Posteľ z paliet: Návod, ako si ju vyrobíte aj sami

Posteľ z paliet: Návod, ako si ju vyrobíte aj sami

Europalety sa stali symbol recyklovania a udržateľného dizajnu. Z drevených paliet si môžete vyrobiť akýkoľvek kus nábytku. V tomto článku sa budeme venovať konkrétne len posteli z paliet. Chcete svoju spálňu oživiť originálnou posteľou, ktorú si v obchode len tak nekúpite? Pustite sa do čítania!

 

    1. KROK: Výber paliet

Na výrobu paletových postelí sa spravidla používajú EUR palety, ktoré majú rozmery 120 x 80 cm. Pre našu posteľ s rozmermi 200 x 160 cm sú preto ideálne. Pri kúpe paliet voľte EUR paletu s označením “A”. Znamená to, že je nová, bez plesní a poškodených dosiek. Na výrobu manželskej postele budete potrebovať 7 ks paliet. 

Rozmery EUR palety

 

    2. KROK: Meranie a návrh postele

Keď máme palety už doma, premiestnime ich do prázdnej spálne alebo na iný rovný povrch, kde si ich uložíme do približného tvaru. Odporúčame 2 palety umiestniť vedľa seba po dĺžke. Vytvoríme si tak základ pre 160 cm šírku postele. Následne k nim zhora priložíme 1 paletu, avšak ju otočíme opačne - jej dlhšia hrana sa opiera o 2 užšie (80 cm) hrany už použitých paliet. Ostala nám 40 cm diera. Tú zaplníme paletou, z ktorej odrežeme 80 cm. Druhé poschodie paliet bude kopírovať to prvé. 

Prečítajte si: Ako vyrobiť sedačku z paliet?

Ako si vyrobiť posteľ z paliet Návod na posteľ z paliet

 

    3. KROK: Úprava paliet

Aby sme mohli ďalej pracovať s paletami, je potrebné ich zbaviť nerovností a zjemniť povrch. Vyberieme a zatlčieme vytŕčajúce klince. Pásovou brúskou obrúsime povrch paliet, hrany zaoblíme hoblíkom. Palety naimpregnujeme prostriedkom proti škodcom a necháme cez noc vyschnúť. Následne palety natrieme bielou farbou na drevo. Pri výbere sa poraďte s predajcom farieb. Rátajme s tým, že budú potrebné minimálne 2 nátery a že drevo bude schnúť aj niekoľko dní. 

Žena natiera palety farbou Palety natrite vami zvolenou farbou

 

    4. KROK: Montovanie postele

Po zaschnutí farby môžeme začať so skladaním paliet. Na spodky paliet nalepíme filcové nálepky, ktoré chránia podlahu pred poškodením. Palety potom nainštalujeme do spálne a poukladáme do finálnej podoby. Pre väčšiu stabilitu môžeme palety spojiť navŕtaním niekoľkých klincov či oceľovou SK páskou. 

Náš tip: Máte paletové sedenie? U nás nakúpite vankúše a podušky na palety za skvelé ceny. 

 

    5. KROK: Finálna úprava

Keď je posteľ hotová prišiel čas na kladenie matracov. Na paletovú posteľ sa hodia všetky matrace, avšak pre čo najvyšší komfort a dlhú životnosť matraca vám odporúčame použiť dva. Palety nie sú pružné ako klasické rošty, veľmi rýchlo preto môžu vzniknúť na vašom matraci preležaniny. Vyhnete sa im, keď ako spodný matrac použijete pružinový s výškou aspoň 18  cm. Na jeho vrch potom môžete umiestniť akýkoľvek penový matrac.

Paletová posteľ Posteľ z paliet

 

    6. KROK: Doplnky k paletovej posteli 

Spálňu nerobí len posteľ. Po jej stranách oceníte nočné stolíky na odloženie rozčítanej knihy či rodinnej fotografii. Tú pravú atmosféru v spálni vytvoríme správne zvoleným osvetlením a s mäkkými dekoráciami, ako sú napríklad vankúše, deky či kožušinové koberce