Hurá do školy! Pripravte funkčný pracovný kútik pre svojho žiaka či študenta

Hurá do školy! Pripravte funkčný pracovný kútik pre svojho žiaka či študenta

Čoskoro sa opäť otvoria školské brány. Z predškolákov sa stanú prváčikovia. Drobizg bude zas o rok starší. Piataci postúpia o level vyššie a zaradia sa medzi žiakov druhého stupňa. Tínedžeri razom dospejú a bude pre nich ťažšie obsedieť pri knihách a projektoch. Aj preto je dôležité vytvoriť pre dieťa pracovný priestor, ktorý ho bude inšpirovať, motivovať, upokojovať, a zároveň bude spĺňať všetko, čo by mal po technickej aj funkčnej stránke. Nechajte sa inšpirovať nápadmi z našej dielne.

Žiak si robí domácu úlohu Žiak si robí domácu úlohu

Tak ako dieťa rastie, prirodzene sa vyvíjajú jeho záujmy, zmýšľanie, potreby aj jeho smerovanie. Návrhy na zariadenie pracovného kútika v detskej izbe sme preto rozdelili do troch základných skupín.

1. Žiaci prvého stupňa

Posledné štatistiky hovoria, že až 50 % školákov má už na prvom stupni základnej školy nesprávne držanie tela. Najčastejšou príčinou je rýchly rast dieťaťa. Aj preto sa niet čo čudovať, že pri tipoch pre žiakov začneme od správnej kancelárskej stoličky.

Aby ste dieťaťu zabezpečili správne sedenie počas domácich úloh, zamerajte sa na kancelársku stoličku, ktorej sedadlo sa dá výškovo nastaviť. Dôležité je, aby dieťa počas sedenia sedelo na celom sedadle a nohy malo celými chodidlami položené na podlahe. Operadlo má byť dostatočne vysoké, aby bolo tou správnou oporou pre chrbát.

Otočná stolička, látka vzor/mentolová, BLUES Otočná stolička, BLUES

Jednotkou medzi detskými kancelárskymi stoličkami je tzv. rastúca stolička, ktorá je nastaviteľná v niekoľkých ohľadoch. Okrem výšky sedu dokážete nastaviť aj hĺbku sedu, sklon operadla aj polohu opierok na ruky. Rastúce stoličky bývajú často vybavené aj trakmi pre zaistenie bezpečnosti počas sedenia, aj podnožou, ktorá podopiera nohy dieťaťa a pomáha k správnemu držaniu tela.

Rastúca stolička s podnožou a trakmi, ružová/biela, ANAIS Rastúca stolička s podnožou a trakmi, ANAIS

Dieťa by sa počas písania malo opierať rukami o stôl bez toho, aby sa muselo k zošitu skláňať, alebo naopak, neprirodzene dvíhať ramená. Ideálna šírka pracovného stola je v rozpätí 110 – 120 cm. Výška by mala byť primeraná tak, aby dieťa v žiadnom prípade neobmedzovala. Pracovný stôl by mal ponúkať úložný priestor, kde si školáčik odloží svoje pomôcky, knihy a zošity.

PC stôl, dub sonoma/biela, DEDE PC stôl, DEDE

Všeobecne platí, že stôl by mal byť umiestnený čo najbližšie k zdroju prirodzeného denného svetla. Občas však dostatočnému osvetleniu treba pomôcť. Umiestnenie stolnej lampy závisí od toho, či je vaše dieťa ľavák alebo pravák. Pravák potrebuje svetlo z ľavej strany, aby si pravou rukou pri písaní netienilo. Pri ľavákovi je to naopak, stolnú lampu postavte po jeho pravici.

Stolná lampa s LED podsvietením, biely lesk, WO39-6W-256F Stolná lampa s LED podsvietením, WO39-6W-256F

2. Žiaci druhého stupňa

Aj na druhom stupni je dôležité, aby dieťa počas práce za počítačovým stolom sedelo v tej správnej polohe. Aj tu dbajte na kvalitu a funkčné vlastnosti kancelárskeho kresla. Nerobte kompromisy, nedajte sa prehovoriť vaším tínedžerom. Nie je totiž pravda, že dizajn kresla je nad jeho vlastnosti. Ergonomické kreslo by malo mať správne tvarované sedadlo aj operadlo, aby podopieralo chrbticu dieťaťa na tých správnych miestach. Bonus je bedrová opierka či opierka hlavy. Odporúčame kreslo s kolieskami, pre jednoduchší a neobmedzený pohyb po miestnosti.

