Výhody a nevýhody rôznych typov matracov

Výhody a nevýhody rôznych typov matracov

Kúpou správneho matraca investujete do svojho zdravia. Pri výbere sú preto dôležitejšie parametre, než je samotná cena. Dobre zvolený matrac vám vydrží aj desiatky rokov. Na trhu teraz nájdete penový, pružinový, latexový či zónový. Ako sa v nich vyznať? Prinášame vám prehľad najznámejších matracov, ich základné výhody a nevýhody.
 

Na začiatok si predstavíme základné delenie matracov na penové a pružinové. Od nich sa vyvíjajú ďalšie typy. Najznámejšie penové matrace sú matrace z pamäťovej peny a sendvičové matrace. Pružinové sa delia na bonelové a taštičkové. Posledným typom sú latexové matrace, ktorých základ netvorí ani pena či pružiny, ale prírodný kaučuk a latex. Pre lepšiu vizualizáciu rozdelenia si pozrite našu infografiku nižšiu. 
 

Infografika: Rozdelenie matracov Infografika: Rozdelenie matracov

 

Penový matrac 

Výhody

Penové matrace sú skvelou voľbou najmä vďaka svojmu univerzálnemu využitiu - sú vhodné pre deti, starších ľudí, dospelých aj študentov. Dokonale sa prispôsobia telu. Ich všestrannosť je priam neuveriteľná. Dajú sa použiť prakticky na všetky typy roštov a vyrábajú sa z celej rady pien s rôznymi vlastnosťami, ako napríklad PUR pena alebo RE pena. Bežne sa v jednom matraci rôzne peny kombinujú takým spôsobom, aby bolo možné dosiahnuť maximálne pohodlie - to sú tzv. “sendvičové matrace”, o ktorých hovoríme nižšie. Väčšina kvalitných penových matracov má navyše antialergické a ortopedické vlastnosti. 

Nevýhody

S nevýhodami penových matracov sa môžete stretnúť hlavne pri tých lacnejších variantoch. Sú to napríklad nízka priedušnosť, chýbajúce ortopedické a antialergické vlastnosti. Vo všeobecnosti sú penové matrace menej vhodné pre ľudí s vysokou hmotnosťou, do horúceho prostredia, a v porovnovaní s pružinovými, majú kratšiu životnosť a objavia sa na nich rýchlejšie preležaniny.
 

Matrac s pamäťovou penou Matrac s pamäťovou penou, BE TEMPO VISCO

 

Matrac s pamäťovou penou

Matrace z pamäťovej peny môžeme poznať aj z anglického označenia “memory foam”. Ich názov plynie zo schopnosti zapamätať si polohu tela a dokonale sa mu prispôsobiť. Sú známe tým, ako príjemne sa na nich leží. Majú schopnosť izolovať pohyb na matraci, vďaka ktorej skvelo tlmia pohyb druhej osoby na posteli. Sú preto veľmi vhodné do manželských postelí. Medzi hlavné nevýhody patrí vyššia kumulácia tepla, hmotnosť a cena. Práve kvôli vysokej cene netvorí pamäťová pena 100 % celého matracu. Zvyčajne sa nachádza len ako kontaktná pena v kvalitnejších matracoch.  

Prečítajte si: Ste alergik, vysoký alebo máte problémy s chrbtom? Poradíme vám, ktorý matrac sa vám najviac hodí. 
 

Sendvičový matrac Sendvičový matrac BE SILVERHARD

 

Sendvičový matrac

Sendvičové matrace sú zložené z viacerých vrstiev pien rôznych tvrdostí a vlastností, ktoré spolu tvoria vyvážený celok so žiadanou charakteristikou. Hlavnou zložkou sendvičových matracov je jadro tvorené kvalitnou PUR penou, ktorú dopĺňajú ďalšie materiály, akými sú napríklad studená pena, lenivá pena či koksovláknitá doska. Vrchná vrstva sendvičových matracov je tvarovaná do výbežkov, ktoré zlepšujú prekrvenie. Sendvičové matrace sa tiež nazývajú zónové alebo profilové matrace, pretože sa vyznačujú 3, 5 alebo 7 anatomickými zónami. Pridané kokosové vlákno zlepšuje odvádzanie vlhkosti. Zónové matrace sú veľmi univerzálne a tým, že výrobcovia v nich kombinujú dobré vlastnosti rôznych materiálov, len ťažko sa hľadajú nejaké nevýhody. Sú jednoducho zlatou strednou cestou, ktorou - pokiaľ nevyžadujete zdravotné matrace - nič nepokazíte. 

