Boxspringové postele sa radia medzi najkvalitnejšie. Tu sú dôvody, prečo je to tak

Boxspringové postele sa radia medzi najkvalitnejšie. Tu sú dôvody, prečo je to tak

Kým kedysi sme všeobecne rozlišovali iba manželské postele od jednolôžok, dnes nám už trh ponúka oveľa viac možností. Francúzske postele s oblým čelom a úložným priestorom, vyrezávané kolonionálne postele, jednoduché a praktické váľandy či pre viacčlennú rodinu poschodové postele. Viete, čo je boxspringová posteľ? Patrí medzi najkvalitnejšie postele vôbec, hoci málokto vie, čo za týmto výrazom hľadať. Radi vás dostaneme do obrazu.

 

Čo je to boxspring?

Nehľadajte v tom nejaký doslovný preklad. Nemá to nič spoločné s jarou a darmo by ste v posteli hľadali škatuľu či nejaký box. Boxspring vlastne znamená pevný základ postele pre niekoľko matracových vrstiev

Boxspringové matrace sa zvyčajne skladajú zo štyroch rôznorodých vrstiev. Vďaka tomu sa posteľ môže pochváliť komfortnou výškou.

 

Sivá boxspringová posteľ so zelenou dekou Boxspringová posteľ FERATA KOMFORT

 

Poďme pekne od podlahy

 

1. Masívny rám:

Základnú nosnú vrstvu tvorí tzv. masívny rám. Pevný drevený základ, ktorý nahrádza klasický lamelový rošt, môže stáť na nižších alebo vyšších nožičkách.

 

2. Spodný matrac:

Ide o kvalitný matrac s jadrom z bonelových pružín. Jeho úlohou je správne podopierať nosný vrchný matrac a znásobiť tak jeho životnosť. Toto má samozrejme vplyv aj na náš pocit z ležania. Bonelové pružiny v tvare presýpacích hodín sú navzájom pospájané oceľovou cievkou a zabezpečujú rovnakú tvrdosť matraca po dlhé roky používania. Spodný matrac má zvyčajne rovnakú veľkosť ako vrchný matrac, a je osadený na masívny rám tak, aby nedochádzalo k jeho posunutiu.

 

3. Nosný matrac:

Nosný matrac býva tiež zvyčajne pružinový. Môže ísť o ďalší matrac z bonelových pružín, často sú však jeho súčasťou taštičkové pružiny. Stred matraca tak tvoria pružiny v taštičkách potiahnuté extra vrstvou, ktorá ma zabezpečiť, aby vás pružiny počas spánku netlačili. Výhodou týchto matracov je výrazná pružnosť a vzdušnosť. Každá pružina sa maximálne prispôsobí vášmu telu, rozkladá tlak, je podporou chrbtice a celého tela pri všetkých polohách počas spánku, či už spávate na chrbte, na boku alebo na bruchu. Matrac môže byť zónovaný, poskytuje podporu bedrám, hlave, panve a ďalším častiam tela.

 

4. Vrchný matrac

Nazýva sa tiež topper. Je to vrchný matrac, tenší ako spodné dva. Vyrobený je zvyčajne z pamäťovej alebo vysoko kvalitnej flexi peny. Dodáva sa so snímateľným poťahom, ktorý je možné zvliecť a prať v práčke pri teplote max. 60°C.

Bieľa spálňa s krémovou boxspring posteľou v strede Posteľ boxspring DORMAN

 

Boxspring posteľ ako jednolôžko

Boxspringové postele nepatria len do manželských spálni. Výrobcovia prichádzajú z boxspringovými jednolôžkami, ktoré sú ideálne do detských či študentských izieb. Vyhľadávajú ich aj tí, čo sú single, a túžia po komfortnom spaní. Vhodné sú aj do malých bytov a malých miestnosti.

Boxspringové jednolôžka majú veľa spoločné s manželskými boxspringmi. Väčšinou sú však iba trojvrstvové. Základ tvorí drevená konštrukcia, v ktorej je ukrytý úložný priestor. Na roštovej doske je položený matrac z bonelových pružín, na ňom je vrchný penový matrac tzv. topper.

Sivá boxspringová posteľ s ružovými a bielymi vankúšmi Boxspringová posteľ FERATA KOMFORT

 

Výhody boxspringovej postele

  1. Boxspringové postele sa vyznačujú vyššou výškou, čo je hlavný dôvod, pre ktorý sú tak vyhľadávané.

  2. Vyššia výška uľahčuje vstávanie z postele.

  3. Vysoké často ozdobené čelo.

  4. Použité pružiny v matracoch zabraňujú tomu, aby sa matrace prehýbali a deformovali, pričom rovnomerne rozkladajú telesnú hmotnosť. Predlžujú životnosť matraca, a tým aj životnosť samotnej postele.

  5. Robustný vzhľad umocňuje pocit tepla a pohodlia. Dodávajú sa v rôznych dizajnoch. V miestnosti takáto posteľ pôsobí luxusne a oveľa príťažlivejšie ako klasický typ postele.

  6. Dodávajú sa v rôznych veľkostiach ako dvojlôžko.

  7. Dostupné aj ako jednolôžka.

 

Nevýhody boxspringovej postele

  1. Boxspringové postele sú nákladnejšie, treba teda počítať s vyššou investíciou.

  2. Pružiny môžu po čase stratiť svoju pružnosť, preto je potrebné matrace pravidelne otáčať. Ak sa pružiny oslabia, matrac sa môže prehýbať, čím vznikajú nerovnosti.

  3. Posteľ je tvorená z niekoľkých vyplnených vrstiev, máloktorá teda poskytuje aj úložný priestor.

 

Žena si číta časopis na sivej polohovacej posteli s bielou dekou Elektrická polohovacia posteľ, POLERMA NEW

 

Boxspringová posteľ s úložným priestorom je extra trieda

 

Hoci boxspingová posteľ s úložným priestorom nie je až taká bežná, keď sa trochu porozhliadnete po trhu, určite nájdete aj takú. V tomto prípade je spodný masívny rám prerobený na úložný priestor, ku ktorému sa dostanete zboku vyklopením vrchných vrstiev.

Sivá boxspringová posteľ s bielymi vankúšmi a dreveným nočným stolíkom Boxspringová posteľ MEGAN

 

Čo je potrebné zvážiť pred kúpou boxspringovej postele?

Boxspringová posteľ sa predáva v klasických veľkostiach, pričom spodný masívny rám zvyčajne býva v jednom kuse. Premyslite si vopred, ako takúto posteľ dostanete do bytu a do samotnej spálne. Zmerajte vchodové aj izbové dvere a zvážte priechodnosť na chodbách. Toto platí aj pri výbere matraca. S matracom so šírkou 160 alebo 180 cm sa ťažko manipuluje. Obyčajné prezliekanie posteľnej bielizne bude o to namáhavejšie. Pri kúpe postele sa zaujímajte o záručné podmienky. Informujte sa na použitý materiál, jeho životnosť. Boxpringová posteľ nie je lacná záležitosť, uistite sa teda, že nejde len o váš chvíľkový rozmar. Ak ste ten typ, ktorý prechádza približne každé tri roky zo štýlu do štýlu, robustná boxspringová posteľ už o niekoľko mesiacov nemusí vyhovovať vašim požiadavkám.