Zelená, modrá, ružová. Objavte súčasné trendy pre farbu sedačky

Zelená, modrá, ružová. Objavte súčasné trendy pre farbu sedačky

 

Nájsť si vysnívanú sedačku môže byť zložité. Je to jedna z najväčších investícií v domácnosti, aj preto často potrebujeme cítiť istotu, že sme si zvolili sedačku, ktorá vyjadruje náš životný štýl. Hľadáme moderný a trvácny dizajn. Sedacia súprava musí – okrem toho, že by mala byť pohodlná –, spĺňať ďalšie nami stanované podmienky. V snahe pomôcť vám vybrať si zo širokej ponuky sedačiek, zoskupili sme nové trendy v tejto oblasti. Prezradíme vám, aký tvar sedačky je najvyhľadávanejší, aj aká farba prevláda.

 

 

Dominanta miestnosti alebo doplnok?

Ak zariaďujete prázdnu miestnosť, sedačku si môžete vyberať tak, že si najprv zvolíte doplnky, ktoré rozložíte na mieste, kde by ste chceli sedaciu súpravu umiestniť. Môže byť čalúnená jednofarebnou tkaninou alebo textíliou s výrazným vzorom. V každom prípade sa sedačka stáva ústredným bodom v miestnosti.

Ak pridávate pohovku do už zariadenej izby, alebo ak kupujete sedačku ako prvý prvok, od ktorého sa odrazíte pri obstarávaní ďalšieho nábytku, výber farby je vždy dôležitý. Niektorí dizajnéri uprednostňujú sedaciu súpravu, ktorá zodpovedá farbe steny, aby sa miestnosť zjednotila a vyzerala väčšia. Je to jednoduchý spôsob, ako nastaviť harmonickú farebnú schému. V takomto prípade by však zmena farby steny v budúcnosti mohla byť komplikovaná. Najbežnejším riešením je sedačka, ktorá ladí s inými doplnkami a dekoráciami a nie je stredobodom pozornosti, ani závislá na farbe steny. Aj to je dôvod, prečo sú sedačky v neutrálnych farbách stále najobľúbenejšie.

Sedačka Trendy Sedačka Trendy v tvare U

 

Svetlá alebo tmavá?

To je ďalšia podstatná vec, o ktorej sa budete musieť vopred rozhodnúť. Vzhľadom na to, že sedačka je tradične veľká a čalúnená často výraznou tkaninou, ktorá zväčša absorbuje svetlo, miestnosť sa môže opticky zdať menšia. Aj farba podlahy má veľký vplyv na výber správnej farby sedačky. Ak máte tmavú podlahu a rozhodnete sa pre tmavé odtiene, sedačka zmizne v miestnosti. Ak predsa len trváte na tmavých farbách v tmavej miestnosti, snažte sa o to, aby sedačka obsahovala niečo, čo ju robí viditeľnejšou. Kovové alebo svetlé drevené nohy a doplnky vytvárajú optický priestor medzi nábytkom a podlahou. Použitie svetlejší koberec, aby ste oddelili dve tmavé farby. Pred sedačku umiestnite svetlý drevený alebo sklený konferenčný stolík.

Svetlá sedačka má, tak ako tmavá, tiež svoje výhody a nevýhody. Jej najväčšou nevýhodou je rýchle zašpinenie a opotrebovanie. Pred výberom bielej alebo inej svetlej sedačky zvážte, ako sa bude používať. Ak máte malé deti alebo psa a stále trváte na svetlej sedačke, zvážte sedačku s vodoodolnou textíliou, ktorá sa ľahko umýva a udržiava.

Sedačka Panos Sedačka s horčicovými vankúšmi Panos

Ktorá farebná možnosť je pre vás ideálna?

Ak ste sa už rozhodli pre svetlé alebo tmavé ladenie sedačky, je čas uvažovať o farbe. Sedacia súprava v neutrálnej farbe je obľúbenou voľbou. Je jednoduché ich dekórovať dekami alebo vankúšmi. Takto ľahko udržíte krok s vaším štýlom, ktorý sa nemení niekoľko rokov. Medzi neutrálne farby patrí béžová, sivá, sivohnedá taupe a smotanová. Sivé odtiene zahŕňajú jemné svetlé tóny až po tmavé ako uhlie.

Sedačka v akejkoľvek inej farbe môže byť krásne vsadená do priestoru. Odporúčame pridať ďalšie prvky v rovnakej farbe ako sedacia súprava, aby sa farba v miestnosti znásobila.

Sedačka Evangelin Sedačka v horčicovej farbe Evangelin

Odtiene drahých šperkov

Jedným z najhorúcejších farebných trendov je použitie odvážnych a luxusných tónov, ktoré sú typické pre šperky. Hlboké purpurové, smaragdovo-zelené odtiene a tóny modrej, šedozelenej, zafírovej až po námornícku modrú preberajú vládu vo väčšine interiérov. V kombinácii s takmer každou farbou od červenej po ružovú až žltú sú tieto odtiene ideálne na vnesenie živej farebnej palety do priestoru.

Sedačka  Vincent U Sedačka v tyrkysovej látke Vincent U

Nežná ružová

Od červenkastej a pudrovej ružovej až po lososovú, sedačka v ružovej farbe dokáže zmeniť každý priestor na mäkší, teplejší a sladší. Ak ružová nie je úplne podľa vášho gusta, siahnite po jemnejších fialových tónoch.

Sedačka v ružovej farbe Felima Sedačka v ružovej farbe Felima

Tmavozelená Night Watch

Tento tmavý, náladový odtieň zelenej bol pomenovaný ako Night Watch. Tento odtieň je maximálne všestranný, ideálny pre dokonalú rovnováhu šarmu a dramatického pôvabu. Bude vyzerať výborne v akomkoľvek priestore, bez ohľadu na zvolený štýl.

Pohovka  Columbus Pohovka v zelenej farbe Columbus

Maximalizmus nahradil minimalizmus

Po rokoch minimalizmu, ktorý sa tešil veľkej obľube, je maximalizmus na vzostupe. Celkovo sa interiérový dizajn stáva hravejším, kreatívnejším a odvážnejším, a toto sa týka aj sedačiek. Ak sa necítite pripravení na premenu vášho bývania v štýle maximalizmu, postačí vám sedačka s mohutnou konštrukciou, s kontrastným šitím a premyslenými detailami.

Sedacia zostava Mety v tradičnom štýle Sedacia zostava Mety

Oblé tvary sú ideálne pre romantikov

Pohovky s krivými, zaoblenými hranami tiež vo veľkom nastúpili na scénu. Sú ideálne do interiérov ladených v romantickom duchu. Čierna patrí medzi top farby, v kombinácii so svetlejšími vankúšmi sa hodí do každého interiéru. Aby ste pridali interiéru dávku vintage, použite tradičné farby 70. rokov, ako je horčicová, šalviová a oranžová.

Pohovka Vildan Pohovka Vildan ako Big sofa

Tipy na záver:

  1. Pri rozhodovaní sa sústreďte nielen na farbu, ale aj na použitý materiál. Sedačka by mala byť vo vašom rozpočte, niektoré luxusné tkaniny sú drahé a cenovo náročné.
  2. Zaujímajte sa aj o spôsob údržby a čistenia, aby ste svoju novú sedačku udržali čo najdlhšie sviežu a čistú.
  3. Vyhnite sa extravagantným sedačkám, silným farbám či netradičným vzorom. Možno už o rok-dva sa váš vkus zmení a takáto sedačka vám bude v priestore prekážať.