Za málo peňazí veľa muziky. Ako zariadiť detskú izbu, aby vás nebolela peňaženka?

Za málo peňazí veľa muziky. Ako zariadiť detskú izbu, aby vás nebolela peňaženka?

Zariadiť izbu pre vašu ratolesť je náročný projekt. A to nielen časovo, maľba stien, kúpa nového nábytku a doplnkov zhltnú značnú časť našetrených úspor. Ako dieťa rastie, menia sa aj jeho nároky na vzhľad a zariadenie izby. Ak vám predstava, že by ste mali meniť nábytok každé 3-4 roky, spôsobuje závraty, čítajte ďalej. Poradíme vám, ako za málo peňazí zariadiť detskú izbu, ktorá vyhovie požiadavkám školáka aj študenta na strednej škole.

Zamerajte sa na multifunkčný nábytok

Vo chvíli, keď zariaďujete izbu pre batoľa, často nemyslíte na budúcnosť. Chyba! Len čo sa začnete zaoberať nábytkom do detskej izby, majte na pamäti, že raz bude rovnako ako posteľ nevyhnutný aj pracovný stôlregál na knihy a skriňa na oblečenie. Nedajte sa zlákať tým, čo vaše dieťa obľubuje v čase zariaďovania. Ak vaše dievčatko miluje jednorožce, vyzdobte izbu posteľnou bielizňou alebo plyšovými hračkami. Vyhnite sa veľkej nástennej kresbe a nábytku ladenom v bielo-ružovej. O niekoľko rokov môže byť ružová farbou, ktorej sa vaša dcéra bude zaťato vyhýbať. Voľte neutrálne farby. Ideálna je biela, o ktorej sa nie nadarmo hovorí, že je nadčasová. Ak chcete predsa len dodať miestnosti nejaký farebný akcent, voľte radšej fialovú namiesto ružovej, zázraky dokáže aj šedá, krémová a všetky odtiene hnedej.

 

Dievčenská izba Lobete Dievčenská izba Lobete v prevedení biela, sivá a fialová. Zdroj: temponabytok.sk

 

Nakupujte multifunkčné kusy, ktoré v sebe ukrývajú dostatok úložného priestoru. Ten môžete vytvoriť aj rôznymi boxami, košmi, háčikmi, vešiačikmi a organizátormi, ktoré kúpite za veľmi rozumnú cenu.

Dostatok úložných priestorov v detskej izbe Úložné priestory v detskej izbe. Zdroj: pinterest.com

 

Recyklujte starý nábytok

Zavadzia vám v predsieni komoda a uvažujete, že sa jej zbavíte? Máte v garáži starý regál, ktorý sa už roky nepoužíva? Vdýchnite týmto kúskom nový život. Práve detská izba je ideálna na experimentovanie s tvarmi a vzormi. Nie je potrebné kupovať nový drahý nábytok, občas stačí trochu kreativity a úsilia a starý nábytok, určený na zberný dvor, sa zmení na originálne kúsky.

Recyklujte starý nábytok Renovovaná komoda. Zdroj: pinterest.com

 

Zakomponujte do dizajnu surové drevo. Ide o lacný materiál, ktorý viete použiť na sto spôsobov. Napríklad ako obklad na stenu. Okrem praktickej stránky prináša so sebou aj dekoratívnu hodnotu.

Drevený obklad Drevený obklad na stene v detskej izbe. Zdroj: pinterest.com

 

Pracujte s priestorom

Nezúfajte, ak má detská izba obmedzené či atypické rozmery. Využite každý výklenok. Z odpadového alebo cenovo prístupného materiálu jednoducho a ľahko vyrobíte police na knihy alebo písací stôl. Ak sa necítite zruční v tejto oblasti, vyhľadajte odborníka a dajte si ním poradiť. Šikovný stolár vám ponúkne niekoľko možností, ako v miestnosti vyplniť nevyužitý roh.

Využiť v detskej izbe každý centimeter Atypický písací stôl v detskej izbe

 

Nábytok, ktorý rastie s vaším dieťaťom

Nepopierateľným faktom je, že deti rastú príliš rýchlo. Kým nedávno spali v detskej postieľke, dnes uvažujete nad kúpou postele. Starosti s meniacimi sa nárokmi vyrieši nábytok, ktorý dokáže „rásť“ s vaším dieťaťom. Na trhu už dostať postieľky, ktoré jednoduchými trikmi zmeníte na detskú posteľ či pracovné stoly s nastaviteľnou výškou.

Ak kupujete poschodovú posteľ, voľte takú, na ktorej viete rebrík zmontovať na pravej alebo ľavej strane. Nebude vás to obmedzovať, ak sa rozhodnete zmeniť v izbe rozloženie nábytku. Vaše deti vyrástli v tínedžerov a poschodová posteľ viac nie je pre nich vhodná? Ak kúpite poschodovku, ktorú viete v prípade potreby rozložiť na dve plnohodnotné lôžka, zbavíte sa starostí s kúpou nových postelí a navyše ušetríte.

Posteľ Ravelo Rozložiteľná poschodová posteľ Ravelo. Zdroj: temponabytok.sk

Nábytok z europaliet

Určite ste aj vy mali možnosť zhliadnuť niekoľko zaujímavých inšpirácii tzv. „paletového nábytku“Originalita je vlastnosťou typickou pre nábytok z europaliet. Zozačiatku sa palety používali predovšetkým na výrobu záhradného nábytku, dnes už našli využitie aj v interiéri. Jednoducho a lacno si tak dokážete vyrobiť originálnu posteľ pre vaše dieťa, pracovný stôl, bielizník, knižnicu či menšiu pohovku.

Nábytok z paliet Detská posteľ z paliet. Zdroj: pinterest.com

Pri zariaďovaní detskej izby dajte priestor aj vašim deťom. Dovoľte im vybrať si farby, veďte ich, rozprávajte sa o tom, čo by si vo svojej izbe predstavovali. Zapojte ich do recyklácie nábytku. Čas, ktorý s nimi strávite pri vyrábaní originálnej police či tienidla na lampu, je na nezaplatenie. Vlastnoručne vyrobené kúsky vám na jednej strane ušetria peniaze, na druhej strane dodajú detskej izbe originalitu a charakter.