Má už vaše dieťa poriadny písací stôl?

Má už vaše dieťa poriadny písací stôl?

Hoci každý máme v živej pamäti zážitky z leta a letných prázdnin, faktom ostáva, že školský rok je už v plnom prúde. Popoludnia patria školským úlohám. Pri písacom stole dieťa trávi veľmi veľa času. Nie sú to iba domáce úlohy, pracovný stôl slúži dieťaťu aj na rôzne kreatívne činnosti. Často je využívaný ako stabilná a pevná podložka pod počítač. To, aký stôl vyberiete pre svoje dieťa, má vplyv aj na jeho návyky správneho sedenia. Ponúkame niekoľko tipov, ako by taký správny písací stôl mal vyzerať.

Písací stôl v obývačke

Predtým, ako sa vyberiete na nákup písacieho stola, nájdite mu u vás to správne miesto. Pri rozhodovaní vychádzajte z návykov vášho dieťaťa. Ak sa mu pracuje a rozmýšľa najlepšie, keď je obklopené blízkymi ľuďmi a potrebuje kooperáciu dospelých, postavte pracovný stôl do jedálne, do kuchyne alebo do obývačky. Ak sa ľahko pri práci rozptýli, vyhraďte pre stôl tichý kút v detskej izbe. Uistite sa, že umiestnenie stola zodpovedá záujmom vášho syna či dcéry. Vaše dieťa sa bude cítiť šťastnejšie a bude podávať lepšie výsledky, ak jeho pracovný stôl zapadne do jeho osobnosti. Dovoľte mu prispôsobiť si svoju pracovnú oblasť tematickým plagátom alebo kresbami. Ak máte v miestnosti obmedzený priestor na písací stôl, menší rohový pracovný stolík bude postačujúci a ideálny na vypracovanie domácich úloh.

Ak vás od kúpy pracovného stola odrádza nedostatok miesta v miestnosti, máme pre vás riešenie v podobe rohového PC stola RONY NEW. Skutočne praktický pracovný stôl nezaberie veľa miesta, a pritom splní svoj účel. V bielej farbe ho ľahko skombinujete s ostatným nábytkom či doplnkami. PC stôl je vyrobený z laminovanej drevotriesky. Vďaka nízkej hmotnosti 19 kg sa s ním ľahko manipuluje. Písací stôl RONY NEW navyše ponúka prídavné police na odloženie kníh či kreatívnych pomôcok.

 

Písací stolík Rony PC stôl Rony v bielej farbe. Zdroj: www.temponabytok.sk


Veľkosť a farba sú dôležité

Vyberajte stôl, ktorý je primeraný veku a veľkosti vášho dieťaťa. Kým deťom v predškolskom veku bude stačiť detský stôl primeranej výšky, školák potrebuje vyšší stôl a väčšiu pracovnú plochu. Ak má vaše dieťa 6 až 12 rokov, stôl so šírkou 80 cm je preň ideálny. Ak je dieťa staršie a je vo vašom záujme, aby stôl vydržal dlhší čas, potom sa poobzerajte po stole so šírkou minimálne 120 cmVýška bežných pracovných stolov sa pohybuje medzi 70-80 cm. Stôl určený pre dieťa by však mal rásť spolu s dieťaťom, a ideálne je, ak sa jeho výška dá nastaviť. K správnemu sedeniu za stolom dopomáha aj vzdialenosť očí dieťaťa od monitoraSprávna vzdialenosť je 60 cm a viac, preto by hĺbka stola mala byť minimálne 70 cm. Okrem toho dbajte, aby stôl mal oblé hrany a rohy.

 

Písací stôl zo zostavy Teyo PC stôl Teyo v prevedení dub sonoma. Zdroj: www.temponabytok.sk

 

Neutrálny drevený stôl pravdepodobne uspokojí potreby vášho školáka. Ak však vaše dieťa trvá na farebnom pracovnom stole, zvoľte ten, ktorý farebne zapadne do charakteru detskej izby. Pre farebný stôl vyberajte odtieň, ktorý vytvára pocit tepla a energie a podporuje kreativitu vášho dieťaťa. 

Tým, ktorí milujú zelenú, určite ulahodíte napríklad písacím stolíkom EGO L10. Veselá farebná úprava zelenej v kombinácii s odtieňom dreva jaseň dodá každej detskej izbe nádych originality. Laminovaná drevotrieska je navyše ošetrená ABS páskou, hrany stola tak vydržia dlhší čas bez poškodenia. Okrem dostatočnej pracovnej plochy stolík ponúka aj úložný priestor v podobe skrinky a jedného šuplíka. Dolaďte stôl s ostatnými prvkami z detského sektorového nábytku EGO, odmenou vám bude potešenie a radosť v očiach vášho dieťaťa.

PC Stôl EGO

Miesto na knihy a učebné pomôcky

Školák okrem dostatočnej pracovnej plochy ocení aj dostatok úložného priestoru. Zorganizujte jeho pracovný kútik tak, aby si mal kde odložiť knihy, učebnice, zošity a iné pomôcky, ktoré využíva k vypracovaniu domácich úloh. Poličky, priehradky a šuplíky, v ktorých si vaše deti môžu uložiť svoje veci, sú jednoznačne plusom. Vaše deti ocenia nielen to, že majú svoj vlastný "súkromný" priestor pre svoje veci, taktiež si osvoja určité návyky, aby si veci vždy uložili na miesto a starali sa o poriadok. K tomuto účelu slúžia aj rôzne prídavné police k písacím stolom.

Z našej ponuky vyberáme písací stôl s prídavným regálom z detského sektorového nábytku Angel. Farebné vyhotovenie biela craft prinesie do priestorov jemnosť, štýl a originálny dizajn. Nábytok je vyrobený z laminovaných drevotrieskových dosiek. Písací stôl Angel typ 80 sa vyrába s jednou skrinkou a dvomi šuplíkmi. Dvierka sú bez úchytiek a sú navrhnuté tak, aby ste ich otvorili iba ľahkým potiahnutým. Polica Angel typ 60 má tri skrinky s dvierkami a tri otvorené úložné priestory. Je vhodná ako prídavná polica k písaciemu stolu alebo ku komode.

 

PC stôl Angel s prídavným regálom PC stôl Angel s nadstavcom. Zdroj: www.temponabytok.sk

 

Deti sú vo všeobecnosti veľmi vnímavé. Od narodenia si prisvojujú určité návyky. Úlohou rodičov je správne a zodpovedne ich previesť detstvom a obdobím dospievania. Určité návyky získava aj pri na pohľad banálnych činnostiach, ako je kreslenie pri pracovnom stole, správne sedenie, či udržiavanie poriadku vo svojich veciach. Preto sa nedajte pomýliť rôznorodou ponukou materiálových aj typových vyhotovení písacích stolov, ale vyberajte tak, aby časté sedenie pri pracovnom stole vášmu dieťaťu prospelo, nie ublížilo.