Ako sa dobre vyspať počas letných mesiacov

Ako sa dobre vyspať počas letných mesiacov

Letné mesiace prinášajú slnečné dni, dovolenky a príjemné teploty, ale môžu tiež priniesť nespavosť a únavu z nedostaku spánku. Počas horúcich nocí má väčšina ľudí zníženú kvalitu spánku, prebúdzajú sa spotení a skoro ráno s vychádzajúcim slnkom. Ak aj vy patríte do tejto skupiny ľudí, v tomto blogu nájdete niekoľko jednoduchých trikov, ktoré vám pomôže vyspať sa do ružova aj počas leta.

Žena sedí na posteli a pred ventilátorom a ovieva sa. Je jej teplo.

 

Udržujte si chladné prostredie

Investujte do kvalitného ventilátora alebo klimatizácie. Chladný vzduch v miestnosti vám pomôže udržať príjemnú teplotu počas noci. Pokiaľ nemáte klímu, pomôže aj otvorené okno cez noc. Aby vás nerušil ruch z ulice, použite štuple do uší. Cez deň majte okná v spálni zatiahnuté roletami alebo žalúžiami, minimalizujete tak prehrievanie celej izby. 

 

Investujte do matraca s reguláciou teploty

Zvoľte matrac s dobrými termoregulačnými vlastnosťami, ktorý umožňuje prúdenie vzduchu a odvod potu. Pružinové matrace sú známe svojou väčšou vzdušnosťou, na druhej strane penové matrace sú doplnené o špeciálnu klimatizačnú výplň a dokážu tak rovnako dobre regulovať teplotu. Siahnite po matraci so snímateľným poťahom, ktorý môžete po prepotení jednoducho vyprať. 

>>> Prečítajte si: Výhody a nevýhody rôznych typov matracov

Sivá čalúnená posteľ s odokrytou bielou perinou. Má biely matrac a biele vankúše.

 

Znížte teplotu tela 

Pred spaním si dajte chladnú sprchu alebo osviežujúci kúpeľ. Pomôže vám to znížiť telesnú teplotu a uvoľniť sa pred spánkom. Spite v ľahkom pyžame s krátkym rukávom a kraťasami. Na chladivý pocit na pokožke odporúčame vyskúšať pyžamo zo saténu.

 

Používajte vhodnú posteľnú bielizeň

Vyberte si ľahkú a priedušnú posteľnú bielizeň vyrobenú z prírodných vlákien, ako je bavlna alebo ľan. Tieto materiály sú vzdušné a pohlcujú pot. K vašej klasickej perine si dokúpte jej tenšiu variantu, určenú na letné mesiace. Pokiaľ to bude pre vás stále veľa, siahnite po deke.

Žena leží na posteli a číta si knihu, je prikrytá čiernou dekou. Na posteli sú sivá a biele vankúše so sivou prikrývkou.

 

Zvyknite si na pravidelný spánkový režim

Snažte sa ísť spať a zobúdzať v rovnakom čase každý deň, aby si váš organizmus zvykol na pravidelný spánkový režim. Úpal vám ku kvalitnému spánku nepomôže, preto sa vyhnite pobytu na slnku počas najväčších horúčav a svoje outdoorové aktivity plánujte na ráno či na večer.

 

Rozvoňajte spálňu aroma difuzérom 

Aromaterapia je ďalší užitočný trik, ktorý vám pomôže k dobrému spánku počas letných mesiacov. Niektoré esenciálne oleje, ako napríklad levanduľa, mäta pieporná alebo mandarínka majú chladivé účinky, ktoré môžu pomôcť znížiť pocitovú teplotu v miestnosti a uvoľniť napätie v tele.

>>> Prečítajte si: Aký je rozdiel medzi difuzérom a zvlhčovačom?

Zapnutý difuzér na tmavom nočnom stolíku pri posteli.

 

Dodržujte zásady spánkovej hygieny

Zabezpečte si tiché a tmavé prostredie v spálni. Vyhnite sa konzumácii kofeínu a alkoholu niekoľko hodín pred spaním. Tieto látky majú negatívny vplyv na spánkový cyklus. Nepozerajte do mobilu tesne pred tým, ako si idete ľahnúť. Pred spánkom si radšej čítajte pri slabom svetle nočnej lampy. 

 

Aj počas leta si môžete dopriať kvalitný spánok, stačí, ak sa budete držať týchto jednoduchých trikov. Udržujte v spálni chladný vzduch, zvoľte vhodnú posteľnú bielizeň, matrac a ešte viac ako kedykoľvek predtým, dbajte o pravidelný spánkový režim. Nenechajte horúčavy prekaziť vám váš čas odpočinku a užite si leto plní energie.