Ľudia, ktorí sa tešia na Vianoce robia týchto 9 vecí – robíte ich aj vy?

Ľudia, ktorí sa tešia na Vianoce robia týchto 9 vecí – robíte ich aj vy?

Práce máte ponad hlavy, z vysokých cien vám je nevoľno a namiesto odhŕňania snehu vyťahujete svoj už 100-krát vetrom prevrátený dáždnik. Nečudo, že blikajúce soby z výkladov vám nič nehovoria a máte pocit, že tento rok začalo všetkým s Vianocami šibať zas o čosi skôr. Pravdou však je, že december a najkrajšie sviatky v roku sú tu naozaj už o pár týždňov. A aby také naozaj boli, prinášame vám triky, s ktorými sa hodíte do vianočnej pohody ešte skôr, ako zapálite prvú adventnú sviečku. 

 

1. Prachovku do ruky a koledy do prehrávača

Teploty sa znižujú, ale vy sa nie a nie naladiť na Vianoce? Prvým krokom k vianočnej nálade je upratanie. Uvidíte, čisté a estetické prostredie bude na vás v tom predvianočnom zhone pôsobiť ako skutočný balzam na dušu.
Nemusíte patriť medzi vášnivých poriadkumilovcov, aby ste si užili vianočné upratovanie. Zabudnite na uponáhľanú sobotnú tortúru s vysávačom a prachovkou. Teraz spomaľte a vyčleňte si naň dostatok času. Pustite sa len do toho, na čom záleží hlavne vám. Môžete vytriediť šatník, zbaviť sa starých dekorácií, zorganizovať si knižnicu či pracovný stôl, v kúpeľni aj kuchyni skontrolovať, či neskladujete produkty po dátume spotreby. 

Náš tip: úložnými boxami a košíkmi bude mať každá väčšia či menšia maličkosť svoje miesto. V našej ponuke si aj vy nájdete taký, ktorý zapasuje presne do vášho interiéru. 

Dôležitým prvkom každého predvianočného upratovania je hudba. Nezabudnite si preto pustiť aj playlist tých najlepších vianočných pesničiek. Tento malý detail vám zaručene zvýši chuť do predvianočného upratovania. 

2. Kopírujte obchody

U vás doma ešte chvíľu ostaneme. Urobte to podobne ako nákupné centrá – po Halloweene vymeňte všetky jesenné dekorácia za tie vianočné. Vianočnú atmosféru si tak začnete v pokoji vychutnávať ešte predtým, ako vypukne to pravé decembrové šialenstvo. Oblečte váš domov do Vianoc s pomocou vianočných obrúskov, sviečok, svietnikov a ďalších dekorácií. Vďaka širokej ponuke umelých vianočných stromčekov si môžete ten svoj vystaviť bez čakania na prvú nádielku od perinbaby. Nezabudnite ani na pracovný priestor, kde trávite väčšinu svojho času. Prineste si do práce svoju roztomilú vianočnú šálku, s ktorou naladíte na Vianoce seba aj celý tím. 

Náš tip: Aj tento rok sú trendy originálne ručné dekorácie. Dizajnový kútik ako z katalógu si vytvoríte z jednoduchých vianočných pohárov, ktoré naplníte rôznymi svetielkami, sušeným ovocím, šiškami, čečinou či sviečkami. Dajte svojej fantázii voľný priebeh a čarujte s čímkoľvek, čo vás napadne. 

 

vianočné poháre, hand-made vianočné dekorácie Číre poháre so zimným motívom, set 4 kusov

 

3. Vytiahnite svoj škaredý sveter

Svoj domov ste už do Vianoc obliekli, teraz ste na rade Vy! Každý, kto si už niekedy obliekol svoj škaredý vianočný sveter, bude 100 % súhlasiť – radosť z jeho nosenia je neprekonateľná. Popularita nosenia tohto tradičného módneho výstrelku je v Spojených štátoch tak vysoká, že si zaslúžila aj svoj vlastný Národný deň škaredých svetrov. (Koná sa každý rok 3. nedeľu v decembri.) Oblečte si ten svoj do práce či školy, choďte v ňom na vianočné trhy alebo sa do neho len tak zababušte u seba doma. 

pár vo vianočných svetroch

 

4. Navštívte vianočné trhy

Pokiaľ potrebujete okamžitú injekciu vianočnej nálady, navštívte lokálne vianočné trhy – outfit na ne už predsa máte :) . Stretnete sa tam s nezvyčajnou kombináciou ruchu a pokoja. Uvidíte šikovných remeselníkov, vypočujete si novinky od starých známych, pochutnáte si na vianočnej kapustnici. Jarmoky majú svoje vianočné čaro, s ktorým omámia každého návštevníka. 

Náš tip: Vedeli ste, že len vo Veľkej Británii sa počas Vianoc minie 300 miliónov plastových pohárikov? Obmedzte spotrebu jednorázových plastov a dajte si svoj vianočný punč do vlastných šálok. Zbaľte si hrnčeky z borosilikátového skla, ktoré sú ultra ľahké a vďaka viečku udržia váš nápoj dlhšie teplý. 
 

