Staňte sa majstrom záhradného dizajnu! Týchto 10 doplnkov, vám k tomu pomôže

Staňte sa majstrom záhradného dizajnu! Týchto 10 doplnkov, vám k tomu pomôže

Záhradníctvo je skvelou aktivitou. Nielenže je zdraviu prospešné, ale umožní vám popustiť uzdu fantázii a robiť niečo kreatívne. A keď odložíte pracovné rukavice, uvidíte svoje živé umelecké dielo. V pekne zariadenej záhrade je potom radosť oddychovať a usporadúvať rodinné grilovačky. 
 

Lavička okolo stromu, RAFIN

 

Aby ste dodali vašej záhrade niečo navrch, musíte siahnuť po doplnkoch a záhradnom nábytku, ktoré budú spolu vytvárať harmonický a štýlový celok. V tomto článku sa pozrieme na 10 záhradných dekorácií, ktoré podčiarknu krásu vašej záhrady. Po ktorých z nich siahnete?

1. Fontány a sochy

Fontány a sochy sú veľmi populárnym doplnkom pre záhradu, ktorej dodajú štýl a eleganciu. Okrem toho, že sú esteticky príjemné, môžu vám pomôcť aj pri relaxácii a uvoľnení napätia.

 

2. Vertikálne záhrady

Vertikálne záhrady sú moderným trendom v záhradníctve. Ide o záhradu, ktorá je vertikálne usporiadaná a využíva priestor na stenách domu či plotu. Na ich tvorbu môžete použiť rôzne závesné kvetináče a pridať do nich ďalšie dekoratívne prvky. 

Dve rastliny zasadené v čiernych závesných kvetináčoch na drevenom plote

 

3. Záhradné lavičky a sedačky

Záhradné lavičky a sedačky by mali byť súčasťou každej záhrady. Však, kde inde by ste si mohli lepšie oddýchnuť po dlhom dni ako s vyloženými nohami v kresle na slniečku? Môžete si vybrať z našej širokej ponuky záhradného sedenia alebo lavičiek. Záhradné sedacie súpravy sú vhodnejšie do väčších záhrad, lavičky zas poslúžia ako miesto na oddych a zároveň sú elegantným záhradným doplnkom.  

Biela drevená záhradná lavička s modrou dekou a modro-bielymi vankúšmi Záhradná lavička, AMULA

 

4. Záhradné osvetlenie 

Svetlo v záhrade vám dovolí užívať si dlhé letné večery s priateľmi na čerstvom vzduchu. Navyše je zárukou útulnej a príjemnej atmosféry. Okrem základného osvetlenia, ktoré môže byť nástenné či závesné, by ste nemali zabúdať ani na doplnkové osvetlenie. Svetelné doplnky ako lampáše či svietniky sa postarajú o osobitný štýl a o už spomínanú útulnú atmosféru. 

Terasové sedenie odfotené večer s osvetlením

 

5. Romantické doplnky z kovu

Záhradné mostíky, dekoračné vtáčie búdky či retro kvetináče v tvare bicykla. To je len časť z kovových doplnkov, ktoré prinesú do vašej záhrady trochu jemnosti a romantiky. Na rozdiel od dreva je kov v záhrade trvácnejší a nepodlieha tak rýchlo hnilobe a znehodnoteniu. 
 


6. Pergoly a zásteny

Pergolou označujeme kovový oblúk, ktorý sa umiestni k sadeniciam popínavých ruží a nechá sa nimi celý obrásť. Zásteny so živými rastlinami sú zas skvelým riešením pre tých, ktorí hľadajú prirodzenú ochranu pre svoje rastliny pred vetrom či domácimi miláčikmi. Oba doplnky vám vnesú do záhrady štýl a funkčnosť. 
 

Záhradný oblúk obrastený ružami Záhradná pergola, PERISA

 

7. Vyvýšené záhony 

Vytvárajú nový priestor pre rastliny a môžu byť použité na rozdelenie záhrady do viacerých častí. Vo vyvýšených záhonoch môžete pestovať okrasné kvety aj chutnú zeleninu. Sú správnou voľbou pre tých, ktorí s pestovaním v záhrade nechcú alebo nemôžu začať. Pestovanie vo vyvýšených záhonoch je oveľa jednoduchšie a vyžaduje menšiu starostlivosť ako pestovanie priamo v pôde záhrady.
 

Dve drevené stojany na kvety v tvare pyramídy Drevený stojan na kvety, BERON

 

8. Kameň a drevná kôra

Kameň a drevná kôra môžu byť ďalším prírodným prvkom v záhrade. Môžete použiť kameň na cestičky v záhrade alebo na dekoráciu okolo kvetinových záhonov. Drevnú kôru môžete použiť ako ochranu proti burinám alebo na vytvorenie prirodzenej atmosféry v záhrade.

 

9. Záhradné boxy

Na záhradných grilovačkách či rodinných oslavách oceníte, keď budete mať po ruke hrejivé deky či vankúše. Aby ste svoje tkaniny uchránili pred dažďom a vetrom, po použití ich schovajte do praktických boxov. Záhradné boxy sa postarajú o to, aby vo vašej záhrade bol vždy poriadok a po trávniku sa nepovaľovali detské hračky a iné. 
 

Biely záhradný box so sivým vekom Záhradný úložný box, PADMO

 

10. Koše na drevo

Pri poriadku ostaneme aj v poslednom bode. Pokiaľ zvyknete počas leta opekať alebo grilovať, okrem ohniska a grilu budete potrebovať aj koše na drevo. Vďaka nim budete mať drevo vždy po ruke a štýlovo naukladané na jednom mieste. 
 

Kovový  stojan na drevo s klátmi dreva Kôš na drevo, TAMILO

 

V závislosti od vašich preferencií môžete použiť rôzne druhy záhradných doplnkov, aby ste skrášlili vašu záhradu. Nezabudnite zvoliť doplnky, ktoré sa budú hodiť k celkovému štýlu záhrady a ktoré budú plniť aj funkčnú úlohu, ako napríklad poskytovať sedenie, osvetlenie alebo intimitu. S týmito 10 tipmi na záhradné doplnky môžete ľahko vytvoriť záhradu, ktorá bude mať svoj osobitý charakter.