Úložné boxy na záhradu aj terasu - alebo ako si jednoducho udržať poriadok

Úložné boxy na záhradu aj terasu - alebo ako si jednoducho udržať poriadok

Záhrade či terase môžeme pokojne priradiť terapeutické účinky. Nie je nič lepšie ako sa po práci usadiť na záhradnej sedačke a užívať si relax. Lenže kde sa vzal, tu sa vzal, zrazu si všimnete neporiadok, ktorý ľahko naruší vnútorný pokoj. Detské hračky, záhradné náradie, podušky na záhradné sedenie… Prečo to nie je na svojom mieste? Máte však vyriešené ich skladovanie? Ak ešte nie, existuje elegantné riešenie - zverte ich úložnému boxu, ktorý rýchlo a jednoducho poriadok nastolí.

box

 

Prečo úložný box?

Záhradné úložné boxy prinášajú hneď niekoľko výhod. Tu je len zopár z nich:
1. Všetko potrebné máte na jednom mieste a okamžite poruke.
2. Šetríte čas a energiu, ktoré by ste inak venovali hľadaniu veci, ktorú práve v danej chvíli potrebujete. Takto ušetrený čas tak môžete venovať niečomu užitočnému či oddychu.
3. Ponúka jednoduchý spôsob, ako naučiť deti, aby si po sebe robili poriadok. Hračky budú mať vymedzené svoje stále miesto – úložný box, kde ich na druhý deň opäť nájdu.
4. Vonkajšie úložné boxy šetria a nahrádzajú odkladací priestor v dome či garáži.
5. Ochránia záhradné náradie pred dažďom a ďalšími vplyvmi počasia.

 

uložný box

 

Čo je potrebné zvážiť pred kúpou?

Na aký účel budete box využívať? 
Aby ste si vybrali box, ktorý vám vyhovie po všetkých stránkach, je potrebné určiť, čo budete v boxe skladovať. Možností je neúrekom - od záhradného náradia cez čalúnené doplnky na záhradné sedenie, príslušenstvo ku grilovaniu, hračky až po športové náčinie.

Aký veľký by úložný box mal byť? 
Rozmery závisia od dvoch hlavných faktorov. Prvý vychádza z účelu, na aký sa box bude využívať. Podľa predmetov, ktoré doň chcete umiestniť získate aspoň akú-takú predstavu, aký veľký by mal byť. Druhým faktorom je vyhradený priestor na umiestnenie takéhoto príručného skladu. Zmerajte voľný priestor. Berte do úvahy aj priestor potrebný na prístup k boxu a na manipuláciu s predmetmi.

 

Stolička

 

Kde box umiestnite? 

Od toho, na čo ho budete využívať, závisí aj to, kde box umiestniť. Možno ho budete chcieť umiestniť blízko domu, aby ste mali ľahký a rýchly prístup k hračkám či k čalúneným poduškám. Na balkón či terasu postačuje plastový box bez podložky podeň. Ak box poputuje napríklad k záhradnému domčeku alebo k zadnému plotu, odporúčame masívne drevo. Taktiež je potrebné pod boxom vyriešiť vhodný podklad. Na záhrade, ktorá je náchylná na záplavy a stojaciu vodu, je potrebné počítať s vyvýšeným podkladom.

 

box

 

Plast, drevo či kov

Najobľúbenejšou a cenovo najdostupnejšou variantou sú plastové boxy. Plast je odolný voči zmenám počasia, je ľahký, s jednoduchou údržbou. Je k dispozícií v rôznych štýloch a povrchových úpravách. Na dosiahnutie dekoratívneho dojmu na záhrade alebo terase voľte plast s efektom dreva alebo ratanu. Prispôsobte ho k svojmu záhradnému nábytku, kvetináčom či iným exteriérovým dekoráciám.
Najprirodzenejší vzhľad, ktorý jednoducho patrí k záhrade docielite, ak si kúpite drevený úložný box. Je však náročnejší na starostlivosť a údržbu. Odporúčame pravidelne ho moriť alebo lakovať a ošetrovať, aby si dlho zachoval svoj rustikálny vzhľad. Dbajte na to, aby box bol vyrobený z kvalitného masívneho dreva.
Moderný nádych vašej záhrade zas dodá kovový úložný box. Takéto boxy sú vyrobené z pevného a odolného kovu, sú teda najodolnejšie voči poškodeniu. Vyberajte z niekoľkých farebných prevedení. Farbu môžete doladiť k nábytku, povrch je tak zároveň ošetrený ochranou proti hrdzi. Kovové boxy bývajú vybavené zámkou či iným bezpečnostným systémom. Sú najlepšou voľbou, ak v nich chcete skladovať predmety vyššej hodnoty.

 

zámok

 

Nezabúdajte na bezpečnosť

V tomto prípade nemáme na mysli bezpečnosť pri montovaní úložného boxu, aj keď aj táto je veľmi dôležitá. Montáž je však veľmi jednoduchá, stačí postupovať podľa návodu. Slovo „bezpečnosť“ sme spomenuli v spojení s ochranou uložených vecí pred krádežou. Ak v boxe plánujete skladovať hodnotné predmety, ako napríklad športové náčinie, záhradné náradie, menšie stroje a pod., je nevyhnutné zabezpečiť box proti potencionálnym zlodejom a vandalom. Preto je dobré určiť si, na čo budete box používať ešte pred jeho kúpou. Niektoré záhradné úložné boxy sa predávajú so zámkou či s iným bezpečnostným systémom.
Bezpečnostný systém si však viete vyrobiť aj sami. Prípadne si osvojte bezpečnostné pravidlo, že box na noc alebo vtedy, ak na pár dní odídete z domu, premiestnite do uzamykateľnej garáže či iného skladovacieho priestoru. Opatriť box bezpečnostným zámkom je účinné aj pri malých deťoch. Predovšetkým, ak sa v boxe nachádzajú ostré a nebezpečné predmety.

 

domček

 

Typy úložných boxov

Ponuka úložných boxov je naozaj pestrá. Ak hľadáte box s kompaktnejšími rozmermi, poobzerajte sa po boxe, ktorý môžete zároveň poslúži ako príručný stolík.
Oveľa viac úložného priestoru vám ponúkne takzvaný truhlicový box so šírkou min. 1 m. 
Samostatnou kapitolou sú úložné boxy určené aj na sedenie alebo záhradné lavičky, ktoré priamo v sebe ukrývajú skladovací priestor.
O niečo viac priestoru ako boxy poskytujú záhradné domčeky na náradie. Zaobstarajte si jeden s vyhovujúcimi rozmermi a starosti so skladovaním aj rozmernejších predmetov či strojov môžete pokojne hodiť za hlavu.