10 originálnych vychytávok pre vašu záhradu

10 originálnych vychytávok pre vašu záhradu

Niekto si vystačí s krásne zeleným trávnikom, iným vyhovuje betónový dvor či záhrada vyložená zámockou dlažbou. No mnohí z nás sa už od skorého začiatku jari snažia svoju záhradu originálne vyzdobiť, zadovážiť si, či svojpomocne vyrobiť rôzne dekorácie. Púšťame sa do projektov, ktoré nám majú zabezpečiť dokonalý relax na záhrade alebo naopak, maximálnu zábavu. Dnes už nájdete množstvo návodov, ako si ľahko a lacno vyrobiť dekorácie, ktoré dodajú vašej záhrade originalitu.

 

Využili ste mimoriadne výhodné nákupy a na vašej záhrade už má svoje miesto komplet vybavenie v podobe záhradného nábytku, no stále máte pocit, že tam chýba niečo „špeci“? V tom prípade vám prinášame niekoľko jednoduchých nápadov, ktoré sú originálne  a zároveň si ich dokážete vyrobiť sami:

 

záhradný dáždnik

 

1. Slnečník odolný voči vetru

Budete potrebovať menší a väčší črepník, PVC rúru, betón, hlinu, rastliny, a samozrejme slnečník. Spodnú časť PVC rúry oblepte lepiacou páskou. PVC rúra by mala obvodom vyhovovať nohe slnečníka. Kedykoľvek budete môcť slnečník zasunúť do držiaka a v prípade potreby slnečník schovať do garáže či záhradného domčeka. Plastovú rúru postavte doprostred menšieho črepníka, prípadne inej dosť objemnej nádoby. Vlejte betón a počkajte, kým stvrdne. Nádobu s betónom vložte do väčšieho črepníka. Odporúčame ťažký keramický či kamenný črepník, ktorý hravo odolá výkyvom počasia. Okolo nádoby nasypte drenážne kamienky. Teraz na rad prichádza hlina a rastliny. Keď rastliny podrastú, PVC držiak vôbec nebude vidieť. Či je bezvetrie alebo silnejší vietor, slnečník bude vždy držať na svojom mieste.

 

Pyramída na popínavé kvety

 

2. Pyramída na popínavé kvety

Hranoly potrebnej veľkosti a dĺžky pripevnite skrutkami a lepidlom k drevenej základni. Prípadne drevenú základňu pripevnite k hranolom tak, aby hranoly tvorili nohy pyramídy. Tie môžete potom ošetriť proti vlhkosti, ktoré by drevo mohlo nasať z pôdy. Na obloženie spodnej časti pyramídy použite pevné laty. Tak vám vznikne črepník na vysadenie popínavých rastlín. Vnútro tzv. črepníka obložte záhradnou fóliou, aby ste zamedzili kontaktu mokrej hliny s drevom. Nezabudnite dno vysypať drenážnymi kamienkami. Prípravkom na ošetrenie dreva odporúčame natrieť. celú konštrukciu. Laty pridávajte postupne až do špicu pyramídy, udržia konštrukciu pokope. Ťahavé rastliny dostanú priestor, aby vytvorili krásnu minizáhradku.

 

deti

 

3. Autodráha na záhrade

Možno sa to na prvý pohľad zdá zložité, opak je však pravdou. Dráhu na záhrade môžete postaviť z tehiel, dlaždíc, prípadne môžete použiť betón. Závisí od toho, ako dlho ju plánujete na záhrade používať. Jednoduchým riešením je použiť drevené autodráhy a koľaje, ktoré doplníte rôznymi tunelmi, mostmi a ďalšími doplnkami. Kreativite sa medze nekladú.

 

bazén

 

4. Bezpečné miesto na hranie

Máte malé dieťa, ktoré sa večne tmolí po záhrade? Alebo sa na vašej záhrade stretáva celá ulica a vy rozmýšľate nad tým, ako deťom zaistiť bezpečnosť? Riešenie je jednoduché. Stačí nevyužitý nafukovací bazén, ktorý vysteliete dekou a vankúšmi. Takto pripravíte pre vaše deti ideálne a bezpečné „hniezdo“ na hranie. 
Ak máte k dispozícií väčší bazén, položte doň matrac, vankúše a prikrývky, potom môžete spolu s deťmi pozorovať hviezdnu oblohu počas letnej noci.

 

Hojdačka zo stoličky

 

5. Hojdačka zo stoličky

Prečo kupovať, keď si ju môžete vyrobiť sami? Okrem dobre známych hojdačiek z pneumatík, môžete na výrobu hojdačky použiť aj starú stoličku. Zo starej, dávno nepoužívanej stoličky odpíľte nohy. Do sedadla vyvŕtajte štyri otvory. Sedadlo prebrúste a natrite farbou. Pevné laná prevlečte cez diery a uviažte fixné uzlíky. Opačný koniec priviažte na strom a užívajte si hojdanie.

 

lavičky

 

6. Stoličková lavička

Kopia sa vám v garáži staré stoličky, ktoré nemajú využitie? Vyrobte si originálnu lavičku na záhradu. Postavte vedľa seba niekoľko stoličiek rovnakej výšky. Na staré sedadlá položte dosku. Dosku aj stoličky obrúste a natrite farbou. Ďalším šikovným riešením sú dve stoličky oproti sebe.

 

Okenné rámy ako originálna dekorácia

 

7. Okenné rámy ako originálna dekorácia

Ak susedíte so starým domom, ktorý už zopár rokov nie je obývaný a nemá sa oň kto starať, určite vám výhľady na záhrade kazia ošarpané steny., Na to, ako si poradiť s týmto problémom poznáme efektný trik. Použite staré okenné rámy, prípadne si vyrobte nové, ktorých povrch obrúsite a natriete farbou. Viac farieb = viac veselosti. Rámy zaveste na múr, pridajte kvety a prípadne aj záclonky. Takto jednoducho môžete okrášliť aj steny úžitkových budov, ktoré sú súčasťou vašej záhrady.

 

Vertikálna bylinková záhrada

 

8. Vertikálna bylinková záhrada

Ste ten typ človeka, ktorý si bez byliniek nevie predstaviť žiadne jedlo? Vytvorte si na záhrade vlastnú originálnu bylinkovú záhradu, ktorá nezaberie veľa miesta a bude stále poruke. Stačí jednoduchá drevená konštrukcia, na ktorú natiahnete záhradné pletivo. Naň drôtikmi upevnite črepníky so zasadenými bylinkami.

 

Záhradný panáčik z kvetináčov

 

9. Záhradný panáčik z kvetináčov

Ďalšia originálna dekorácia, ktorá vám prinesie úsmev na tvár. Použite staré či nové kvetináče, ktoré špagátom zviažete tak, aby ste vytvorili telo, ruky a nohy. Do kvetináča, ktorý bude slúžiť ako hlava, nasaďte kvety. Nakoniec panáčika vyzdobte podľa ľubovôle. A smelo môžete do tejto tvorivej činnosti zapojiť aj deti.

 

Originálne vtáčie búdky

 

10. Originálne vtáčie búdky

Ak je vaša záhrada bohatá na stromy, využite ich na pripevnenie vtáčej búdky. Vtáčia búdka v tvare domčeka je dávno „out“, zapojte svoju kreativitu a vytvorte vtáčikom originál, ktorý vám budú všetci závidieť.