Bojujete s jarnou únavou? Takto sa jej ľahko zbavíte!

Bojujete s jarnou únavou? Takto sa jej ľahko zbavíte!

Jar je časom prebúdzania a oživovania prírody, ale pre niektorých z nás je to aj čas jarnej únavy. Táto únava môže byť spôsobená aj zmenou sezóny a nedostatkom slnečného svetla počas zimy. Ak sa aj vy cítite unavený a bez energie, tu sú niektoré jednoduché tipy, ktoré vás rýchlo zbavia letargie. 
 

 

Posilnite svoju spánkovú rutinu

Venujte pozornosť svojej spánkovej rutine. Zistite, koľko hodín spánku vám najviac vyhovuje a snažte sa chodiť spať aj vstávať v rovnakom čase. Odložte svoj telefón alebo tablet hodinu pred spaním. Venujte sa radšej relaxačným aktivitám, akými sú čítanie knihy či meditácia. 

Kvalita spánku súvisí aj s kvalitou vášho matracu a teplotou v miestnosti. Pokiaľ má váš matrac viac ako 8 rokov, nevyhovuje vám jeho tvrdosť, je čas na jeho výmenu. Pred spaním vašu spálňu dobre vyvetrajte, nemala by byť prekúrená. 

Prečítajte si: Výhody a nevýhody rôznych typov matracov: Nájdite pre seba ten najlepší matrac.

Spáľnová zostava v prevedení biela craft Spáľnový komplet ANGEL

 

Pripravte si kávu alebo čaj

Teplý nápoj, ako je káva alebo čaj, vám môže pomôcť zvýšiť energiu a zbaviť sa únavy. Pripravte si šálku svojho obľúbeného nápoja a užite si ho v pokoji a pohodlí. Počas dňa môžete piť zelené aj čierne čaje, ktoré obsahujú kofeín. Po približne 15:00 sa im však už vyhnite.

To isté platí aj pre kávu a kávové nápoje. Naopak, v poobedných hodinách si doprajte radšej ovocné či bylinkové čaje. Váš spánok podporí napríklad rumanček, levanduľa alebo medovka. 
 

Porcelánový čajník a šálky s čajom Čajník a šálky z jedálenskej súpravy GARIDA

 

Vyberte sa von

Prechádzka na čerstvom vzduchu môže byť veľmi povzbudzujúca a pomôže vám zbaviť sa únavy. Čerstvý vzduch a slnečné lúče stimulujú telo aj myseľ. 
 

 

Použite difuzér

Difuzér je skvelým spôsobom, ako zvýšiť energiu a zlepšiť náladu. Do difuzéra pridajte niekoľko kvapiek esenciálneho oleja, ktorý vám pomôže zbaviť sa únavy. Osobitne sa odporúčajú citrusové oleje, ako je grapefruit alebo pomaranč, ktoré majú povzbudzujúce účinky.
 

Ultrazvukový difuzér sivý na nočnom stolíku Ultrazvukový aroma difuzér, GILI

 

Zababušte sa do deky

Nebojte sa oddychovať. Aj keď si myslíte, že dokážete podávať non-stop skvelé výkony v práci aj doma, skôr či neskôr vás to dobehne v podobe silnej únavy či oslabenej imunity.

Náš tip na relax: Naučte sa nerobiť nič. Jednoducho sa zabaľte do hrejivej deky a relaxujte v kresle alebo na gauči. Takto si oddýchnete a získate späť svoju energiu.
 

Žena sediaca v závesnom kresle pod dekou a so šálkou čaju Závesné kreslo BUBBLE

 

Pravidelne cvičte

Dokopať sa do cvičenie práve vtedy, keď sa vám nič nechce a ste unavený, chce veľké odhodlanie. Možno vám stačí vedieť, že cvičenie vás nakopne a dodá energiu, ktorú teraz tak potrebujete. Neveríte? Spravte teraz 10 či 20 drepov. 
 

 

Odľahčite svoj jedálniček

Po ťažkom obede sa nikomu nepracuje ľahko. Ak ste zvyknutý nezdravo sa stravovať počas celého dňa, môže to byť príčinou vašej únavy. Nadmerný príjem cukru vedie k výkyvom glukózy a prívalom psychického vyčerpania. Priveľa tukov zas zaťažuje trávenie. Najlepšie urobíte, keď si osvojíte princípy zdravého životného štýlu. 

Náš tip: Zdravý životný štýl je ľahký, pokiaľ máte tých správnych pomocníkov. Prípravu chutného smoothie zvládnete rýchlo a jednoducho s naším stolným mixérom CARSON. Urobte si v ňom lahodné smoothie z ovocia, jogurtu a ovsených vločiek. Táto kombinácia je chuťovo skvelá a zároveň vás nadlho zasýti. 
 

Porcia mäsa, špagiet a zeleniny rozdelená podľa kresbe na tanieri Porcelánový tanier DOLKOM TYP 1

 

Doplňte si vitamíny

Po silnej zime vám môžu chýbať niektoré živiny, a preto sa cítite stále unavený. Vyskúšajte užívať výživové doplnky s obsahom vitamínu B12, horčíka či koenzýmu Q10. Ako nakopávače energie sa udávajú aj rastliny ako ashwagandha  či ženšen.

V neposlednom rade je dôležité spomenúť železo. Práve železo je nevyhnutné pre tvorbu červených krviniek a prenos kyslíka do tkanív. Jeho nedostatok môže viesť k anémii, ktorá je častou príčinou chronickej únavy. 
 

Vyzbrojte sa týmito jednoduchými tipmi a zbavte sa jarnej únavy. Nezabudnite, že je dôležité venovať pozornosť svojmu telu a dať mu všetko, čo potrebuje. Únava môže byť príznakom vážnejších zdravotných problémov. Pokiaľ trvá už niekoľko mesiacov a nezlepšuje sa ani po zmene životného štýlu, konzultujte to so svojím lekárom.