Študentská izba – keď už dieťa nie je dieťa

Študentská izba – keď už dieťa nie je dieťa

Či už ste študent alebo jeho rodič, tento blog vám odpovie na všetky otázky o vybavení do študentskej izby. Dobre navrhnutá izba je zárukou produktivity a pohody. Ešte predtým ako sa pustíte do výmeny detského nábytku za ten pre dospelých, mali by ste napríklad vedieť, aký vysoký má byť pracovný stôl, či ktorým farbám sa v študentskej izbe radšej vyvarovať. Čítajte ďalej a objavte ďalšie užitočné tipy pre váš akademický život!

 

Akú posteľ vybrať 

Prevažujúcim štandardom pre jednu osobu je posteľ s rozmermi 90 x 200 cm. Čoraz viac sú však populárne väčšie postele, aj keď len pre jednu osobu. Pokiaľ vám to priestor dovolí, nebojte sa ísť do rozmerov až 160 x 200 cm,na ktorom sa vyspíte naozaj luxusne. Väčšie rozmery ako sú 180 x 200 cm či 200 x 200 cm sú ideálne skôr do manželských spálni. Inak povedané: 160 - tka je skvelá voľba pre študenta, ale horšia pre páry. Manželská 180-tka je pre jedného človeka priveľká, no pre páry ideálna. Pri kúpe postele investujte tiež do kvalitného matraca s ortopedickými vlastnosťami. 

>>> Prečítajte: Boxspringové postele sa radia medzi najkvalitnejšie. Tu sú dôvody prečo

 

Stôl a stolička

Pri výbere pracovného stola dbajte na jeho výšku. Optimálna výška stola je približne 70 až 75 cm. Ideálna sedacia výška stoličky je v rozsahu 40 cm až 55 cm od podlahy. Táto výška by mala zodpovedať vašej výške a dlhodobá poloha by mala byť pohodlná a prirodzená.

Všeobecne platí, že výška stoličky by mala byť nastavená tak, aby stolička a stôl spolu vytvárali takzvaný "pravý uhol". To znamená, že vaše nohy by mali byť ohnuté v kolenných a bedrových kĺboch v pravom uhle, keď sedíte na stoličke s nohami položenými na zemi. Týmto spôsobom minimalizujete prípadné napätie a bolesti pri dlhodobom štúdiu. 
 

Mladá žena sedí v hernom kresle a hrá sa počítačové hry. Herné kreslá KONDELA

 

Praktické úložné riešenia

Zabezpečte si dostatok úložného priestoru pre svoje veci. Skriňa s policami a zásuvkami pomôže udržiavať vašu izbu upratanú. Voľný priestor efektívne využijete s vysúvacími boxami pod posteľou alebo s policami na stene. Aby ste mali svoje študijné materiály vždy po ruke, dokúpte si pod stôl kontajner so zásuvkami na kolieskach. Ide o veľmi praktický nábytok, ktorý jehttps://www.kondela.sk/kancelaria-kontajnery/

>>> Prečítajte si: Kreatívne nápady pre viac úložného priestoru 

 

Útulný kútik

Ak máte dostatok miesta, vytvorte si útulný kútik na oddych a čítanie. Veľké kreslo s regálom na knihy bude ideálnym miestom na relaxáciu po náročnom dni. Doplniť ho môžete o taburet, na ktorý si pohodlne vyložíte nohy. 

Mladá žena sedí v luxusnom kresle staro ružovej farby so zlatým spodkom a číta časopis.

 

Osvetlenie

Učenie sa zvykne pretiahnuť až do tmy. Zlé svetlo môže váš študijný proces dosť znepríjemniť - bolesťami hlavy, očí a podobne. Stavte preto na stolnú lampu s nastaviteľným LED svetlom. Takto si prispôsobíte intenzitu a smer svetla podľa svojich potrieb. Celú miestnosť by mala osvecovať jeden centrálny zdroj svetla, napríklad niektorý z našich moderných závesných svietidiel. Prírodné svetlo je tiež dôležité, preto umiestnite stôl čo najbližšie k oknu a zabezpečte si závesy, ktoré umožnia regulovať prienik svetla.

 

Farby a poriadok

Použite príjemné farby a dekorácie, ktoré podporujú vašu kreativitu a pohodu. Stavte na modrú, fialovú, bielu alebo žltú. Vyhnite sa však ich nadmernému množstvu. Napríklad fialová podporuje síce kreativitu, no keď jej je veľa, pôsobí skôr depresívne. Čisto biela izba zas vyvoláva dojem sterilného a neosobného prostredia. Rovnako dôležité je udržiavať izbu čistú a organizovanú. Len takto budete mať vždy jasno v hlavne a priestor pripravený na dlhé učenie. 

Študentská izba s posteľou, modrým kobercom, kancelárskym stolom a stoličkou.

 

S dôrazom na ergonómiu a praktické riešenia si môžete vytvoriť študentskú izbu, ktorá bude podporovať váš akademický rast aj osobný rozvoj. Nezabúdajte, že každý človek je iný, a preto prispôsobte tieto odporúčania svojim potrebám a štýlu. Vytvorte si prostredie, v ktorom sa budete cítiť pohodlne a motivovaný dosiahnuť svoje ciele.