Ako opraviť vŕzgajúcu posteľ

Ako opraviť vŕzgajúcu posteľ

Poznáte ten pocit, keď sa konečne po dlhom únavnom dni dostanete do postele? V tej chvíli túžite iba po dobrom a kvalitnom spánku. Kým zaspíte niekedy stačí len pár minút. Únava mnohokrát spôsobí, že len čo si položíte hlavu na vankúš, noc vás unesie do ríše snov. A potom to príde...neželaný zvuk, ktorý vás zo spánku vytrhne. Nie raz, ani dvakrát, ale pravidelne pri každučkom pohybe. Budíte sa celú noc a ráno vstanete rovnako unavení, ako ste si večer líhali. Do snov sa vám nemilosrdne vkráda vŕzganie vašej postele. Ako z toho von? Prinášame niekoľko jednoduchých rád a tipov, ako sa tohto nepríjemného zvuku zbaviť raz a navždy.

Vŕzganie postele je jav, ktorý sa zväčša objaví po niekoľkoročnom používaní postele. Môže sa však stať, že vám po niekoľkých nociach začne vŕzgať aj pomerne nová posteľ. Čo teda robiť v takom prípade?

 

 

Matrac pre kvalitný spánok Ilustračná foto, matrace

 

Skontrolujte matrac

Skôr, ako sa pustíte do samotnej opravy postele, skontrolujte matrac. Predovšetkým pružinové matrace totiž zvyknú po nejakom čase vydávať rušivý zvuk. Vyberte matrac z postele a položte ho na rovnú podlahu. Prevaľujte sa na ňom, postavte sa naň a prejdite sa po ňom. Uši majte nastražené, aby ste zachytili aj ten najjemnejší zvuk. Ak je príčinou rušivých zvukov matrac, neostáva vám iné, iba ho vymeniť za nový.

 

Drevená posteľ v spálni Ilustračná foto spálne

 

Dotiahnite skrutky

Okrem kovových, takmer všetky postele majú drevenú konštrukciu. Ak sú jednotlivé diely vašej  postele spájané skrutkami, je veľmi pravdepodobné, že práve skrutky sú príčinou vŕzgania. Aj to najmenšie uvoľnenie skrutiek môže mať za následok, že konštrukcia postele nebude dostatočne pevná a jednotlivé diely sa budú o seba trieť vždy, keď sa posteľ zaťaží. K dotiahnutiu skrutiek stačí skrutkovač a oprava vám zaberie zopár minút. Prejdite všetky spoje a skrutky poriadne dotiahnite. Je dôležité, aby všetky boli dotiahnuté rovnako silno. Pokiaľ skrutku nedokážete celkom dotiahnuť, použite podložku. Odporúčame vyberať skôr z plastových alebo gumených. Ak sa skrutky pretáčajú, vymeňte ich za nové.

 

včelí vosk a sviečka Ilustračná foto

 

Namažte spoje

Niekedy dotiahnutie skrutiek nestačí. Vŕzganie už nie je také silné, stále sa však v noci budíte na rušivý zvuk. V tom prípade pomôže namazanie spojov. Použiť môžete včelí vosk, sviečku alebo parafín. Rovnakú službu urobí aj mazací olej, v prípade jeho použitia však musíte počítať s nepríjemným zápachom. Sviečku alebo parafínovú tyčinku natlačte na spoje. Možno to bude chcieť aj niekoľko opakovaní. Je to však oveľa ekologickejší spôsob, ako použiť oleje. Ak nič z týchto pomôcok nemáte práve doma, je možné použiť aj mydlo. Dajte však pozor na to, z čoho je vaša posteľ vyrobená - na kovových posteliach môže mydlo spôsobiť koróziu.

 

Kúsky korku Ilustračná foto korku

 

Ide to aj s korkom

Ak máte posteľ z masívu a je bez kovových spojov, jednoduchým riešením je vložiť kúsky korku medzi matrac a drevené časti. Tým, ako sa prehadzujete na matraci, korok pruží, čo znižuje tlak na drevo.

 

Skladanie roštu postele Ilustračná foto roštu

 

Je na vine rošt?

Jednou z najčastejších príčin vŕzgania postele je rošt. Môže byť nekvalitný alebo nesprávne umiestnený, či položený príliš voľne, a pri výraznejších pohyboch začína vydávať rôzne zvuky. V tom prípade ho stačí podložiť kusom látky alebo napríklad podložkami pod nohy stoličiek. Vďaka tomu vŕzganie buď úplne zmizne alebo sa výrazne obmedzí. Ak použijeme kus látky, je dobré ju k nosnej ploche bočníc prilepiť. K vŕzganiu môže dochádzať aj trením matraca o rošt. 
Máme však pre vás tip, ktorý zaručene pomôže: odoberte z roštu matrac, na rám roštu a stredovú tyč poukladajte staré ponožky, ku ktorým neviete nájsť pár. Na ne položte matrac. Ponožky jednak eliminujú rušivý zvuk a zároveň využijete ponožky, ktoré už nemali využitie.

 

Pár prenáša posteľ Ilustračná foto spáľne

 

Krivá podlaha

Nie je vylúčené, že vŕzganie môže spôsobovať krivá podlaha alebo nohy postele s rozdielnou výškou. Posteľ sa zvykne na podlahe posúvať. Vtedy je pomoc veľmi jednoduchá. Podložte nohy postele podložkami na stoličky alebo korkom.

 

Manželská posteľ Ilustračná foto manželskej postele

 

Nová posteľ nevŕzga

Vyskúšali ste všetky z našich rád, no vŕzganie neprechádza? Nuž, zdá sa, že sa to dá vyriešiť už len úplne novou posteľou. Každá posteľ sa časom opotrebuje. Berte to ako príležitosť vymeniť svoju starú posteľ za novšiu, modernejšiu a pohodlnejšiu. U nás si vyberiete z rozmanitých vyhotovení -  drevené postele, rozkladacie, čalúnené, ale aj mimoriadne komfortné postele typu boxspring.
Ako raz povedal nemecký filozof Arthur Schopenhauer: „Spánok je pre človeka to isté, čo naťahovanie pre hodinky.“ Ak škrípe strojček v hodinkách, nedokážu ukazovať správny čas. Ak niečo škrípavé a vŕzgajúce narúša váš spánok, nedokážete počas dňa podať rovnaký výkon, ako po prebudení z výdatného spánku. Nepodceňujte vŕzgajúcu posteľ, ale pokúste sa problém vyriešiť hneď, ako sa objaví. Lebo platí - kvalitná posteľ sa postará o váš kvalitný spánok.