Vychutnajte si teplo z krbu: Aké drevo použiť a ktoré príslušenstvo oceníte

Vychutnajte si teplo z krbu: Aké drevo použiť a ktoré príslušenstvo oceníte

Jeden z najlepších liekov proti jesennej melanchólii a chladnému počasiu. Dokonalý spoločník pre dlhé zimné večery, ktorý dokáže nahradiť i televízor. Spôsob, ako si užiť útulnosť domova naplno. Aj to je oheň v krbe. Teplo, ktoré sa z krbu šíri, nenahradí ani ten najúčinnejší radiátor. Je úplne výnimočné. Teplo z ohňa totiž preniká až hlboko dovnútra. Ak si chcete spríjemniť aj vy dlhé sychravé večery, pripravili sme pre vás niekoľko tipov k starostlivosti o krb. Z ktorého dreva si vychutnáte oheň najdlhšie? Ako vyčistiť čierne sklo na krbe? A, čo by nemalo chýbať vo vašej výbave? 

drevo do krba

 

Aké drevo je najlepšie do krbu? 

Aké drevo je na kúrenie najlepšie? Otázka, ktorú si pokladá mnoho majiteľov krbov, kozubov či kachlí. Jedným z hlavných kritérií pri dreve do krbu je jeho výhrevnosť. Čím je výhrevnosť vyššia, tým menej dreva spotrebujete na vykúrenie domova alebo chaty. Najvyššiu výhrevnosť prináša drevo z ihličnatých stromov, konkrétne z jedle, borovice a smrekovca. 

Typické je však aj svojím praskaním a schopnosťou horieť rýchlejšie ako drevo z listnatých stromov. Aj, preto mnohí majitelia krbov uprednostňujú najmä tvrdé drevo z listnatých stromov: z dubu, jelše, jaseňa, ale tiež mäkšiu brezu. Či už sa rozhodnete v krbe kúriť drevom z listnatých alebo ihličnatých stromov, dôležitejší je iný aspekt: vlhkosť dreva. 

Čím je drevo do krbu suchšie, tým je jeho výhrevnosť vyššia. Medzi najrýchlejšie schnúce drevo patrí drevo zo smreku, už po roku sušenia prináša skvelú výhrevnosť. Ak si chcete užívať výhody krbu naplno, drevo – akékoľvek – skladujte na suchom mieste, resp. minimálne prikryté prístreškom. 

Aby sa vám to darilo, čo najlepšie, v našej ponuke nájdete priestranný stojan na drevo RANOL, ktorý si môžete umiestniť ku krbu. Počas roka sa v ňom drevo dôkladne presuší a zároveň si vytvoríte zaujímavý dekoračný prvok: stenu obloženú drevom. Keď udrú prvé prízemné mrazy, môžete hneď v krbe zakúriť. 

 

krb

 

Čierne sklo na krbe? Takto ho vyčistíte 

Hoci to na prvý pohľad môže vyzerať, že krb okrem tepla prináša iba radosť, občas natrafíte i na nejakú nepríjemnosť. Azda najčastejšou z nich je čierne sklo na krbe. Nejde o nič výnimočné a našťastie ani neriešiteľné. Ako, teda vyčistiť sklo na krbe? 

Vyskúšajte jednoduchý, účinný a lacný spôsob. Zoberte si kuchynskú utierku, prípadne noviny, namočte ich do čistej vody a naneste na ne jemný popol z krbu. Snažte sa vyhnúť uhlíkom, ktoré by sklo mohli poškrabať. Takouto špeciálnou „handričkou“ krúživými pohybmi utrite celé sklo na krbe. 

Následne tento „popolový čistiaci prostriedok“ zotrite čistými a suchými novinami alebo kuchynskými utierkami. Voilá a máte hotovo! Samozrejme, zvládnete to aj so špeciálnymi prípravkami na čistenie skla. Nebuďte však prekvapený, keď vám to dá zabrať viac ako čistenie s popolom. 

 

kúrenie v krbe

 

Užívajte si dlhé večery pri krbe

Máte malé deti a bojíte sa zakúriť v krbe či kozube, aby sa nepopálili? Nečakajte, kým vyrastú. Výrobcovia príslušenstva myslia aj na tieto malé-veľké detaily – u nás nájdete šikovnú krbovú zástenu KAIRA. Tá poslúži nielen na vytvorenie bezpečnej zóny pre deti, ale pri otvorenom kozube sa postará, aby žiaden kúsok žeravého uhlíka neletel na podlahu či koberec. 

Povinnou výbavou každého milovníka posedenia pri zapálenom krbe by mal byť aj kôš na drevo. V našej kategórii „krby a príslušenstvo“ nájdete viacero druhov: kovové koše na drevo, stojany na drevo, ale tiež kovový prepravný vozík na drevo RATER. Naraz tak zvládnete prepraviť drevo nielen na jeden večer, ale pokojne na viacero dní.

Neoceniteľným pomocníkom pri upratovaní krbu, obracaní polena v pahrebe či „hraní“ sa s intenzitou ohňa je naša sada krbového kovaného náradia MUKO: kutáč, metlička, lopatka, kliešte a praktický stojan. Potrebujete ešte niečo viac? 

Krbové príslušenstvo, ktoré vám spríjemní večery pri horiacom krbe a uľahčí prácu, nájdete na kondela.sk