Kancelárske kreslo, sivá/čierna, FABRY NEW Kancelárske kreslo, FABRY NEW

Ak vyberáte písací stôl pre staršie dieťa, máte viac možnosti, ako je tomu pri prváčikovi. Klasický pracovný stôl môžete nahradiť rohovým písacím stolom, stolom kombinovaným s regálom, dokonca výškovo nastaviteľným stolom, pri ktorom môže váš tínedžer pracovať posediačky alebo postojačky.

Pracovný stôl s nastaviteľnou výškou, biela, NIXON Pracovný stôl s nastaviteľnou výškou, NIXON

Čím je dieťa staršie, tým je preňho ťažšie obsedieť za počítačovým stolom. Vtedy na rad prichádza držiak na tablety, príručný pracovný stolík na kolieskach či prenosný stolík na notebook, s ktorým si môže pokojne vliezť do postele a učiť sa tam. Prenosné stolíky sú ideálne aj vtedy, ak sa vaše dieťa rado učí na záhrade, prípadne s kamarátmi v parku.

Stolík na notebook/držiak na tablet, čierna, EVALD Stolík na notebook/držiak na tablet, EVALD

Dodajte detskej izbe farby v podobe farebných úložných boxov, ktoré ľahko zasuniete do regála. Nudné regály a skrinky dostanú celkom iný look. Všetky tie pomôcky, knihy a projekty, ktoré vaši študáci zozbierali za predošlé roky, tak získajú nový domov. Už sa viac nebudú len tak povaľovať na policiach. Na trhu nájdete širokú ponuku úložných boxov. Vezmite na nákup svoju dcéru či syna, nech si vyberú sami.

Organizér na hračky, viacfarebná, NORDEN Organizér na hračky, NORDEN

3. Študenti stredných škôl

Aj keď vyrástli z detských hier, stále sú to naše deti. Naďalej potrebujú priestor pre učenie, pre svoje záujmy, kreatívne tvorenie či relax. Nebudeme si nič nahovárať. Svet študentov sa nesie v znamení technológii. Ovplyvňujú ich rôzne aplikácie, sociálne siete či počítačové hry. Ak ich už nedokážete odtrhnúť od počítača, spravte pre nich to najlepšie. Zadovážte im kvalitné herné kreslo, ktoré sa počas tých dlhých hodín sedenia za stolom postará o ich chrbticu. V tomto prípade sa nevyplatí šetriť. Herné kreslo by malo byť kvalitné, stabilné, s extra čalúnením. Mnohé sú vybavené LED podsvietením či bluetooth reproduktorom. Takýmto kreslom svojmu „skoro dospelákovi“ určite ulahodíte.

Kancelárske/herné kreslo, modrá/čierna, GUNNER Kancelárske/herné kreslo, GUNNER

Klasické kancelárske či herné kreslo môžu nahradiť rôzne alternatívy, ako sú napríklad závesné hojdacie kreslá či siete, alebo podlahové leňošky. Drilovať angličtinu či učivo z iných predmetov môže váš študent v oveľa príjemnejšej polohe ako v kancelárskej stoličke.

Skladacia leňoška na podlahu, Velvet látka zelená, ULIMA Skladacia leňoška na podlahu, ULIMA

Čerešnička na záver! Pomôžte svojmu študentovi spojiť príjemné s užitočným. Pre mladých ľudí je dôležitý pohyb, kondička, správny životný štýl. Naraz športovať, pracovať a učiť sa je možné s kancelárskou stoličkou vo forme stacionárneho bicykla. Takéto stoličky sú vybavené mnohými funkciami. Okrem toho, že si dokážete nastaviť odpor, stolička-bicykel sleduje aj čas aktívneho sedenia, vzdialenosť, kalórie, rýchlosť a pod.

Kancelárska stolička/stacionárny bicykel, čierna, BIKE Kancelárska stolička/stacionárny bicykel, BIKE

Chýba vám do detskej izby už iba pracovný stôl? Ako vybrať ten správny sa dočítate v našom článku: Má už vaše dieťa poriadny písací stôl?