Leto s ľahkosťou: Nábytok a doplnky pre lepšie chladenie domova počas horúčav

Leto s ľahkosťou: Nábytok a doplnky pre lepšie chladenie domova počas horúčav

Keď prídu letné horúčavy, mnohí z nás sa snažia nájsť spôsoby, ako udržať domov čo najchladnejší. Okrem klimatizácie existuje mnoho ďalších spôsobov, ako vytvoriť príjemnú atmosféru vo svojom dome. Dokážete to aj vy s pomocou vhodného nábytku a doplnkov. V tomto blogu sa pozrieme na niektoré tipy a triky, ako dosiahnuť lepšiu ventiláciu a chladenie interiérov v čase horúčav.

 

Dovoľte miestnostiam voľne dýchať 

Prvým krokom pri riešení horúčav je zabezpečiť, aby vzduch mohol vo vašom byte voľne cirkulovať. Mali by ste na to myslieť hneď pri zariaďovaní bývania. Vyhýbajte sa ťažkému  mohutnému nábytku v strede miestností, ktorý môže blokovať prúdeniu vzduchu. Namiesto toho sa snažte vybrať si svetlé a vzdušné kusy nábytku, ako sú napríklad pohovky s minimalistickým dizajnom na nožičkách či stoličky s otvoreným dizajnom. Zvážte tiež odstránenie nadbytočných kusov nábytku.

 

Siahnite po tých správnych materiáloch

Pri výbere nábytku a doplnkov dajte prednosť materiálom, ktoré pomáhajú udržiavať chlad. Látkový nábytok vyrobený z ľahkých a priedušných materiálov, ako je bavlna alebo ľan, je ideálny pre letné obdobie. Tieto materiály umožňujú pohodlné sedenie a nezachytávajú teplo. Namiesto nekvalitného laminátu či gumy zvoľte radšej priedušnejšie drevo, bambus či chladivú keramiku.Vyhýbajte sa koženým sedačkám, ťažkým a hustým závesom, brokátovým látkam či teplovodivým materiálom, akým je napríklad kov.

 

Osviežujúce doplnky

Doplnky môžu hrať dôležitú úlohu pri chladení vášho domova. Vhodne umiestnené ventilátory rozprúdia vzduch v miestnosti. Zelené rastliny zlepšia kvalitu vzduchu a vytvoria chladnejšiu atmosféru. V neposlednom rade vyskúšajte tiež aroma difuzéry. Použitie osviežujúcich vôní ako mäta, eukalyptus, levanduľa alebo citrusové ovocie vytvára dojem chladu a uvoľnenia. Aroma difuzéry navyše prispievajú k čistote a sviežosti vzduchu, čím vytvárajú príjemné prostredie pravé v čase letných horúčav.

>> Prečítajte si:  Ako sa dobre vyspať počas letných mesiacov

Žena zapína aroma difuzér. Ultrazvukový aróma zvlhčovač/difuzér, SAXO

 

Minimalizujte tepelné zdroje 

Keď stúpnu teploty naozaj vysoko, najlepšie urobíte, ak nebudete nič variť či piecť. Naplánujte si varenie radšej na večerné hodiny, kedy si pripravíte jedlo aj na viac dní. Prípadne stavte na ľahké recepty, ktoré nevyžadujú dlhé státie pri sporáku. Zbytočne nepoužívajte veľké elektrické spotrebiče, akým je napríklad televízor, ktorý produkuje teplo. Pokiaľ televíziu nesledujete, radšej ju vypnite. Žiarovky a iné spotrebiče vymeňte za úsporné varianty.

 

Vetrajte správne 

Aj letné vetranie má svoje pravidlá. Leto v interiéri zvládnete lepšie, keď s vetraním začnete hneď z rána. Pokojne otvorte okná aj dvere na celom byte a vytvorte prievan. Nechajte váš domov nech nasaje chladný ranný vzduch. V noci spite pri otvorenom okne.

Počas najvyšších horúčav majte okná zatiahnuté a zatvorené. Zabraníte tak prenikaniu horúceho vzduchu a prehrievaniu miestnosti. Na obed radšej zatiahnite závesy na všetkých oknách. Ideálne nech máte závesy z jemných prírodných materiálov a vo svetlých farbách.

Fotografia modernej letnej kuchyne s otvorenými dvermi na balkón, kde sú kvety a žltá stolička.

 

Využite výhody exteriérových priestorov

Ak máte prístup na terasu, balkón alebo záhradu, využite ich ako miesto na príjemné ochladenie počas dňa. Investujte do kvalitného záhradného nábytku, ktorý je odolný voči poveternostným vplyvom. Dokúpte si vírivku alebo bazén. Na vytvorenie príjemného tieňa použite pergoly či záhradné stany.

 

Horúčavy nemusia byť neznesiteľné, ak sa na ne včas pripravíte. Použitím vhodného nábytku a doplnkov môžeme vytvoriť príjemné prostredie s dostačujúcou cirkuláciou vzduchu a chladením. Voľne dýchajúci nábytok, prírodné materiály, osviežujúce doplnky, obmedzené používanie elektroniky a správne vetranie sú všetko nástroje, ktoré vám pomôžu prežiť letné mesiace s ľahkosťou. Nezabudnite si užiť letné obdobie a relaxovať vo svojom osviežujúcom a dobre upravenom domove.