Tajná zbraň pre rodičov: Najlepšie záhradné aktivity, ktoré udržia deti zaneprázdnené

Tajná zbraň pre rodičov: Najlepšie záhradné aktivity, ktoré udržia deti zaneprázdnené

Záhrada je ideálnym miestom na to, aby ste si s deťmi užili prírodu, vzdelávali ich a zároveň si s nimi vytvorili nezabudnuteľné spomienky. V tomto blogu vám prinášame niekoľko nápadov, ako vytvoriť záhradu pre celú rodinu a aké šibalstvá v nej môžete s deťmi vystrájať.

 

Chlapec sa hojdá na detskej hojdačke na strome

 

Záhradné hry

Hry v záhrade môžu byť veľmi zábavné a vzdelávacie zároveň. Môžete si so svojimi deťmi zahrať klasické hry ako skákanie cez gumu, volejbal či schovávačku. Taktiež môžete vytvoriť záhradný prekážkový beh, ktorý zahŕňa skákanie cez pneumatiky, behanie okolo stromov a rôzne úlohy na zručnosť. Takéto aktivity sú nielen zábavné, ale aj rozvíjajú motorické a kognitívne schopnosti detí.
 

 

Detské záhradné domčeky

Detské záhradné domčeky poskytujú priestor pre rôzne hry a kreatívne aktivity. Môžete do domčeka pridať malý stôl a stoličky, kde si deti budú môcť vytvárať svoje umelecké diela, hrať sa na kaviareň alebo spoločenské hry so svojimi kamarátmi. Umiestnite tiež do domčeka pár detských kníh, je to skvelý spôsob, ako podporiť čítanie a rozvíjať záľubu v literatúre.
 

Zeleno-biely drevený domček pre deti v záhrade

Záhradné kvetinové záhony

Záhradníctvo je skvelou aktivitou pre vás a vaše deti. Nechajte svoje deti vybrať rôzne kvety a vytvorte spoločne krásne kvetinové záhony. Učte ich o rastlinách, ako sa o ne starať a sledujte s nimi ich rast a kvitnutie. Je to skvelý spôsob, ako naučiť deti zodpovednosti a starostlivosti o živú prírodu.
 

Prečítajte si: Ako správne pripraviť, trávnik, záhon a záhony na sezónu

 

Domáca zelenina

Ak máte dostatok miesta, navrhnite vytvorenie úžitkovej záhrady. Vysaďte rôzne druhy zeleniny, učte deti o výživovej hodnote jednotlivých plodín a o tom, ako ich pestovať bez chemikálií. Po zbere môžete spolu pripraviť chutné jedlá z čerstvej zeleniny, čo podporí zdravé stravovacie návyky detí.
 

Chlapec polieva krhlou kvety vo vyvýšenom záhone

 

Stavebný projekt

Záhrada môže byť miestom, kde deti môžu rozvíjať svoju tvorivosť a manuálne schopnosti. Pomôžte im postaviť napríklad vtáčiu búdku či vyrobiť kvetináče z recyklovaných materiálov. Môžete dokonca spoločne vyrobiť vlastné záhradné potreby, ako sú napríklad vyvýšené záhony. Tieto projekty pomôžu deťom pochopiť dôležitosť recyklácie a vytvárania vecí svojpomocne.
 

Rozkvitnuté kvety v drevenom vyvýšenom záhone

 

Detské nafukovacie bazény

Počas horúcich letných dní si deti veľmi radi užívajú osvieženie vo vode. Preto je nafukovací bazén v záhrade skvelým spôsobom, ako si deti môžu vychutnať vodné radovánky bez toho, aby ste museli chodiť na verejné kúpaliská. Detské nafukovacie bazény sú cenovo dostupné, ľahko prenosné a jednoducho sa napúšťajú vodou.
 

Chlapci sa kúpu v modrom nafukovacom bazéne pre deti

Pikniky a stanovanie

Záhrada je ideálnym miestom na pikniky a stanovačky s deťmi. Vybudujte si piknikový kútik so sedením, kde si môžete vychutnať piknikové jedlo a hrať spoločenské hry. Ak máte možnosť, nechajte deti prespať v stanoch a zažiť noc v prírode. To bude určite nezabudnuteľný zážitok pre celú rodinu.

Náš tip: Detské záhradné sedenie ponúka deťom ich vlastný kútik na jedenie či hranie. Bol navrhnutý tak, aby sa v ňom deti cítili bezpečne a pohodlne. 
 

Rodina sa spoločne stravuje v prírode na kempingovom stole a laviciach na sedenie

 

Vytvorenie záhrady pre celú rodinu je skvelá cesta, vďaka ktorej budete tráviť viac kvalitného času so svojimi deťmi. Tieto aktivity nielenže deti zabavia, ale rozvíjajú aj ich motorické, kognitívne a sociálne schopnosti. Nechajte deti zapojiť sa do tvorivých projektov, sledovať rast rastlín či hrať sa záhradné hry. Rodinná záhrada je investíciou do vzťahu s deťmi, a zároveň im umožňuje objaviť a porozumieť kráse prírody.

Blog_ratan_CTA-1.png