Vyrobte si s nami paletový nábytok

Vyrobte si s nami paletový nábytok

Doštička ku doštičke, paleta ku palete, zmajstrujme si nábytok! Áno, takéto to je jednoduché! Aj vy sa pohrávate s myšlienkou vyrobiť si paletovú lavicu na vašu záhradu, no príliš si neveríte? Ak budete postupovať podľa nášho návodu, už o chvíľu sa budete môcť tešiť z vlastnoručne vyrobenej sedačky. Výroba nábytku z europaliet je jednoduchá, lacná a zábavná.

 

Ako už z názvu vyplýva, primárnym prvkom takéhoto nábytku je europaleta. Určite ste sa už s týmto pojmom stretli, poďme si však bližšie ozrejmiť o aký materiál ide. Europaleta je prepravná paleta vyrobená z dreva, zvyčajne obdĺžnikového alebo štvorcového tvaru. Využíva sa na prepravu tovaru, ktorý sa na ňu naskladá podľa určitých pravidiel, aby produkty prevoz prežili bez ujmy. Poďme sa teda pozrieť ako starým použitým paletám vdýchnuť nový život a vyťažiť z nich ešte čo najviac.

Aký materiál a nástroje budeme potrebovať?

• europalety
• uholník
• meter
• vodováha
• skrutky do dreva

• dláto
• skrutkovač
• uhlová brúska
• štetec
• farba

 

Zárukou skvelého výsledku je vždy zodpovedná príprava. Hoci sa na prvý pohľad môže zdať, že pripravené palety majú rovnaké rozmery, je potrebné ich premerať. Či bude potrebné upraviť šírku alebo dĺžku paliet najjednoduchšie zistíte takto - poukladáte palety na seba a vzájomne ich porovnáte. Najjednoduchší formát sedačky sa dá vytvoriť za použitia iba troch paliet - dve umiestené na sebe určené na sedenie a jedna predstavujúca operadlo.

Rozmery eur palety

 

Zišla by sa vám lavica s úložným priestorom? V tom prípade stačí, ak zo spodnej palety ostane iba jej základ bez stredných líšt. Nakoniec k dvom na seba uloženým paletám zvislo pripevnite tretiu, čím vytvoríte operadlo. Takto pripravené a zmerané palety sa podrobia povrchovej úprave. Použite na to brúsku, ktorou urobíte efektívnejšiu robotu za oveľa kratší čas, ako keby ste sa spoľahli len na brúsny papier.

Aby bolo drevo odolnejšie voči poveternostným podmienkam, jeho povrch ošetrite farbou. Tá slúži aj na to, aby sa vzhľad paletového sedenia zjednotil. Na nanášanie použite štetec alebo primeraný valček. Odporúčame farbu vhodnú do exteriéru. Palety následne spojte plieškami, lepidlom alebo skrutkami, tie následne zaistite maticami.

Paletové záhradné sedenie so zelenými vankúšmi, v strede je stôl z paliet.

 

Po práci s drevom prichádza na rad čalúnenie. Aby ste si mohli vychutnať maximálne pohodlie, položte na palety mäkké podušky alebo vankúše. Šikovné gazdinky si ich dokážu vyrobiť samé. Alebo si môžete vyvoliť jednoduchšiu a rýchlejšiu alternatívu - využiť našu ponuku pohodlných čalúnených vankúšov na paletové sedenie ARYO. Vďaka použitej textílii sú vhodné ako do interiéru, tak aj exteriéru a ponúkame ich až v šiestich farebných prevedeniach.

Paletový nábytok je maximálne všestranný. Najväčšie využitie má na záhrade, terase, v altánku alebo balkóne. Takýto nábytok sa však čoraz viac udomácňuje aj v našich domácnostiach. Dokáže totiž dodať interiéru osobitý charakter. A je to zároveň spôsob, ako vniesť do našich domovov nádych prírody.

 

Paletové čokoľvek

Keď sa povie paletový nábytok, väčšine z nás sa v predstavách vynorí práve zostava záhradného sedenia. Palety sa však dajú využiť akýmkoľvek spôsobom. Nech sa páči, inšpirujte sa:

Žena natiera palety čiernou farbou

 

Sedačka z paliet

Podobným spôsobom, ako ste si vyrobili záhradné paletové sedenie, môžete postupovať pri výrobe sedačky do obývačky. A nebojte sa uvoľniť uzdu svojej kreativity. Nejaké skúsenosti ste už nadobudli pri výrobe lavice, určite tak zvládnete aj rohovú sedačku alebo sedačku do tvaru U.

 

Posteľ do spálne

Hľadáte vskutku originálnu posteľ do vašej spálne? Čo by ste povedali na paletovú? Jej výšku si môžete regulovať pridaním ďalších europaliet. Drevené palety sa dobre kombinujú s akýmkoľvek druhom masívneho dreva, šikovne ho doplní aj drevotrieska použitá napríklad na čelo postele.

>>> Presný návod na posteľ z paliet nájdete v tomto článku.

Infografika na výrobu postele z paliet Návod na posteľ z paliet

 

Regál do obývačky

Z paliet dokážete veľmi jednoducho vyrobiť aj regál na knihy, rastliny, či čokoľvek iné, čo by ste radi vo svojej obývačke vystavili na obdiv.

 

Konferenčný stolík na kolieskach

Europalety sú však ideálny materiál aj na výrobu originálneho konferenčného stolíka. Stolík môže byť na nožičkách alebo prípadne k nemu pripevnite kolieska. Dodáte mu tak pridanú hodnotu, pretože ho tak ľahko dokážete premiestňovať z miesta na miesto.

Konferenčný stolík z eur palety na kolieskach

 

Pestovanie rastliniek

Z paliet si hravo vyrobíte aj konštrukciu na pestovanie kvetov či byliniek. Vo vašej záhrade alebo na balkóne tak okrem praktickej funkcie získate aj dekoratívny prvok.

 

Hojdačka

Aj pre milovníkov maximálneho oddychu na terase tu máme tip. Závesná hojdačka z europaliet si nevyžaduje veľkú investíciu. Takto si dokážete vyrobiť hojdačku v akomkoľvek rozmere. Pre ešte väčšie pohodlie a zútulnenie odporúčame na hojdačku pridať mäkučké farebné vankúše.