Usaďte sa do svojho kresla na čítanie: Tieto knihy musíte v roku 2023 prečítať!

Usaďte sa do svojho kresla na čítanie: Tieto knihy musíte v roku 2023 prečítať!

Je už mesiac po Vianociach a vám sa podarilo prečítať všetky knižné prekvapenia, ktoré ste dostali pod stromček. Alebo len hľadáte pár povzbudivých riadkov, ktoré by vás inšpirovali k tomu splniť si tento rok svoje sny, či ich aspoň objaviť. Večery sú stále dlhé, využite toto obdobie na ďalšie spoznávanie ľudských osudov a objavovanie múdrosti napísaného. Pohodlne sa usaďte sa do svojho  čitateľského kresla, zapáľte lampu na čítanie, zabaľte sa do deky a pustite sa do nášho výberu tých najlepších kníh na rok 2023! Tieto knihy zanechajú stopu aj u vás.
 

 

Polnočná knižnica, Matt Haid 

Nebudem klamať, knihu som si vybrala na základe toho, že bola veľmi obľúbená u ľudí na internete. Kniha ma však milo prekvapila a môžem povedať, že sa dostala medzi moje top 3 knihy. Kniha rieši zaujímavú tému – čo by bolo, keby… Hlavná hrdinka Nora spácha samovraždu a ocitá sa v knižnici medzi životom a smrťou.  V knižnici si môže vyberať životy, ktoré by žila, kebyže sa rozhodne inak. Ak ste sa niekedy zamýšľali nad tým, akým smerom by sa uberal váš život, keby ste niečo urobili inak, tak táto kniha je pre vás. Veľa vecí ma v nej prekvapilo, ako aj samotný záver. Najviac sa mi na knihe páčilo to, že príbeh nebol predvídateľný. Určite túto knihu odporúčam všetkými desiatimi.
Odporúča: Nina, social media specialist

Prečítajte si: Vytvorte si vlastnú domácu knižnicu: Toto v nej nesmie chýbať! 
 

 

Ako nevychovať malých tyranov. Melinda Wennerová Moyerov  

Ako budúcu mamičku ma veľmi zaujíma výchova a psychológia detí. Pre knihu som sa rozhodla na základe pozitívnych recenzií od ostatných mamičiek a dobre som urobila!  Je v nej zhrnutých hneď niekoľko metód na výchovu takých detí, s ktorými by sme aj sami chceli byť kamaráti. Všetko, čo píše, podkladá aj vedeckými faktami a dokazuje na vzorkách opýtaných rodičov.  Autorka sa zo začiatku venuje vlastnostiam, ktoré by sme ako rodičia chceli u svojich deťoch vidieť – napríklad čestnosť či láskavosť – a ponúka vedecké stratégie ako ich dosiahnuť. Okrem podložených štúdií sú v knihe aj autorkine osobné skúsenosti s jej vlastnými deťmi.
Odporúča: Tamara, PPC specialist

Hľadáte priestor na svoje knihy? Môžete sa rozhodnúť pre regále, police, vitríny alebo moderné kombinácie pre domáce knižnice

 

Ema, Soňa Rebrová

Ema- ešte žiadna knižka ma nerozplakala tak ako táto. Nádherný emotívny príbeh opierajúci sa o skutočné udalosti, o reálne osudy umierajúcich detí a ich rodičov. Človek si pri jej čítaní uvedomí, aké veci sú pre neho v živote najdôležitejšie. Aj cez tú bolesť srdca ju máte chuť dočítať do konca. No v hlave si stále opakujete, že nádej umiera posledná, len žiaľ aj tak umiera. Príbeh sa určite dotkne každého a utkvie v pamäti veľmi dlho. Ak sa do knižky pustíte určite odporúčam nachystať si aspoň 1 balík vreckoviek, pretože vodopády sĺz určite potečú.
Odporúča: Alexandra, graphic desinger 
 

 

Priechod (trilógia), Justin Cronin

Túto trilógiu som prečítala už dvakrát a pokojne by som sa pustila aj do tretieho razu – taká je dobrá! Post-apokalyptické dielo tvoria knihy Priechod, Dvanástka a Mesto zrkadiel. Ide o dystopické romány, ktoré vás priam vytrhnú z vášho kresla. Kniha vás veľmi rýchlo stiahne do deja a vďaka veľkému talentu autora sa ocitáte po boku hlavných hrdinov, prežívate s nimi všetky emócie a životné etapy. A nielen to, autor dáva dostatočný priestor aj „tým zlým“, opisuje prežívanie monštier, ich pudy, ako pozerajú na svet a aké sú ich myšlienky. Aj keď sa ľudstvo ocitlo vo veľmi nepriaznivej dobe, nechýbajú tu chvíľky plné lásky, romantiky, silných priateľstiev a detských radostí. Niekde v pozadí však stále cítite napätie a čakáte, kedy sa zas niečo stane. Úžasné je to, že nikdy nečakáte dlho. 
Odporúča: Katka, copywriter 

Náš tip: Pre maximálne pohodlie pri čítaní si doprajte mäkké kreslo s taburetom. O štýlovom kresle ušiak sníva určite každý knihomoľ. Hmmm, a ten taburet na vyloženie nôh k nemu! Vyberte si z našej ponuky. 
 

 

Almanach Navala Ravikanta, Eric Jorgenson 

Túto knihu som mal už dlhšie vo svojom hľadáčiku. Veľmi rád čítam tento typ kníh, ktorý pomáha určovať životný smer a ponúka nové pohľady na svet. Naval Ravikant je podnikateľ, investor a praktický filozof, ktorý ma zaujal  svojimi princípmi vedúcimi k budovaniu bohatstva a prežitiu šťastného života. Kniha je veľmi pútavo napísaná, pretože predstavuje skôr zbierku Navalových myšlienok, tweetov či rozhovorov. Neobsahuje žiadne omáčky, no napriek tomu je to veľké dielo, všetko na seba nadväzuje a dáva zmysel. Je iná a predsa neuveriteľne zaujímavá.
Odporúča: René, Graphic desinger 
 

 

Rozptýlená myseľ, Gábor Maté

Vždy ma zaujímala psychológia a sebarozvoj. A som si istá, že v knihe Rozptýlená myseľ sa nájdeme tak trocha všetci, nielen ľudia s ADHD. V skutočnosti táto porucha spôsobuje mnohé depresívne stavy, úzkosti či problémy s emočnou sebareguláciou. Autor je síce lekár neurológ a psychiater, no knihu napísal veľmi zrozumiteľne. Popisuje, vysvetľuje a ponúka riešenia pre dospelých aj deti, pričom pracuje s príkladmi z vlastného života alebo života svojich pacientov. 
Odporúča: Katka, copywriter 

Náš tip: Predĺžte si svoje čitateľské večery s lampou na čítanie. Ponúkame ohybné stolné lampy alebo stojace lampy, ktoré si vďaka pohyblivému kĺbu môžete prispôsobiť.