Úložné boxy na záhradu aj terasu. Alebo ako jednoducho vonku udržať poriadok

Úložné boxy na záhradu aj terasu. Alebo ako jednoducho vonku udržať poriadok

Záhrade aj terase môžeme pokojne priradiť terapeutické účinky. Nič nie je krajšie ako sa podvečer usadiť na záhradnej sedačke a užívať si relax. Kde sa vzal, tu sa vzal, zrazu si všimnete neporiadok, ktorý ľahko naruší chvíle oddychu. Detské hračky, záhradné náradie, podušky na záhradné sedenie… Prečo to nie je na svojom mieste? Máte však vyriešené skladovanie takýchto predmetov? Zverte ich úložnému boxu, ktorý rýchlo a jednoducho nastolí na záhrade poriadok.

Záhradný úložný box Iblis Záhradný úložný box Iblis

Prečo úložný box

Záhradné úložné boxy prinášajú hneď niekoľko výhod. Spomenieme len zopár z nich:


1. Všetko potrebné máte na jednom mieste, hneď poruke.
2. Úspora času a energie, ktorú by ste inak venovali hľadaniu nejakej veci či predmetu, ktorý v danej chvíli potrebujete. Takto ušetrený čas tak môžete venovať koníčkom: záhradkárčeniu, kutilstvu, alebo ho stráviť s deťmi.
3. Jednoduchý spôsob, ako naučiť deti, aby si po sebe robili poriadok. Hračky odložia do úložného boxu, kde ich na druhý deň opäť nájdu.
4. Vonkajšie úložné boxy šetria odkladací priestor v dome či garáži.
5. Ochrana záhradného náradia pred dažďom a ďalšími vplyvmi počasia.

Záhradný úložný box, hnedá, DAGON Záhradný úložný box DAGON

Čo je potrebné zvážiť pred kúpou

Na aký účel sa box bude využívať: Aby ste si vybrali box, ktorý vám vyhovie po všetkých stránkach, je potrebné určiť, čo budete v boxe skladovať. Možností je neúrekom, od záhradného náradia cez čalúnené doplnky na záhradné sedenie, príslušenstvo ku grilovaniu, hračky až po športové náčinie.

Aký veľký by úložný box mal byť: Rozmery závisia od dvoch hlavných faktorov. Prvý vychádza z účelu, na aký sa box bude využívať. Podľa predmetov, ktoré chcete doň umiestniť, máte aspoň akú-takú predstavu, aký veľký by mal byť. Druhým faktorom je vyhradený priestor na umiestnenie takéhoto príručného skladu. Zmerajte voľný priestor. Berte do úvahy aj priestor potrebný na prístup k boxu a na manipuláciu s predmetmi.

Kde ho umiestnite: Od toho, na čo ho budete využívať, závisí aj to, kde box umiestniť. Možno ho budete chcieť umiestniť blízko domu, aby ste mali ľahký a rýchly prístup k hračkám či k čalúneným poduškám. Na balkón či terasu je vhodný aj plastový box bez potrebnej podložky podeň. Ak box poputuje napríklad k záhradnému domčeku alebo k zadnému plotu, odporúčame masívne drevo. Taktiež je potrebné vyriešiť vhodný podklad podeň. Na záhrade, ktorá je náchylná na záplavy a stojaciu vodu, je potrebné počítať s vyvýšeným podkladom.

Záhradný úložný box, jelša/strieborná, NAKAN Záhradný úložný box NAKAN

Plast, drevo alebo kov

Najobľúbenejšou a cenovo najdostupnejšou variantou sú plastové boxy. Plast je odolný voči zmenám počasia, je ľahký, s jednoduchou údržbou. Je k dispozícií v rôznych štýloch a povrchových úpravách. Na dosiahnutie dekoratívneho dojmu na záhrade alebo terase voľte plast s efektom dreva alebo ratanu. Prispôsobte ho k svojmu záhradnému nábytku, kvetináčom či iným exteriérovým dekoráciám.

Najprirodzenejší vzhľad, ktorý jednoducho patrí k záhrade, docielite, ak si kúpite drevený úložný box. Je náročnejší na starostlivosť a údržbu. Odporúčame pravidelne ho moriť, lakovať a ošetrovať, aby dlho zachoval svoj rustikálny vzhľad. Dbajte, aby box bol vyrobený z kvalitného masívneho dreva.

Moderný nádych vašej záhrade zas dodá kovový úložný box. Sú vyrobené z pevného a odolného kovu, teda sú odolné voči poškodeniu. Vyberajte z niekoľkých farebných prevedení. Farbu môžete doladiť k nábytku. Povrch kovových boxov býva ošetrený ochranou farbou proti hrdzi. Kovové boxy bývajú vybavené zámkou či iným bezpečnostným systémom. Sú najlepšou voľbou, ak v nich chcete skladovať predmety vyššej hodnoty.

Záhradný úložný box, biela/čierna, PADMO Záhradný úložný box, PADMO

Nezabúdajte na bezpečnosť

V tomto prípade nemáme na mysli bezpečnosť pri montovaní úložného boxu, aj keď aj táto je veľmi dôležitá. Montáž je však veľmi jednoduchá, stačí postupovať podľa návodu. Slovo „bezpečnosť“ sme spomenuli v spojení s ochranou uložených vecí pred krádežou. Ak v boxe plánujete skladovať hodnotné predmety, ako napríklad športové náčinie, záhradné náradie a pod., je nevyhnutné zabezpečiť box proti potencionálnym zlodejom a vandalom. Preto je dobré určiť si, na čo budete box používať ešte pred jeho kúpou. Niektoré záhradné úložné boxy sa predávajú so zámkou či s iným bezpečnostným systémom.

Bezpečnostný systém si však viete vyrobiť aj sami. Prípadne osvojte si bezpečnostné pravidlo, že box na noc, tiež vtedy, ak na pár dní odídete z domu, premiestnite do uzamykateľnej garáže či iného skladovacieho priestoru. Opatriť box bezpečnostným zámkom je účinné aj pri malých deťoch. Predovšetkým, ak sa v boxe nachádzajú ostré a nebezpečné predmety.

Záhradný úložný box/príručný stolík, sivohnedá, UGUR Záhradný úložný box/príručný stolík, UGUR

Typy úložných boxov

Ponuka úložných boxov je naozaj pestrá. Ak hľadáte box s kompaktnejšími rozmermi, poobzerajte sa po boxe, ktorý môžete zároveň používať ako príručný stolík.

Záhradný úložný box/príručný stolík, čierna, IBLIS Záhradný úložný box/príručný stolík, IBLIS

Oveľa viac úložného priestoru vám ponúkne box so šírku min. 1m. Z našej ponuky vyberáme napríklad box Padmo.

Úložný box na záhradu Padmo Úložný box na záhradu Padmo

Samostatnou kapitolou sú úložné boxy určené aj na sedenie, alebo záhradné lavičky, ktoré v sebe ukrývajú skladovací priestor.

Záhradná lavička, biela, 124cm, DILKA Záhradná lavička, 124cm, DILKA

Netreba ani zabúdať na záhradné domčeky na náradie. Zaobstarajte si jeden s vyhovujúcimi rozmermi a starosti so skladovaním aj rozmerných predmetov môžete pokojne hodiť za hlavu.

Plechový záhradný domček na náradie, zelená/biela, 2x1,3m, HAMAL TYP 1 Plechový záhradný domček na náradie HAMAL TYP 1