Ako na zazimovanie záhradného nábytku?

Ako na zazimovanie záhradného nábytku?

Jeseň je tu a s ňou prichádza výrazné ochladenie a narastajúci počet upršaných dní. Pred takýmto počasím by ste mali včas ochrániť aj svoj záhradný nábytok. Akú základnú starostlivosť mu dopriať ešte predtým, ako ho odložíte na vhodné miesto? Ako zazimovať plastový, kovový, drevený záhradný nábytok a ako ten ratanový? Inšpirujte sa naším stručným sprievodcom na zazimovanie záhradného nábytku.


Záhradné párty, opaľovanie, rodinné grilovačky, kúpanie sa – proste, užívanie si leta. Záhradný nábytok dostal počas horúcich dní poriadne zabrať. Teraz je správny čas, aby ste mu starostlivosť oplatili: doprajte wellness vy jemu. Ako na to?


Záhradný nábytok najprv umyte

Prvým krokom je zbavenie záhradného nábytku všetkých nečistôt. Vyhnite sa tlakovým vodným pištoliam, ktoré by mohli poškodiť či už povrchovú úpravu, alebo aj samotný nábytok. Skvelým pomocníkom je vlhká handrička s trochou saponátu určeného na daný povrch. Bavlnené handry alebo kusy látky zo starého oblečenia si nechajte radšej na podlahu. Odstávajúce nite z nich by sa mohli zaseknúť v nábytku a narobiť ešte viac škody. Ideálna je neporušená handrička z mikrovlákien.
Pri odolnejších špinách môžete siahnuť aj po mäkších kefách. Veľkým oblúkom radšej obíďte drôtené kefy – výnimkou je kovový nábytok, ktorý ste sa rozhodli obrúsiť od hrdze.


Opravy a záverečná starostlivosť

Keď máte záhradný nábytok umytý, pustite sa do jeho opravy a ošetrenia. Dotiahnite povolené spoje, skontrolujte či niekde netrčí skrutka alebo vylomený prútik z ratanu. Záhradné domčeky vypracte, dôkladne vyčistite ich vnútro a skontrolujte, či sa v nich nenachádzajú škodcovia. Pokiaľ to výrobca dovoľuje, dajte prať podsedáky a vankúše zo záhradného sedenia a potom ich suché zabaľte do vriec a odložte.
Kedy je ten správny čas na povrchovú úpravu dreva? Pomôže jednoduchý test: nakvapkajte na drevenú záhradnú stoličku trochu vody, ak ostane na povrchu a nevsiakne, povrch nepotrebuje ďalšie ošetrenie. Ak sa voda rýchlo vpije, povolajte do akcie lazúru, ľanový olej či vosk.

Náš tip: Mali ste na terase závesné kreslo? To zazimovať nemusíte! Pokojne si ho premiestnite do obývačky či inej izby. Pohodlie závesného kresla si vychutnáte tak v exteriéri ako aj v interiéri, v lete aj v zime.


Ako správne zazimovať drevený záhradný nábytok

Je to práve drevený záhradný nábytok, ktorý si vyžaduje najväčšiu starostlivosť. Ide najmä o povrchovú úpravu, ako je voskovanie alebo natieranie olejom.
Okrem toho je nesmierne dôležité nájsť praskliny a poškodenia dreva, ktoré by mohli byť vstupnou bránou pre pleseň. Tieto miesta jemne prebrúste brúsnym papierom a natrite napríklad vhodnou lazúrou alebo olejom. Takto pripravený drevený záhradný nábytok prikryte jutovinou alebo priedušnou plachtou a uskladnite v suchej miestnosti so stálou teplotou, v ktorej nemrzne.


Na toto si dajte pozor pri zazimovaní plastového záhradného nábytku

Plastový záhradný nábytok si rýchlo získal obľubu: ľahko ho premiestnite, často je stohovateľný, zaujme dizajnom i atraktívnou cenou a k tomu všetkému je ešte aj odolný. Akú starostlivosť mu však dopriať pred zazimovaním?
V prípade, že máte záhradný nábytok z plastu, dokážete mu úspešne predĺžiť životnosť a pôvodný vzhľad. Stačí jeho umytý povrch ošetriť prípravkom na ochranu záhradného nábytku z plastu a nechať ho vyschnúť. Takto ošetrený plastový nábytok opäť prikryte len priedušnou fóliou či plachtou a uložte na miesto so stálou teplotou, ktorá neklesne pod 0 °C.

Náš tip: Záhradné domčeky ochránia váš nábytok pred mrazmi a výkyvmi počasia. Na Kondela sú v ponuke po celý rok!


Ako sa postarať o ratanový záhradný nábytok

Záhradný nábytok z umelého ratanu je takmer nezničiteľný. Je odolný voči slnečným lúčom, dažďu a zvládne dokonca i mráz. Rovnako aj jeho údržba je jednoduchá: pokojne ho môžete vystriekať záhradnou hadicou a nechať vyschnúť.
Pred zazimovaním si však posvieťte ešte na prasknuté kúsky. V prípade, že ich neošetríte, môže sa poškodenie rozširovať a daný kúsok sa začne postupne rozpadať. Zvládne to však každý – roztrhnutý či prasknutý výplet zlepte sekundovým lepidlom. Ratanový nábytok potom už len stačí prikryť a odložiť pod strechu – pokojne aj do záhradného altánku. Zimu prežije bez ujmy aj v exteriéri.


Takto zazimujete kovový záhradný nábytok

Odolný, robustný, pevný a často tiež romantický, taký je kovový záhradný nábytok. Akú starostlivosť by ste mu pred zazimovaním mali venovať okrem umytia? Nič špeciálne: dotiahnite uvoľnené spoje a posvieťte si na najväčšieho nepriateľa tohto materiálu – hrdzu.
Skorodované časti kovového záhradného nábytku jednoducho obrúste brúsnym papierom alebo drôtenkou. Umyte ho, nechajte poriadne vyschnúť a natrite ho antikoróznym náterom. Pri výbere vhodného miesta pre kovový záhradný nábytok je zásadná nízka vlhkosť. Kovový záhradný nábytok prikryte priedušnou prikrývkou a uložte do garáže, zimnej záhrady či suchej pivnice.