Zaujíma vás feng šuej? Zbystrite pozornosť

Zaujíma vás feng šuej? Zbystrite pozornosť

V poslednom čase sa veľa hovorí o učení feng šuej. Má vplyv na prostredie, ktoré nás ovplyvňuje, aj na našu psychickú pohodu. Čo to vlastne je? Feng šuej bolo vyvinuté pred viac ako 3000 rokmi v Číne a je známe ako staroveké umenie. Je to systém harmonizácie človeka s okolitým prostredím a energiou. Slová v preklade znamenajú "vietor a voda". Vietor energiu rozptyľuje a voda energiu drží. Základnou myšlienkou učenia feng šuej je vplyv okolia nielen na úroveň nášho pohodlia, ale aj na naše fyzické a duševné zdravie, vzťahy a úspech. Dodržiavate feng šuej vo vašom dome?

Feng šuej kompas

Prv než sa pustíte do reorganizácie vašej domácnosti, mali by ste niečo vedieť o takzvanej feng šuej mape svetových strán. Podľa základných pravidiel viete definovať vplyv jednotlivých oblastí v byte či dome.

Kompas Feng šuej Mapa podľa učenia Feng šuej. Zdroj: diva.sk

 

Číňania sa odvolávajú na štyroch nebeských opatrovníkov: čierna korytnačka, zelený drak, biely tiger a karmínový fénix. Jednotlivý sektor môžete aktivovať objektmi, farbami alebo prvkami, ktoré majú vplyv na danú oblasť.

Každý sektor má konkrétny symbol, ktorý vám pomôže správne nastaviť energiu, respektíve aktivovať danú oblasť. Predmety, ktoré sa viažu na symbol, viete nahradiť obrazmi. Ak napríklad nemáte miesto pre akvárium s rybami alebo neviete zohnať predmet s podobizňou draka (najsilnejší talizman vo feng šuej), postačí obraz s rybami alebo drakom. Z čerstvých kvetov a rastlín získate určite viac energie ako z obrazu, sú však sezónne a je potrebné sa o ne starať a vymieňať ich za čerstvé. Aj tu môže byť obraz vynikajúcou alternatívou.

Organizácia a poriadok

Zbavte sa všetkého, čo skutočne nepotrebujete. Aj toho, čo naozaj nemáte radi alebo sa vám nepáči a držíte to iba preto, lebo to bol dar. Odstráňte neporiadok z miestností. Poriadok a organizácia vo veciach je nevyhnutná pre vytvorenie harmonickej feng šuej energie vášho obydlia.

Vzduch a svetlo

Vzduch a svetlo sú dva prvky, ktoré sú nevyhnutné pre dobrú energiu feng šuej, takzvanú Chi, vo vašom dome. Otvárajte okná tak často, ako sa vám len dá a vpustite dovnútra čerstvý vzduch. Na čistenie vzduchu využite rastliny alebo použite čističku vzduchu. Vyťažte čo najviac z prirodzeného svetla a zvážte používanie plnohodnotných žiaroviek v niektorých miestnostiach.

Tipy feng šuej pre váš domov

1. Vchodové dvere by mali byť v dokonalom stave, pretože predstavujú bohatstvo. Energiu, ktorá prúdi cez hlavné dvere, znásobíte, ak po stranách dverí umiestnite krásne rastliny a svietidlá.

2. Predsieň predstavuje príležitosti, preto sa uistite, že predsieňový nábytok je bez poškodení. Udržujte v predsieni poriadok, aby mohla cirkulovať energia. Kabáty a topánky uložte do uzavretých skriniek. Ak chcete aktivovať prospešnú a pozitívnu energiu v hale, nájdite v nej miesto pre zrkadlo a čerstvé kvety.

Kvety pri dverách Kvety v črepníkoch pri vstupných dverách. Zdroj: pinterest.com

 

3. Kuchyňa je životne dôležitý priestor, pretože jej energia sa spája so stravovaním všetkých členov domácnosti. Ovplyvňuje tiež vzťahovú harmóniu. Pri jej zariaďovaní dbajte na výber kvalitného kuchynského nábytku. Drez a sporák nikdy neumiestňujte oproti sebe, pretože to môže viesť k hádkam medzi partnermi. Sporák tiež nepatrí pod okno ani priamo oproti kuchynským dverám. Farby v kuchyni sú tiež dôležité, vyhnite sa príliš veľa čiernej a červenej, tieto farby sa často spájajú s požiarom a poškodením vodovodného potrubia.

4. Na pozitívnu energiu v obývacej izbe vplýva aj veľkosť nábytku. Uistite sa, že nábytok vo vašej obývačke je úmerný priestoru. Nesmie blokovať dvere. Sedačka alebo pohovka by mala byť umiestnená pri stene, aby sediaci cítili oporu a bezpečie. Ak chcete aktivovať energiu bohatstva, umiestnite do rohu miestnosti stojaciu lampu. Uzavreté alebo zakryté knižnice zlepšujú energiu priestoru a robia priestor harmonickejším, vyrovnaným a pokojným.

Feng šuej v obývacej izbe Obývačka podľa feng šuej. Zdroj: pinterest.com

 

5. Jedáleň alebo jedálenský stôl umiestnený v kuchyni je dôležitý prvok pre feng šuej, pretože predstavuje miesto, kde sa môžete dôkladne sústrediť na jedlo a stolovanie. Ak chcete optimalizovať energiu v tomto priestore, umiestnite na stenu zrkadlo, aby odrážalo jedálenský stôl. Na stôl postavte vázu s čerstvými kvetmi.

6. Na podporu pokojného a kvalitného spánku použite v spálni neutrálne farby a žlté teplé svetlo. Najlepšia je posteľ s čelnou doskou, ktorá by sa mala priamo opierať o stenu. V ideálnom prípade by posteľ nemala byť oproti dverám. Nočný stolík patrí na jednu aj druhú stranu postele. Na nočný stolík umiestnite jemné vonné sviečky, čím navodíte romantickú energiu.

Feng šuej v spálni Spálňa podľa Feng šuej. Zdroj: pinterest.com

 

7. Kúpeľňu udržujte v čistote. Feng šuej kladie dôraz na zatvorené dvere kúpeľne a zatvorené veko toalety. Do kúpeľne sa neodporúčajú kvety, pretože podľa učenia feng šuej rastliny v kúpeľni spomaľujú tok bohatstva.

8. Predná záhrada predstavuje vašu budúcnosť, preto sa uistite, že je dobre udržiavaná. Zadná záhrada sa spája so zdravím aj bohatstvom, preto jej venujte dostatočnú pozornosť. Ploty a múry musia byť vždy v dobrom stave, aby poskytovali podporu obyvateľom. Toto platí aj o záhradnom nábytku. Nájdite si čas a pravidelne ho čistite a udržujte.

Feng šuej v záhrade Záhrada podľa Feng šuej. Zdroj: pinterest.com

 

Mnohí sa mylne domnievajú, že učenie feng šuej je mystický odbor. Často ho spájajú s hnutím New Age či inými vierami a sektami. Ďalším mýtom je, že feng šuej je cenovo náročný a teda dostupný iba pre solventných a bohatých. Feng šuej je pre každého. Každý si v ňom nájde niečo, čo ho zaujme, čo mu bude vyhovovať a v konečnom dôsledku zlepší jeho vnímanie energie vo svojom domove. Či už naše babky nehovorili, že najlepšie miesto pre posteľ je tam, kde si ľahne pes? Všetko sú to dávne múdrosti odpozorované ľuďmi.