Vyberáme nový kuchynský drez. Aký typ je najlepší pre vašu kuchynskú linku?

Vyberáme nový kuchynský drez. Aký typ je najlepší pre vašu kuchynskú linku?


Kuchynský drez je neodlučiteľnou súčasťou kuchynskej linky. Ideálny čas na výber drezu je pred začatím rekonštrukcie kuchyne. Neodporúčame investovať do novej kuchynskej linky, ak ešte nemáte jasno v tom, ako by malo vyzerať nový kuchynské umývadlo. Iné je to v prípade, že mienite vymeniť iba drez, pôvodná kuchynská linka ostáva. Aj tu však máte niekoľko možností, aký drez zvoliť. Poradíme vám, ako vybrať taký, ktorý bude vyhovovať tvarom aj veľkosťou.


Dôležitá je aj veľkosť kuchynskej skrinky

Všetko stojí na určení správnych rozmerov. Nehovoríme len o veľkosti samotného drezu, oveľa dôležitejšie sú rozmery kuchynskej drezovej skrinky. Aj v prípade, že novú kuchynskú linku nemáte ešte vybratú, je potrebné si určiť minimálne a maximálne rozmery skrinky podľa toho, aké veľké umývadlo potrebujete. Máte možnosť vybrať si medzi dvoma základnými typmi kuchynského drezu: jednodrez alebo dvojdrez.


Jednodrez alebo dvojdrez?

Dvojité umývadlo je určené pre mnoho početné rodiny, do domácnosti, kde sa veľa varí a umýva klasickým spôsobom, nie v umývačke riadu. Dvojdrez poskytuje dve umývadlá. Jedno môžete použiť na namáčanie špinavého riadu, druhé na oplachovanie. V jednom môžete umývať hrnce a iné nádoby používané počas varenia, druhý si môžete vyhradiť na poháre a porcelán. Pri dvojdreze si môžete dokonca jedno umývadlo vyčleniť na oplachovanie surových potravín, surového mäsa a pod., surové suroviny teda vôbec nemusia prísť do styku s riadom.

Dvojdrezy však nie sú veľmi určené do malých kuchýň. Tu odporúčame nainštalovať jednodrez. Je lacnejší a dostupných v rôznych veľkostiach, jednoduchšie teda nájdete ten, ktorý zapadne do vybratej kuchynskej skrinky. Bývajú dostatočne hlboké aj široké, aby ste v nich dokázali pohodlne umyť aj veľké nádoby. Inštalácia jednodrezu je navyše oveľa jednoduchšia ako inštalácia dvojdrezu, taktiež sa oveľa ľahšie udržuje čistý. Jednodrez je maximálne obľúbený v kuchyniach, kde sa často používa umývačka riadu.


Plocha na odkvap a ďalšie funkcie

Súčasťou mnohých drezov je plocha na odkvap. Tú určite oceníte, ak často umývate riad v dreze. Na to, akú veľkú plochu potrebujete, myslite už pri kúpe. Tiež treba zvážiť, aké otvory by drez mal mať, na ktorej strane predpokladáte batériu. Okrem otvoru na odtok vody býva súčasťou umývadla aj tzv. bezpečnostný priepust, teda malý otvor na bočnej strane umývadla, ktorý slúži ako bezpečnostná poistka proti pretečeniu vody z umývadla. Čo so saponátom? Plánujete si zadovážiť externý dávkovač saponátu, alebo trváte na dávkovači zabudovanom v umývadle? Dnes sú dostupné už aj takéto dômyselné typy kuchynských drezov.


Materiál drezu

Použitý materiál má vplyv aj na to, ako ľahko sa bude udržiavať a čistiť. Niektoré materiály sú veľmi pórovité, čo znamená, že v materiály sú malé otvory a priehlbiny, kde sa potom usádzajú zvyšky jedál a tekutín. To môže viesť k zmene farby umývadla aj k hromadeniu baktérií.

Najpoužívanejší materiál je nehrdzavejúca oceľ, granit a keramika. Oceľový drez zabraňuje hromadeniu nečistôt, baktérií a mikroorganizmov. Prirodzene odoláva bežným kyselinám a škvrnám v domácnosti napríklad od kávy alebo určitých druhov ovocia a zeleniny. Ľahko sa udržuje a je cenovo dostupný. Zachováva si svoju farbu dlhé roky. Jedinú nevýhodu vidíme v tvorbe škrabancov pri častom používaní.

Nerezový drez, univerzálny 80x60, LAY ON Nerezový drez, univerzálny 80x60, LAY ON

Granitový drez (tiež silgranit/kamenina) má neporézny povrch, ktorý odpudzuje nečistoty a tekutiny. Ponúka mimoriadnu odolnosť proti poškriabaniu a nárazu. Vydrží extrémne výkyvy medzi teplom a chladom (napr. horúca a studená voda). Ďalšou výhodou je jeho farebná stálosť. Granitové drezy dnes už viete kúpiť s batériou v rovnakom farebnom prevedení, čo vytvára pekný celok.


Keramický drez má mimoriadne lesklý povrch odolný nárazom. Vydrží ťažké používanie a odolá poškriabaniu, zafarbeniu aj odštiepeniu. Drezy z keramiky zapadnú najlepšie do vidieckej či rustikálnej kuchyne, vyniknú v kombinácii s kamennou alebo drevenou pracovnou doskou. Takéto drezy sú však oveľa ťažšie, preto si často vyžadujú prídavnú podperu na kuchynskej skrinke.


Nezabudnite na batériu. S výberom kuchynského drezu úzko súvisí výber batérie. Na túto výzvu sa pozerajte ako na celok. Jedine tak dosiahnete, že vaša kuchyňa bude funkčná a praktická.