9 spôsobov, ako použiť pastelové farby vo vašej domácnosti

9 spôsobov, ako použiť pastelové farby vo vašej domácnosti

Vo farbách je niečo upokojujúce. Vďaka nim sa cítime viac doma. V histórii interiérového dizajnu sme vždy milovali nejaké farby, či už to boli jemné vintage farby v 50-tych a 60-tych rokoch až po výrazné a svetlé odtiene v 70-tych a 80-tych rokoch. Aj pastelové farby si prešli dlhú cestu k tomu, aby sa vymanili z detských izieb. Dnes prepožičiavajú vašim domovom uvoľnenú atmosféru, dodávajú kuchynským spotrebičom retro príťažlivosť a sú jedinečné aj v neutrálnych farbách. Tu je 9 kreatívnych spôsobov, ako sa znovu zamilovať do pastelov aj v moderných interiéroch . 
 

 

1. Zbavte sa predsukov

Aby ste využili krásu pastelových farieb, hneď na začiatku sa musíte zbaviť všetkých predsudkov a stereotypov, ktoré si spájate s farbami. Pastelová modrá pre malých chlapcov a ružová pre ženy a dievčatá - staré klišé, ktoré je najlepšie ignorovať. Jednak aj sami v tomto článku uvidíte, že paleta pastelových farieb je naozaj široká a nereprezentujú ju len tieto dve farby. Navyše vám ukážeme, že aj keby ste sa rozhodli pre pastelovú modrú či ružovú, nemusí váš interiér vyzerať hneď ako detská izba. Naopak, tieto farby dokážu pôsobiť elegantne aj v moderných obývačkách či spálňach. Stačí len vedieť ako na to. 
 

Zariadený balkón s ružovým taburetom, svetielkami a bielym sedením Balkón v pastelových farbách

 

2. Glamour a pastel idú k sebe 

Glamour štýl je charakteristický svojimi lesklými prvkami, ktoré sa kombinujú s matným plochami. Práve pre tento štýl sú pastelové farby ako stvorené. Kreslo či taburet potiahnuté pastelovým zamatom dodajú vášmu glamour interiéru ešte viac elegancie. Naším tipom sú kreslá a lavice NOBLIN, ktoré sa perfektne hodia práve k prvkom glamour štýlu, ako sú lesklé svietniky, zlaté vázy, zrkadlá či vzorované tapety. 
 

Obývačka s tromi čalúnenými kreslami v smaragdovo zelenej farbe a so zlatými nožičkami Glamour obývačka

 

3. Navoďte si vidiecku atmosféru vďaka pastelu

Či už obdivujete rustikálny alebo provensálsky štýl, pastelové farby v ňom budú vítaným prvkom. Za poškodené drevo sa nehanbite, spolu so starožitnými dekoráciami v kombinácii s pastelom vytvoríte romantický vidiecky vzhľad. K masívnemu drevu, ktorý je charakteristický pre rustikálny štýl sa hodí pastelová modrá, zelená či žltá. Pre snehobiely provensálsky nábytok zvoľte mentolovú, odtiene krémovej bielej alebo lososovej. 
 

Jedáleň v provensálskom štýle Sektorový nábytok PROVANCE

 

4. Pastelové spotrebiče zažívajú svoj návrat

Kuchynské spotrebiče v pastelových odtieňoch sú skvelým spôsobom, ako zjemniť zvyčajne pracovnú atmosféru kuchyne. Elektronika do kuchyne má za sebou dlhú cestu, niekedy bola IN biela, béžová a inokedy zas lesklá čierna. Našťastie teraz máte k dispozícii spotrebiče vo všetkých farbách dúhy. Nemusíte hneď meniť veľké spotrebiče ako chladničku či rúru. Kúzlo pastelu vyčaruje aj stolová elektronika. Kuchynský robot MACEJKO nájdete v 6 krásnych odtieňoch, v retro dizajne prichádza aj set spotrebičov DOTS, rýchlovarná kanvica DUSTIN či hriankovač CARSON
 

Kuchynské roboty KANTE v rôznych farbách vystavené na kuchynskej linke Kuchynský robot KANTE

