiestniť do každého interiéru. Vhodné sú predovšetkým pre deti, ktoré majú v otvorených policiach všetko potrebné poruke a odpadá riziko zranenia o sklenené dvierka.

Variabilita na prvom mieste. Jednou z najvhodnejších možností sú nábytkové systémy a zostavy s nastaviteľnými policami. Knihám s rôznymi rozmermi tak dokážete vytvoriť ideálny priestor a rôzne vysoké police navyše pôsobia príjemne hravo. Ďalším variantom sú regály, ktoré si viete prestavať podľa potreby.

 

Variabilný regál Vario Multifunkčný regál Vario. Zdroj: www.temponabytok.sk

 

Za sklenené dvierka

Uložiť knihy do vitríny so sklenenými dvierkami rozhodne nie je prežitok. Aj takýto nábytok môže pôsobiť moderne a prach sa navyše na knihách nebude usádzať tak rýchlo ako na tých v otvorených policiach. Je však dôležité, aby ste sklá udržiavali v čistote a pravidelne ich umývali. Šmuhy na skle ľahko zatienia hodnotu vašej knižnej zbierky.

Vysoké vitríny sú pekné a elegantné, dobre v nich vyniknú veľké knihy, vázy a sošky. Kvalitné jednodverovévitríny pôsobia minimalisticky, dvoj a viacdverové sú zasa praktickéHorizontálne vitríny na stenu a nadstavbové vitríny sú taktiež vhodné na umiestnenie kníh. Ak ich namontujete pod strop, odporúčame vám dávať do nich knihy, ktoré nečítate až tak často.

 

Dvojdverová vitrína Tiffy Vitrína Tiffy 2W2S so sklenenými dverami. Zdroj: www.temponabytok.sk


Vitrína je určená najmä do obývacej izby, kde najčastejšie prijímate návštevy. Ale rovnako dobre môže byť umiestnená aj v pracovni alebo v spálni. Najmenej sa hodí do detskej izby, kde hrozí riziko úrazu. Porezanie sklom netreba riskovať ani v prípade izby pre seniora, ktorý má pohybové obmedzenia alebo problémy s rovnováhou.

 

Ani knižnica plná kníh nemusí pôsobiť nudne

Každý čitateľ či zberateľ kníh má svoj systém usporadúvania kníh. Jedna skupina zoraďuje knihy podľa abecedy, ďalšia podľa žánrov alebo autorov, iní ich ukladajú jednoducho podľa veľkosti. Aby knižnica nepôsobila nudne a fádne, využite niekoľko šikovných trikov, ako jej dodať štýl a originalitu.

Niekedy stačí, ak knihy rozdelíte podľa farieb a tie s prebalmi vo výraznejších farbách šikovne rozmiestnite v policiach, prípadne zoskupíte do jednej vo výške očí. Knihy ukladajte v horizontálnej aj vertikálnej polohe, rozbíja to monotónnosť a zároveň umožňuje do políc odložiť viac kníh. Niekedy je dobré umiestniť ku knihám fotografiu, obraz alebo sochu, ktorá ihneď pritiahne váš zrak aj zrak vašich hostí. Ak však skombinujete knihy so zbierkou, ktorá by mala byť mimo dosahu detí, napríklad zbierka alkoholu, pouvažujte nad vitrínou so zamykateľnými dvierkami. Nedávajte tam zbytočne veci, ktoré do knižnice nepatria.

Knihy alebo cenná zbierka, je jedno, čo do vitríny uložíte. Je to nábytok, ktorý odráža váš životný štýl, miestnosti dodáva charakter, dokáže sceliť vzhľad interiéru alebo, na druhej strane, rozbiť monotónnosť. Praktické, funkčné aj dekoračné vlastnosti vitríny jednoducho nemôžete nevnímať.