 

Pružinový matrac

Výhody 

Hlavnými výhodami pružinových matracovvzdušnosť a nezameniteľný pocit. Celkovo ide o jedny z najvzdušnejších matracov, ktoré sa výborne hodia aj do prostredia s vyššou vlhkosťou alebo pre tých, ktorí sa v noci potia. Vysoká vzdušnosť zabraňuje množeniu mikroorganizmom, preto je väčšina kvalitných pružinových matracov antialergická. Pružinové matrace majú dlhšiu životnosť a vyššiu nosnosť ako penové. Rovnako ako penové matrace, aj kvalitné pružinové majú ortopedické vlastnosti

 

Nevýhody

Ako hlavnú nevýhodu pružinových matracov vnímame to, že sa nemôžu používať na elektrické polohovateľné rošty. Pružinové matrace si navyše odnášajú veľmi zlé meno z minulosti, kedy spanie na nich bolo skôr za trest ako za odmenu. Moderné pružiny však majú len málo čo spojené s tými z minulosti. Na trhu však nájdete množstvo pružinových matracov s rôznou kvalitou. Výrobcovia, aby ušetrili, tak znižujú hustotu pružín a nahrádzajú ich penou, prípadne do matracov vkladajú lacné pružiny z Číny. Preto naše pružinové matrace PALMEA alebo BE TEXEL dodávame od overených slovenských výrobcov. 
 

Bonelový matrac Ilustračná foto: Bonelový matrac

 

Bonelový matrac

Tento typ sa teší veľkej obľube. Bonelové matrace sú vyrobené z tenkých oceľových drôtov, ktoré sú medzi sebou navzájom pospájané do celku. Vďaka tomu zabezpečia rovnakú tvrdosť matraca počas dlhej doby. Keď si naň ľahnete, tlak sa rozloží medzi viacero pružín. Má všetky vlastnosti pružinového matraca - dlhú životnosť, priedušnosť a v porovnaní s penovými matracmi sa na ňom nerobia preležaniny. Neodporúčame ich však kupovať ako dvojmatrac. Kvôli vzájomnému prepojeniu pružín budete cítiť každý pohyb partnera na druhom konci posteli. V porovnaní s taštičkovými matracmi majú aj nižšiu nosnosť - zväčša do 120 kg.

Prečítajte si: Kedy je čas na výmenu matracu? 
 

Taštičkový matrac Taštičkový matrac, BE TEXEL ALERGIK


Taštičkový matrac

Taštičkové matrace majú pružiny uložené samostatne v textilných taštičkách. Taštičky sú od seba nezávislé a pri stlačení jednej ostanú zvyšné pružiny nezmenenom stave. Taštičkové matrace majú vysokú bodovú elasticitu, to znamená, že dokážu efektívne kopírovať polohu ležiaceho. Tento typ matracov má aj jednu z najvyšších nosností - dlhodobo dokážu podporovať až 150 kg človeka - a to bez straty svojich ortopedických vlastností. Kvôli vyššej hustote pružín sú však omnoho ťažšie a manipulácia s nimi je náročnejšia. Navyše patria medzi drahšie matrace. Ich kúpa však znamená skutočnú dlhodobú investíciu do svojho zdravia. 
 

Latexový matrac 

Výhody 

Latexové matrace sa vyrábajú z prírodného kaučuku a syntetického latexu. Jadro latexových matracov tvorí latexová pena, ktorá vyniká pružnosťou, tvarovou stálosťou a vynikajúcim odvodom pár. Tento druh matracov sa vyznačujú veľmi dobrými ortopedickými vlastnosťami a prejavuje sa u nich silná bodová elasticita. Latex je veľmi hygienický a antialergický materiál, preto sú matrace z neho vhodné aj pre astmatikov a alergikov. Má dlhú životnosť, ktorá sa odhaduje až na 20 rokov.

Nevýhody

Pre ľudí, ktorí sú zvyknutí na tvrdý matrac, môže byť latexový matrac mäkší. Tento, pre niekoho nedostatok, výrobcovia eliminujú pridaním materiálov, ako sú koksovláknité dosky či studená pena. Latexové matrace, podobne ako tie pružinové, patria medzi ťažké matrace. Na druhej strane, je dôležité si uvedomiť, že čím ťažší matrac, tým je hustejší a kvalitnejší. V neposlednom rade majú latexové matrace vyššiu cenu.  
 

Matrace od Kondela