Geometrické vzory sú stále veľmi populárne. Ako ich správne začleniť do interiéru?

Geometrické vzory sú stále veľmi populárne. Ako ich správne začleniť do interiéru?

Geometrické vzory sú v interiéroch stále veľmi populárne a to z dobrých dôvodov. Ich čisté línie a symetria pridávajú do priestoru zaujímavý vizuálny efekt, ktorý oživí každý kút. Správne začlenenie geometrických vzorov do interiéru môže mať veľký vplyv na atmosféru a celkový vzhľad miestnosti. Tu je niekoľko odporúčaní a možností, ako ich vhodne a vkusne použiť v rôznych častiach domu.

 

Všeobecné pravidlá pre použitie geometrických vzorov

Sivá komoda a biela vitrína. V pozadí je stena so sivo-bielymi geometrickými vzormi.

 

Keďže geometrické vzory majú silný vizuálny efekt, je dôležité zachovať rovnováhu. Preto odporúčame kombinovať geometrické vzory s jednoduchými, hladkými a neutrálnymi povrchmi a farbami, aby sa predišlo preplnenému vzhľadu. Ak sa napríklad rozhodnete pre výrazné geometrické vzory na stenách, vyhnite sa ďalším vzorom na nábytku a textíliách. Menej vzorov zaručí elegantnejší a jemnejší vzhľad.

Ak chcete v miestnosti použiť viacero geometrických vzorov, snažte sa ich kombinovať tak, aby spolu harmonicky ladili. Zvolte jednu dominantnú geometrickú textúru a ostatné používajte len ako doplnkové prvky. Vyvážené kombinácie zaručia esteticky príjemný dojem.

Dajte geometrickým vzorom dostatok priestoru, aby sa mohli náležite vyniknúť. Nezakrývajte ich prílišným nábytkom alebo ďalšími prvkami, ktoré by mohli ich účinok znehodnotiť. 

 

Možnosti použitia geometrických vzorov 

Kuchyňa s bielou podlahou zdobenou čierno-zlatými geometrickými vzormi. Okrúhli jedálenský stôl a okolo neho štyri modré jedálenské kreslá.

 

Dlaždice 

Dlaždice s geometrickými vzormi sú tradičným spôsobom, ako pridať štýl a originalitu do kúpeľne, kuchyne alebo dokonca predsiene. Môžete si vybrať z rôznych tvarov a farieb, a vytvoriť tak pôsobivé podlahy alebo steny. Pre menšie miestnosti odporúčame svetlejšie farby, ktoré pomôžu priestoru pôsobiť vizuálne väčšie.

 

Koberce

Koberce s geometrickými vzormi sú ďalšou zaujímavou voľbou. Môžu pridať textúru a farby do izby a zároveň dodať hrejivý pocit domova. Ak máte izbu zariadenú nábytkom v neutrálnych farbách a s nenápadnými stenami, geometrický koberec môže byť ten správny prvok, ktorý oživí celý interiér. Takýto koberec sa hodí do obývačky, jedálne alebo detskej či študentskej izby.

Biela rohová sedacia súprava s čierno-bielymi vankúšmi a prehodenou žltou dekou. Na zemi je čierno-biely koberec, prístavný stolík a čierne kovové kreslo.

 

Tapety

Steny nám ponúkajú bohatý priestor na vyhranie sa s farbami aj s geometrickými vzormi. Pokiaľ nemáte skúsenosti s vytváraním vzorov pomocou papierovej pásky pri maľovaní stien, použite tapety. Moderné tapety nemajú nič spoločné s tapetami z minulého storočia. Ich široká ponuka vám dovolí si vybrať vzor podľa svojich predstáv. Môžete sa rozhodnúť pre jednoduché diagonálne vzory alebo pre zložitejšie viacuholníkové vzory. Tapety s výraznými vzormi môžu byť výborným prvkom pre jednu stenu, čím vytvoríte ohniskový bod miestnosti.

>>> Prečítajte si: Ako naniesť tapetu na stenu

 

Kreslá a sedačky

Chcete vystúpiť z davu? Siahnite po kreslách či sedačkách s geometrickými vzormi. Takýto nábytok patrí medzi originálne dizajnérske kúsky a umožní vám ukázať svoju originalitu a štýl. Môžete sa rozhodnúť pre konzervatívnejšie vzory, akým je napríklad vzor “kohútia stopa” alebo pre viacfarebné kruhové vzory. Držte sa však už vyššie spomenutých pravidiel a výrazný nábytok kombinujte s neutrálnymi stenami a ostatným zariadením v miestnosti.

Obývacia izba s dizajnovým kreslom so zelenými operadlami a čierno-bielym vzorom kohútia stopa.

 

Zrkadlá

Geometricky tvarované zrkadlá sú štýlovým doplnkom do akejkoľvek miestnosti. Môžete ich umiestniť do vstupnej chodby, obývacej izby alebo spálne. So šesťhrannými zrkadlami si môžete vyskladať zaujímavú mozaiku. Zrkadlá s tvarovaným rámom zas pridajú do priestoru moderný a elegantný nádych.

 

Doplnky s geometrickými vzormi

Ak chcete interiér osviežiť, ale ešte sa nechcete pustiť do veľkých zmien ako je nanášanie tapety a podobne, môžete skúsiť akcentové doplnky. Oblečte svoje vankúše do geometrických vzorov, zaveste si pestré závesy či obrazy s abstraktnými vzormi. Ich výhodami sú nízka cena a ľahká výmena, čím dávajú možnosť experimentovať s rôznymi kombináciami.

Posteľ s čierno-bielymi obliečkami v greometrických vzoroch a prehodenou ružovou dekou.

 

Záverom je dôležité zdôrazniť, že pridanie geometrických vzorov do interiéru je originálny spôsob, ako zvýrazniť jedinečný štýl a charakter miestnosti. Avšak, ako pri každom dizajne, je dôležité zostať verný vlastnému vkusu a zvážiť celkový dojem a atmosféru, ktorú chcete v miestnosti vytvoriť. Správne začlenenie geometrických vzorov môže viesť k vytvoreniu harmonického a esteticky príjemného interiéru.