9 jednoduchých predsavzatí, s ktorými budete v živote šťastnejší

9 jednoduchých predsavzatí, s ktorými budete v živote šťastnejší

Čakali ste do nového roka, aby ste mohli (opäť) svoj život zmeniť k lepšiemu? Nový rok je naozaj veľký míľnik a skvelá príležitosť obzrieť sa a zistiť, kam sme sa za posledných 365 dní posunuli. Nemal by však byť zdrojom frustrácie a sklamania samých zo seba. Prinášame vám 9 tipov predsavzatí, ktoré budú skutočným balzamom pre vašu dušu a vy sa na každé z nich budete tešiť už pri samotnom čítaní. Poďte si spolu s nami vytvoriť rok splnených želaní a nie zabudnutých predsavzatí!

 

Byť šťastný – nič viac, nič menej

Vždy na začiatku januára si sľubujeme, že už na jar budeme vo svojej najlepšej plavkovej forme, snívali sme, ako zahodíme poslednú cigaretu alebo sme si predstavovali, ako v bare odmietame pozvania na drinky a radšej si objednáme minerálku. Pokiaľ by to bolo pre nás naozaj dôležité, urobili by sme tak aj v apríli minulého roka a nečakali do januára toho ďalšieho. Takéto predsavzatia nám len znižujú sebavedomie a cítime sa pre ne „slabí“ a „bez  pevnej vôle“. Čo keby sme si všetci priali byť tento rok len o niečo šťastnejší než ten minulý? Náš výber predsavzatí má presne tento cieľ, len byť šťastný. Všetci si to zaslúžime.

 

1. Začnite s rozpočtom 

Každý z nás si vie živo vybaviť pocit, ako sme si za svoje prvé nasporené peniaze kúpili to, čo sme si vysnívali. Ten pocit zadosťučinenia stál za to, že? Pustite sa do toho znovu a vytvorte si extra účet, na ktorý si budete posielať určitú sumu. Tú potom môžete využiť trebárs na plnenie predsavzatí v našom zozname, alebo si môžete dať len cieľ lepšie hospodáriť s vlastnými financiami. Tak či onak, toto predsavzatie vám z dlhodobého hľadiska pomôže ušetriť a zároveň si dopriať to, po čom už dlho túžite. 

Náš tip: Plaťte menej za energie! Poradíme vám, ako ušetriť na teple a elektrine. 

dievča s mobilom sediace za stolom Ilustračná foto

 

2. Navštívte aspoň jednu krajinu, kde ste ešte neboli

Vyjdite zo svojej komfortnej zóny a vydajte sa za dobrodružstvom! Nie je nič zlé na tom, že chodíte, každý rok do toho istého rezortu, no uspokojí vás to? Navštívenie nových miest, hlavne tých, čo ste vždy chceli vidieť, vyvolá vo vás okamžitý príval radosti a hrdosti zo seba samých. Áno, aj napriek všetkým prekážkam, ste to dokázali. Choďte za týmto pocitom!

 

3. Vyskúšajte aspoň raz za týždeň nový recept

Cestovať môžete aj prostredníctvom jedla. Vydajte sa za novými chuťami spolu so svojou partnerkou či partnerom aspoň raz za týždeň. Avšak nie do reštaurácie - všetko si pripravte spoločne u vás doma. Pokiaľ ste veľkým fanúšikom mexickej kuchyne, nastal čas, urobiť si svoju prvú domácu quesadillu! Milujete taliansku kuchyňu? Naučte sa, ako sa robia poctivé carbonara špagety. Spoločné varenie nových receptov vás jednak zblíži a zároveň zlepší vaše kulinárske zručnosti.

Náš tip: Ako si pripraviť ten najlepší hamburger u seba doma
 

Zelenina v hrncoch a panviciach, príprava jedla Sada hrncov KAROTE

 

4. Zažite koncert svojho obľúbeného interpreta

Pandémia je za nami a tak si konečne môžeme všetci užiť našu obľúbenú hudbu na živo. Nech je vaším top interpretom ktokoľvek, pokiaľ bude mať tento rok koncert vo vašom okolí, ani na sekundu neváhajte a kúpte si lístok. No a čo, ak pôjdete aj sami – toto si predsa nemôžete nechať ujsť! Niektoré príležitosti sa v živote nemusia zopakovať. 
 

