Vy sa pýtate, my odpovedáme: Aký rošt je najpevnejší a ako ovplyvňuje náš pocit zo spánku?

Vy sa pýtate, my odpovedáme: Aký rošt je najpevnejší a ako ovplyvňuje náš pocit zo spánku?

Plánujete si kúpiť novú posteľ? Viete, ako by mala vyzerať, z akého materiálu, z akej farby. Dokonca už máte vybratý aj matrac. Rozmýšľali ste však nad roštom? Je to nepostrádateľná súčasť postele, na ktorú však často zabúdame. Keď sa povie rošt, väčšina z nás si predstaví zopár drevených latiek v pevnom ráme. Ako to však v skutočnosti je? Tu sú najčastejšie otázky a odpovede.

Manželská posteľ, drevo jelša/strieborný kov, 160x200, MIRELA Manželská posteľ MIRELA

Čo je rošt?

Rošt je podklad pod matrac. Skladá sa z niekoľkých drevených dosiek alebo latiek, ktoré môžu byť spojené rôznym spôsobom. Medzi doskami sú niekoľkocentimetrové medzery. Rošty sa delia na rolované, pevné a odpružené.

Pevný rošt Monna Pevný rošt Monna

 

 

 

Aký je to rolovaný latkový rošt?

 

Latky na tomto rošte sú spojené pevným textilným pásom. Rošt nie je v pevnom ráme, preto ho môžete ľahko zrolovať pri sťahovaní alebo reorganizácie spálne či detskej izby.  Na takýto rošt odporúčame penové a sendvičové matrace s minimálnou výškou 15 cm. Nosnosť roštu sa odvíja od nosnosti matraca. 

Rolovaný rošt Plaza Rolovaný rošt Plaza

Aký je rozdiel medzi pevným a pružným roštom?

Pevné rošty sú väčšinou vyrobené zo smrekového dreva. Lamely sú upevnené na rám roštu v jednoduchých puzdrách. Rošt, tak ako názov napomína, je pevný, lamely nepružia. Vhodný je predovšetkým pod pružinové matrace. Skontrolujte však medzery medzi latami. Mali by široké max. 4 cm. Väčšie medzery by mohli viesť k deformovaniu matraca.

Pevný rošt Twinpack Pevný rošt Twinpack

Odpružené rošty majú lamely tvarované do oblúka, a práve tento ich tvar zaručuje pruženie roštu. Znižujú namáhanie matraca, čím predlžujú jeho životnosť. Lamely sa najčastejšie vyrábajú z bukového a borovicového dreva, ale aj z umelých materiálov. Upevnené sú v puzdrách z plastu či kaučuku, vďaka ktorým lepšie reagujú na zaťaženie. Pružné rošty sú vhodné pod penové a latexové matrace.

Posteľ, sivá Velvet látka/strieborná, 180x200, TAGART Posteľ TAGART

Počet lamiel ovplyvní pocit zo spania?

Vo všeobecnosti platí, že čím viac lamiel rošt má, tým je kvalitnejší a odolnejší. Rolované rošty majú od 12-15 lamiel, pevné 15-20 lamiel, kvalitné odpružené rošty až okolo 30.

Posteľ s lavicou, hnedá látka Velvet, 180x200, ANGALA Posteľ s lavicou ANGALA

Aké sú výhody roštov?

Rošty zlepšujú podporu a zvyšujú životnosť matraca. Zaručujú cirkuláciu vzduchu. Sú odolné voči vlhkosti, nezhromažďujú sa na nich žiadne baktérie a plesne. Bránia posunutiu matraca. Zväčšujú výšku matraca svojou vlastnou výškou. Ak sa poškodí jedna lamela, viete ju vymeniť bez toho, aby ste museli kupovať nový rošt.

Posteľ, 160x200, sivá vintage/sivá, NOLAS Posteľ NOLAS

Viem zväčšiť pevnosť roštu?

Áno, ak sa počítate medzi šikovných kutilov. Pevnosť roštov zvýšite jednoducho tým, že do rámu pridáte niekoľko lamiel. Prípadne použitý materiál vymeňte za tvrdšie drevo. Pri roštoch do manželskej postele odporúčame pridať stredovú podpornú lištu s pevnými a stabilnými nohami. Vaša hmotnosť a hmotnosť vášho partnera je tak rovnomerne rozložená.

Luxusná posteľ, zlatá Velvet látka, 180x200, REINA Luxusná posteľ REINA

Aké sú výhody polohovacích roštov?

Ak si zvyknete v posteli dlho čítať, mali by ste voliť polohovací rošt, ktorí viete najčastejšie nastaviť v oblasti hlavy a nôh. Najjednoduchšie a najlacnejšie prevedenie je mechanický rošt. Tie kvalitnejšie si viete polohovať vo viacerých miestach. Potom sú tu rošty s elektronickým polohovaním, kedy si rošt nastavujete do rôznych polôh pomocou ovládača. Tie sú ideálne pre starých a imobilných ľudí.

Polohovací rošt Double Expert Polohovací rošt Double Expert

Dostanem sa cez rošt do úložného priestoru?

Väčšina postelí s úložným priestorom sa dodáva spolu s roštom alebo roštovou doskou. Mechanizmus vyklápania je prispôsobený tak, aby ste sa do úložného priestoru ľahko dostali. Existujú však tzv. vyklápacie rošty, ktoré sa skladajú z pevného rámu alebo roštovej dosky a výklopnej časti. Do úložného priestoru sa dostanete zdvihnutím vrchnej časti roštu pomocou textilného úchytu. Vyklápacie rošty môžu byť pevné, pružné, aj tie polohovacie.

Manželská posteľ s úložným priestorom, biela, 160x200, KERALA Manželská posteľ s úložným priestorom KERALA

Ako vybrať rozmer roštu?

Všetci výrobcovia postelí používajú na výrobu roštov rovnaké pravidlá. Ak napríklad hľadáte rošt do postele s rozmerom 160x200 cm, kdekoľvek dostanete typizovaný rošt. Keby ste rošt zmerali, zistili by ste, že je o niekoľko centimetrov užší a kratší, ako rozmer postele. Je to však v poriadku. Tento menší rozmer je daný automaticky a je to bežný štandard.

Manželská posteľ, svetlohnedá/vzor, 160x200, BORI Manželská posteľ BORI

Čo ak potrebujem atypický rozmer roštu?

Máte posteľ v atypickom rozmere? Rošt si dajte na požadovaný rozmer vyrobiť u akéhokoľvek výrobcu. Pri takejto objednávke si môžete dokonca zvoliť materiál, z akého je vyrobený, pevnosť, tuhosť, počet lamiel aj ostatné funkcie, o ktorých sme písali vyššie.

Manželská posteľ s RGB LED osvetlením, biela/čierna, 160x200, MANILA NEW Manželská posteľ s RGB LED osvetlením MANILA NEW