Aký je rozdiel medzi grilmi? Najznámejšie druhy grilov, ich výhody a nevýhody

Aký je rozdiel medzi grilmi? Najznámejšie druhy grilov, ich výhody a nevýhody

Na trhu je množstvo rôznych grilov. Človeku sa z nich až roztočia všetky klobásky pred očami. V tomto blogu vám však poradíme, ako sa v nich zorientovať a možno nájdete toho pravého kandidát pre svoju záhradu či terasu. Budete grilovať radšej na elektrickom grile alebo na klasickom na drevené uhlie? Prečítajte si náš článok až do konca a zistite, ktorý z nich si vás najviac získa.

Muž čupí pri malom grile a obracia mäso

 

Plynové grily

Plynové grily sú čoraz populárnejšie. Ponúkajú pohodlie a jednoduchosť používania. Tieto grily fungujú na zemný plyn alebo na propán-butánové bomby a majú rýchly ohrev a regulovateľnú teplotu. Okrem toho nie je potrebné, aby ste sa trápili s popolom či neustálym čistením ako pri tradičných griloch.
Hlavné nevýhody sú vyššia cena, jedlo bez vôni dreva, náročnejšia údržba pri výmene lávových kameňov alebo propán-butánovej bomby.

 

Grily na drevené uhlie

Tieto grily sú asi najtradičnejším a najznámejším typom. Ako zdroj tepla a ohňa slúži drevené uhlie, vďaka ktorému tieto grily poskytujú autentický grilovací zážitok. Oheň z uhlia dodáva mäsu podmanivú vôňu a chuť. Okrem toho sú tiež cenovo dostupné,  jednoduché na používanie a ľahké na prenos.
Nevýhodou grilov na drevené uhlie je však ich dlhšia doba ohrevu a potreba neustále kontrolovať tlenie uhlíkov. Na týchto griloch nie je možné, aby ste regulovali intenzitu ohňa. Sú náročné na údržbu a pravidelné čistenie. 
 

Muž griluje v ružovej zástere na záhrade

 

Elektrické grily

Elektrické grily sú ideálne pre tých, ktorí žijú v bytových komplexoch alebo oblastiach, kde nie je povolené používanie otvoreného ohňa. Tieto grily sú jednoduché na používanie, stačí ich pripojiť do elektrickej zásuvky a môžete začať grilovať Predstavujú zdravšiu variantu grilovania bez škodlivín z tuku a dymu. Elektrické grily majú výhodu rýchleho ohrevu a možnosti regulovania teploty. 
Nevýhodou je, že niektorí ľudia považujú grilovanie na elektrickom grile za menej autentické a chýba im chuť a aróma, ktorú mäsu prepožičiava teplo z dreveného uhlia. Ich používanie je obmedzené na prívod elektrickej energie. Patria medzi grily s vyššou cenou.

Mäso a zelenina sa grilujú na elektrickom grile

 

Prenosné ohniská

Okrem tradičných grilov existuje aj možnosť využiť prenosné ohnisko na grilovanie. Tieto ohniská sú obľúbené najmä pre ich viacúčelové využitie, pretože okrem grilovania umožňujú aj opekanie a prípravu horúcich nápojov. Sú skvelou voľbou pre pikniky, táboráky a domáce opekačky na záhrade. Ich výhodou je, že sú ľahko prenosné.
Nevýhodou je, že nie sú tak efektívne ako už vyššie spomenuté grily. Navyše si musíte dať pozor na odkvapkávajúci tuk, ktorý je zdraviu škodlivý.

Kovové prenosné ohnisko s kusmi dreva  v úložnom priestore

 

Pri výbere grilu je dôležité zvážiť svoje preferencie a potreby. Grily na drevené uhlie sú skvelou voľbou pre tých z vás, ktorí idete za autentickým grilovacím zážitkom. Plynové grily sú ideálne pre tých, ktorí hľadajú pohodlie, rýchlé grilovanie a jednoduché ovládanie. Pokiaľ máte obmedzené možnosti na tradičné grilovanie alebo vám ho neumožňujú pravidlá vášho bývanie, zvoľte radšej elektrický gril. Prenosné ohnisko naopak poskytuje flexibilitu a viacúčelové využitie, môžete na ňom grilovať alebo opekať počas kempovania. 

V našej ponuke Kondela nájdete široký výber grilov, grilovacích potrieb a pracovných stolov do záhrady. Sme presvedčení, že vám naše výrobky uľahčia každú grilovačku a prinesú vám nové zážitky s vašou rodinou a priateľmi. Navštívte našu webovú stránku www.kondela.sk a objavte celú ponuku nábytku a bytových doplnkov pre dom aj záhradu.