ženy na vianočnom trhu

 

5. Stavte na old-school – píšte pohľadnice

Pohľadnice a listy zažili svoj zlatý vek v 20. storočí. V priebehu rokov 2013 a 2017 počet listových zásielok, kam patria aj pohľadnice, klesol až o 8 miliónov kusov. Predsa je jednoduchšie poslať hromadnú SMS všetkým blízkym kontaktom. Priznajme si však, že žiadna tuctová básnička z internetu nás nepoteší tak, ako ručne vypísaná a zaslaná pohľadnica. Spravte výlet na poštu a prekvapte svojich kamarátov a rodinu. Navyše, poslanie vianočných pohľadníc má  jednu veľkú výhodu – na Štedrý večer nemusíte myslieť na to, že či ste už všetkým poslali SMS. Celkom úľava, nie?

Náš tip: V predvianočnom období sa akoby roztrhlo vrece s charitatívnymi pohľadnicami. Keď už budete na vianočnom jarmoku, porozhliadnite sa po stánku s dobročinnými darčekmi. Kúpou takýchto pohľadníc pomôžete ľuďom, ktorí to potrebujú a zároveň potešíte svojich blízkych.  

6. Prevoňajte si byt Vianocami

Viaceré štúdie potvrdili, že čuch je o veľa silnejší spúšťač spomienok ako zrak či sluch. Vôňa parfumu nám môže pripomenúť blízku osobu, pri vôni čokoládového pudingu sa prenesieme do  detských čias. A aké vône vám navodia spomienky na Vianoce? Zapáľte si sladkú sviečku s vôňou jablka a škorice, uvarte si sviatočný punč alebo si do misky vysypte sušené pomaranče s klinčekmi. 
 

misa na vianočný punč, vianočné stolovanie Sklenené misky Ranak, set 2 kusov

 

7. Zorganizujte vianočnú party

Strávený čas s blízkymi patrí medzi hlavné dôvody, prečo sa ľudia tešia na Vianoce. Viac ako 60 % Američanov v roku 2014 v prieskume uviedlo, že na Vianoce sa tešia hlavne kvôli chvíľam so svojou rodinou a priateľmi. Je preto veľká šanca, že zorganizovaním predvianočného posedenia urobíte svojim blízkym veľkú radosť. Pripravte varené víno, pustite vianočné koledy, povešajte po byte vianočné ozdoby a vymeňte bežné poháre na vínošálky za tie s vianočným motívom. Uvidíte, že touto malou akciou vyriešite problém s vianočnou ne-náladou nie len sebe, ale aj všetkým svojim hosťom.

Náš tip: Súčasťou vašej vianočnej párty môže byť aj spoločné pečenie vianočných dobrôt či zdobenie perníkov. Pri tejto aktivite sa zabavia tak deti, ako aj dospelí. Ozdobené perníky odporúčame skladovať v roztomilých vianočných nádobách zo skla s kúskom čerstvého jablka, vďaka čomu budú do Vianoc lahodne mäkučké. 

vianočné poháre s viečkom HAPPY DUO sklenené poháre s viečkom a lyžičkou, set 2 pohárov, zimný motív

 

8. Myslite na exteriér

Ukážte svojim susedom, že u vás sú už Vianoce! Nemusíte rozsvietiť celý svoj dom ako Clark Griswold z americkej komédie Vianočné prázdniny. Nahodiť svoj exteriér do Vianoc sa dá aj bez toho, aby vás z gauča na nový rok vystrelil preplatok za elektrinu. Pred vstupné dvere vyložte rodinku lampášov, záhradných škriatkov vymeňte za soby a na dvere si zaveste vianočný veniec

Náš tip: Ani my v Kondela si nevieme predstaviť zimu a Vianoce bez svetielok. Preto aj našim zákazníkom ponúkame také blikajúce radosti, pre chod ktorých nebudú musieť siahnuť hlboko do vrecka. Rozsvieťte si aj vy svoje okná svetelným závesom s LED technológiou. Jej výhodou je vysoká energetická úspornosť a dlhá životnosť. Vyberiete si radšej svietiace hviezdy, srdiečka alebo zvončeky? 
 

biely lampáš so sviečkou do exteriéru Biely lampáš POGOL, 43 cm

 

9. Naplánujte si zoznam darčekov 

V jednej americkej štúdii z roku 2008 výskumníci zistili, že priemerný Američan minie násobne viac peňazí na darčeky pre seba ako pre druhých, konkrétne to bolo 1 714 USD versus 146 USD. Čo bolo však zaujímavejšie, bolo zistenie, že ich pocit šťastia výrazne viac koreloval práve s darčekmi, ktoré darovali iným. Je preto úplne normálne, že už len pri výbere darčekov sa začnete tešiť z predstavy, ako si ich rozbaľujú a majú z nich radosť. Spíšte si zoznam vecí, ktoré chcete svojim drahým tento rok podarovať. Budete tak pripravení aj na najväčšie výpredaje roka Black Friday, aj si v dostatočnom predstihu rozložíte svoje výdavky. 

Náš tip: S naším vianočným sprievodcom vyberiete darčeky rýchlejšie, než poviete: „Šťastné a veselé“. Navštívte naše kategórie s ideálnymi darčekmi pre muža, pre ženu, pre deti či pre starých rodičov. 


 

Kondela - Na Vianoce doma dobre