Ako vybrať stôl a stoličku pre prváka: Návody a tipy na zariadenie detskej izby

Ako vybrať stôl a stoličku pre prváka: Návody a tipy na zariadenie detskej izby

S nástupom do školy nastáva veľa zmien v živote dieťaťa. Jednou z týchto zmien je aj potreba vybavenia izby, kde bude prváčik tráviť čas na učenie, hranie a odpočinok. Aby táto izba plnila svoju úlohu čo najlepšie a poskytovala dieťaťu podnety na rozvoj, je dôležité vybrať správny nábytok a doplnky. V tomto blogu sa pozrieme na to, aký nábytok a doplnky sú pre prváka najvhodnejšie a prečo sú dôležité.

 

Študentský stôl a stolička

Škola je miestom, kde sa deti učia nové veci a vyvíjajú svoje schopnosti. Preto je nevyhnutné mať v izbe vhodný študentský stôl a pohodlnú stoličku, ktoré budú pre zdravý rast dieťaťa najlepšie.

Vlastnosti ideálnej detskej stoličky: dieťa dosiahne celým chodidlom na zem, výškovo nastaviteľná, sklon sedadla mierne vpredu, ergonomická, bezpečná a pohodlná.

Vlastnosti ideálneho stola: s dostatočnou pracovnou plochou na všetky knihy a zošity, výškovo vhodný pre dieťa - pri písaní sú lakte v pravom uhle, stabilný.

Dievča a chlapec si kreslia za detskými stolmi. Dievča sedí na ružovej rastúcej stoličke. Chlapec sedí na modrej rastúcej stoličke. Rastúca stolička ANAIS

 

Rastúci nábytok

Pokiaľ chcete mať na najbližšie roky vystarané o detský nábytok, odporúčame investovať do jeho rastúcich variant. Kvôli tomu, že deti naozaj rastú ako z vody, sa často vymieňajú najmä detské stoličky, stoly a postele. V našej ponuke nájdete ergonomické rastúce stoličky s množstvom pridaných funkcií, rovnako tak rastúci stôl s nástenkou, háčikom na tašku či držiakom na perá. Z rastúcich postelí odporúčame posteľ EUNIKA s nastaviteľnou dĺžkou od 125 do 205 cm. 

 

Skrinka na oblečenie

Výber dostatočne veľkej skrinky na oblečenie je dôležitý, pretože dieťa bude postupne potrebovať stále viac oblečenia na voľný čas či do školy. Skrinka by mala byť prehľadná a dobre usporiadaná, aby si dieťa mohlo aj samé vybrať oblečenie a tiež ho zložiť späť. 

 

Nočný stolík

Nočný stolík ocení každé dieťa. Vďaka nemu bude mať vždy po ruke knihu na čítanie, lampu alebo pohár s vodou. Výber vhodného nočného stolíka prispieva k pohodliu a pocitu súkromia dieťaťa.

 

Regál a poličky

Pre organizáciu učebných pomôcok, kníh, hračiek a ďalších vecí je vhodné mať v izbe regál alebo poličky. Pomáhajú udržiavať poriadok a zároveň umožňujú dieťaťu mať veci na dosah.

>>> Prečítajte si: 3 spôsoby, ako namontovať policu na stenu

Detský policový regál v tvare indiánskeho stanu, na jeho poličkách sú hračky. Detský policový regál BARNIE

 

Zrkadlo

Zrkadlo je ďalším užitočným doplnkom do izby prváčika. Pomáha dieťaťu pri obliekaní, upravovaní vláskov a starostlivosti o seba. Navyše, zrkadlo vytvára dojem väčšej izby a pridáva do nej viac svetla. 
Zrkadlo je tiež užitočným nástrojom pre rozvoj sebapoznania dieťaťa. Pomáha mu spoznávať svoj vlastný vzhľad, emócie a reakcie, čo je dôležitý krok v sebaidentifikácii a formovaní sebavedomia.

 

Nástenka alebo tabuľa na písanie

Nástenka alebo tabuľa na písanie môže slúžiť ako miesto na písanie dôležitých poznámok, pripevnenie rozvrhu alebo na písanie snov a myšlienok dieťaťa. Pomáha rozvíjať kreativitu a zmysel pre organizovať. 

 

Dekorácie a farebné prvky

Deti majú radi farebné a hravé izby. Vhodný výber dekorácií a farebných prvkov podporuje kreativitu a radosť z učenia. Môžu to byť farebné plagáty so vzormi, obrázky zo zvieratami alebo inými obľúbenými motívmi. Vyššiu farebnosť dodáte izbe aj veselým kobercom či inými pestrými textíliami. 

Detská posteľ so sivou dekou s bielymi hviezdami a rôznymi vankúšmi. Svetiace koberce a deky GLOVIS

 

Pohodlné kreslo alebo sedací vak

Kreslo alebo sedací vak môžu byť príjemným miestom na oddych a relaxáciu po náročnom dni v škole. Dieťa si tam môže prečítať svoju obľúbenú knihu alebo sa len tak natiahnuť a odpočívať. Pokiaľ naň nemáte v jeho izbe priestor, nakúpte vášmu dieťaťu niekoľko mäkučkých vankúšov, z ktorých si samo vyskladá “kreslo” na svojej posteli. 

 

Organizéry a boxy

Organizéry a boxy sú praktickými pomocníkmi na udržiavanie poriadku v izbe. Dieťa sa naučí ukladať veci na svoje miesto a získa tak základné návyky zodpovednosti. Opäť odporúčame vybrať také, ktoré budú farebné, podporia detskú fantáziu a nebudú pôsobiť nudne a sterilne. 

Detský drevený organizér s hračkami. Po jeho ľavej strane je na zemi veľký biely zajac. Organizér na hračky MAISIE

 

Výber vhodného nábytku a doplnkov do izby prváčika je dôležitý pre jeho pohodlie, organizáciu a rozvoj. Vyhľadávanie správneho nábytku a dekorácií môže byť zábavným spoločným projektom medzi vami a vašimi deťmi. Prostredie, ktoré podporuje učenie a zároveň poskytuje príjemný priestor na hranie a odpočinok, je investíciou do budúcnosti vášho prváčika. Pri zariaďovaní si doprajte viac času, aby sa táto izba stala miestom, kde sa vaše dieťa bude cítiť bezpečne a šťastne.