Fanúšikovia na koncerte Ilustračná foto

 

5. Prečítajte aspoň jednu knihu zo svojho wish listu

Vieme, že nie všetci sme knihomoli. No určite ste už počuli o knihe, ktorá vás zaujala natoľko, až ste si povedali „Raz si ju prečítam.“. Vaše „raz“ je tento rok! Či už je to beletria alebo odborná literatúra, určite sa nájde na vašej poličke kniha, ktorá čaká, kým vám ukáže svoje krásne tajomstvá. 

Niečo pre vás: Aby bolo pre vás čítanie skutočnou radosťou, usaďte sa do nášho dizajnového kresla KOMODO s podnožkou. Každý deň vás poteší svojím neuveriteľným pohodlím a mäkkosťou. Kreslo KOMODO je otočné a dodávané s pevnými kovovými nožičkami. 

 

6. Choďte každý mesiac na rande sami so sebou

Randiť sám so sebou je nesmierne jednoduché a zároveň je to jedna z tých najlepších vecí, ktorú môžete pre seba urobiť. Vyberte sa na rande a urobte tento deň výnimočným rovnako, akoby ste ho chceli pripraviť pre svojho partnera. Správajte sa k sebe s úctou, snažte sa lepšie spoznať, robte veci, čo vás rozosmejú. Keď budete so sebou randiť pravidelne, zistíte, aké zaobchádzanie si zaslúžite a naučíte sa vážiť si samých seba. 

Žena s čiapkou vo vírivke Vírivka KAMINO

 

7. Dajte šancu novým aktivitám a jednu sa naučte

Prijmite výzvu a vyskúšajte tento rok niečo nové. Po rokoch s rovnakými koníčkami sa už všetky môžu zdať nudné a nezaujímavé. Môžete sa prihlásiť napríklad na hodiny tanca, pridať sa do klubu miestnych turistov, naučiť sa hrať na klavíri alebo navštevovať jazykový kurz. Skúšajte, čo vás bude najviac baviť a ostatne aspoň pri jednej aktivite. Do konca roka v nej budete úžasný! 

Náš tip: Naučte sa jazyky rýchlo a za pochodu. Tu je návod!

 

 

8. Registrujte sa do kurzu, ktorý vás kariérne posunie

Zlepšite svoje pamäťové schopnosti, pracujte na svojom líderstve alebo sa naučte tvoriť v grafickom programe. V súčasnosti nemusíte nikam chodiť, aby ste sa čokoľvek z toho mohli učiť od svetových špičiek. Veľa kurzov nájdete na profesijnej sieti LinkedIn, známe sú aj portály ako Udemy, Coursera alebo MasterClass. 

 

9. Vymedzte si čas bez telefónu

Odložte na chvíľu telefón bokom alebo ho prepnite do lietadlového módu. Pri sledovaní filmu alebo na káve s priateľmi ho naozaj nepotrebujete. Naučte sa prežívať aktuálny okamih tu a teraz. Už v roku 2012 vedci zistili, že len samotný pohľad na telefón a pravidelné notifikácie znižujú našu schopnosť dokončiť komplikované úlohy a výrazne rozptyľujú pozornosť. Pokiaľ chcete byť efektívnejší a viac si užívať prítomnosť, naučte sa byť bez mobilu, čo najdlhšie to pôjde. 

Muž sediaci na posteli s kávou v ruke Ilustračná foto

 

Nech sa už rozhodnete pre akékoľvek ciele na rok 2023. Prajeme vám, aby ste ich úspešne dosiahli. Preto máme pre vás ešte jeden dôležitý tip na záver: zapíšte si ich! Ľudia, ktorí si svoje ciele napíšu na papier, majú o 42 % väčšiu pravdepodobnosť, že ich dosiahnu. Zapisovanie si plánov, nás núti zamýšľať sa nad ich reálnosťou a byť zodpovednejšími. Nepovedzte si len, že: „Tento rok pôjdem na víkendovú chatu len sám so sebou,“ stanovte si obdobie, kedy by ste chceli ísť a nastavte si pripomienku, že je čas hľadať vhodné ubytovanie.  Alebo si rovno v januári spravte rezerváciu a poznačte si ju do kalendára. 

Bez zapisovania a plánu na svoje priania rýchlo zabudnete. A to predsa nechcete – majú vás robiť šťastnejšími!