 

5. Objavte pastel v neutrálnych farbách

Z tohto článku by ste si mali odniesť ešte niečo. Pastelové farby to nie sú iba cukríkovo ružová a modrá. Paleta pastelových farieb je omnoho bohatšia! Objavte celý svet neutrálnych farieb v pastelových odtieňoch. Tieto farby majú jemne sivý nádych, preto nesú pomenovanie aj “sivé farby”. Stačí, ak si predstavíte akúkoľvek farbu, stlmíte ju do pastelu a následne ju ešte zjemníte sivou. Vznikne vám špecifický odtieň sivej s podtónmi farby, ktorú ste si predstavili. Sivé farby sa hodia naozaj do všetkých interiérov, pôsobia minimalisticky, harmonicky a neutrálne. Sivohnedá posteľ KAISA vás presvedčí, že to tak naozaj je! 

Celočalúnená sedačka z ekokože v sivej farbe dekorovaná fankúšmi Sedenie ladené do neutrálnych pastelových farieb

 

6. Ešte viac pastelu s čalúneným nábytkom 

Vylepšite svoj interiér jedným dominantným kúskom v pastelovej farbe. Ideálnymi kandidátmi na to sú čalúnené postele, kreslá či sedacie súpravy. Nebojte sa ani výraznejších farieb. Zjemníte ich bytovým doplnkami, ako sú koberce, vázy či obrazy. Vyberte si jednu paletu farieb a držte sa jej. Ružovú pohovku môžete kombinovať s ďalšími pastelovými odtieňmi ružovej a krémovej. Nebojte sa ani sýto čiernych a zlatých prvkov - váš čalúnený nábytok skvelo doplnia. 

Čalúnená pohovka v pastelovej ružovej doplnená o čierny prirúčný stolík a dekorácie Čalúnená pohovka 3-sed NIKOL

 

7. Kombinujte pastel s prírodnými materiálmi

O tom, že drevo dokáže navodiť pocit domova, netreba ani diskutovať. Keď je ho však veľa, tak interiér pôsobí nudne až smutne. Vyhnete sa tomu jednoducho - použijete farby. Nebojte sa pastelových stien, vzorovaných kobercov či čalúnených kresiel so zdobením. Tí odvážnejší sa môžu pustiť do prefarbenia detailov na jednotlivých kusoch dreveného nábytku. 

Ďalším prírodným materiálom je keramika a výrobky z nej. Do pastelu môžete obliecť aj svoju kúpeľňu či toaletu. Mramor, ktorý je pre tieto miestnosti ikonický, vám k tomu náramne pomôže. 
 

Spálňa zladená do pastelových odtieňov modrej, čiernej a bielej Spálňa ladená do pastelu

 

8. Pastelový interiér vďaka textíliám

Vniesť do priestoru jemnú náladu neznamená, že musíte vymaľovať steny „sladkými“ odtieňmi. Pastelové farby majú zázračnú moc vykonať veľa aj vtedy, keď ich použijete v decentnej miere, napríklad vo forme textílií a mäkkých dekorácií. Stavte na deky, vankúše, látkové lampy, huňaté koberce, závesy či obrusy. 
 

Posteľ s dekou a vankúšmi v krémovej bielej farbe Deky, vankúše a prikrívky KONDELA


9. Spojenie pastelu so žiarivými farbami

Toto je parketa určená pre odvážnych dizajnérov, ktorí sa neboja kombinovať viacero farieb v interiéri. Bude to jednoduchšie, ak sa budete držať bieleho základu nielen pre steny, ale aj pre väčšinu nábytku. Hneď na prvý pohľad uvidíte, že takéto biele zoskupenie bude vyžadovať niečo na oživenie. 

Môžete si vybrať akékoľvek farby a vzory. Avšal príliš veľa plných farieb môže v interiéri pôsobiť ťažkopádne a nevyvážene. Vyhnete sa tomu tak, že miestami použijete pastelový odtieň sýtejšej farby, niečo ako tón v tóne. 
 

Jedálenské stoličky v pestrých farbách zasunuté za prestretým stolom Farebné stoličky dopĺňajúce pastelový interiér